KARSKUSKUU KARID: «Kõige raskem on loobuda muidugi tasuta alkoholist, see on selge,» teab luuletaja Contra, kes arvab regulaarselt pikkadeks nädalateks alkoholi oma menüüst välja. Foto: MATI HIIS
Inimesed
19. juuni 2014, 07:00

Contra peab napsiga pausi: "Alkovaba kuu on nagu maraton – võtad eesmärgi ja ei jäta pooleli! (39)

"Mõne aasta eest juhtus nii, et olin otsustanud: mai on alkoholivaba kuu, aga mulle kingiti just siis suur kolmeliitrine pudel Läti elava õllega, mis tuli viie päeva jooksul ära juua. No sellest ei raatsinud tõesti loobuda, tookord jäi asi pooleli," räägib Lõuna-Eesti poeet Contra ehk Margus Konnula, kellel on juba aastaid tavaks pidada regulaarseid, nii kalendrikuu pikkuseid napsupaaste.

"Üks asi on muidugi organismi puhastamine, aga teine on rutiin. Joomine läks kuidagi rutiiniks kätte," meenutab luuletaja impulssi, mis suunas teda mõttele regulaarselt mõneks ajaks alkohol menüüst välja arvata. Mitte et Contra tervisega oleks miskit suuremat häda olnud või tal, taevas halasta, oleks olnud põhjust end alkohoolikuks pidada.

"Lihtsalt tahtsin, et midagi oleks teistmoodi ja siis hakkasingi neid alkoholivabu kuid tegema," räägib Contra ja meenutab üht viie-kuue aasta tagust hommikut, kuhu jõudmiseks oli öö läbi kesvamärjukest rüübatud: "Taipasin, et sel õllevõtmisel ei ole vähimatki mõtet, et see on juba harjumus."

Kõigepealt proovis ta loobuda ainult kangemast kärakast – et oleks justkui poole vinnaga karskuskuu. "Aga kui siis olin ühel õhtul kümme õlut ära joonud, sain aru, et sellel pole alkoholivaba ajaga enam midagi pistmist!" muigab Contra.

Alguses oli raske kuu aega kannukese või pitsikeseta vastu pidada. Nüüd on Contra aga mõtelnud, et kärakapaus võiks kauemgi kesta – hästi kaif on kaine olla.

Karskus kui jooksumaraton

Nalja- ja napsumehed ärgu nüüd kartku, et nad Contra seltskonnast igaveseks ilma jäävad. Varianti, et ta elu lõpuni tipsutamise hülgaks, pole Contra tõsiselt kaalunudki. Kirjaniku sõnu kasutades: nii nagu ei kavatse ta terve elu maratone joosta, ei pea pidevalt täiesti kaine olema. Ega ka alatasa end pisut jokki võtma.

"Joomisel on oma toredad sotsiaalsed ja tunnetuslikud küljed," filosofeerib luuletaja. "Aga seda seni, kui mõistlikult tarbida ja kui napsutamine ei lähe rutiiniks. Et ei oleks elunormiks: kui sõbrad kokku saavad, tuleb tingimata võtma hakata."

Tõsi, lõbusa sellina tuntud luuletaja pitsist keeldumist on kaaslastel vahel keeruline taibata. Contra meenutab, et esimest korda kuupikkust karskus­eksperimenti harrastades kohanud ta seltskonda, kes tahtnud talle suisa vägisi jooki sisse kallata.

"Päris nii ei olnud, et oleks kinni hoitud ja kurku valatud, aga peaaegu," mäletab Contra. Ja pihib, et õigel rajal püsimise lihtsus olenevat suuresti sellest, mis jooki parasjagu pakutakse. "Kõige raskem on loobuda muidugi tasuta alkoholist, see on selge," teab luuletaja.

Kiusatus on seda suurem, mida põnevamat või paremat rüübet ulatatakse: "Mõnda konjakit või Belõi Aisti, mis mulle väga meeldib. Või miskit huvitavamat õlut."

Kaks aastat kainena?

Ise suhtub vana maratonijooksja oma karskuskuusse kui distantsi, mis tuleb läbida. "Alkoholivaba kuu on nagu psühholoogiline ettevalmistus maratonijooksuks: oled võtnud eesmärgi ja lihtsalt ei jäta pooleli. Kui on ette võetud kuu aega, siis ongi nagu kuuajaline maraton," lahkab Contra oma motivatsioonipaketti.

No ja kui pikk katsumus seljataga, on põhjust tähistamiseks. Contral on tulnud ette, et paslik seltskond on juba ootel ja karskuskuu lõputseremoonia algab täpselt keskööl.

Praegune paus saab Contral läbi 1. juulil. Aga jalgpalli maailmameistrivõistlused ju juba käivad!

"Kolm õlut läheks ühe mängu peale. Kui arvestada, et juunikuusse jääb 50 mängu, siis jääb mul selle loogika järgi joomata 150 õlut," rehkendab mees.

Tulevikus ei plaani Contra leppida aga ainult kuu-paariste pausidega. Käegakatsutavaks suurprojektiks on suisa kaks aastat end napsiklaasist eemal hoida.

"Tõlkisin ühe läti luuleraamatu eesti keelde, autoriks Eduards Veidenbaums. Tema oli suur õllesõber ja tema 150. juubeliks 3. oktoobriks aastal 2017 peaksid need kaks aastat täpselt läbi saama," prognoosib Contra.