HÜVASTI, PARLAMENT: Vähemasti järgmise viie aasta jooksul Kaja Kallast enam riigikogusaalis ei näe. Foto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
19. juuni 2014, 07:00

Kaja Kallas: ööbimisega pole Brüsselis probleemi (17)

Kaja Kallase jaoks algab uus elu Euroopas valutult, ta saab esmalt ööbida vanemate diivanil. Omamoodi väljakutse Andrus Ansipi ja Yana Toomi jaoks on see, et neist saavad europarlamendis pinginaabrid.

"Olen juba lennujaamas ja hakkan peagi Brüsselisse lendama," ütleb Kallas teisipäeva pärastlõunal väsinud häälel. Napid tunnid varem oli ta viimast korda riigikogu istungil, kus ka kõnepuldis sõna võttis. Kas tuldi ka pärast uurima edasiste tegemiste kohta? "Ei, absoluutselt mitte. Keegi ei uurinud midagi, pidin muidugi ka kohe lennujaama tormama."

Teekond viib Kallase Brüsselisse, nimelt algavad seal juba ettevalmistused tööks Euroopa Parlamendi uues koosseisus. Ametlikult võib teda selles ametis näha alates 1. juulist. Kallas tunnistab, et alles hakkab oludega kohanema. Tal pole sealkandis veel elamistki. "Mul on positiivne see, et vanemad on seal, saan esialgu nende juures ööbida." Siim Kallas on Euroopa Komisjoni volinik.

Kaja Kallas ütleb, et oma pisipoja võtab ta Brüsselisse kaasa, aga lapse isa Taavi Veskimägi jääb Eestisse. Kallas sõnab riigikoguaega meenutades, et tal on hea meel, et sai eetikakoodeksiga tegeldud. Selle lõplik versioon sai tema sõnul viimasel tööpäeval ühtlasi riigikogu esimehele Eiki Nestorile saadetud.

Kas midagi ka kripeldama jääb, mis jäi tegemata? Ta viitab riigi osaluspoliitikale, kus teatud ettevõtete omanik ollakse vaid seetõttu, et korjata dividende. Kallas usub, et seal on korrastamist veel palju. Andrus Ansipi ja Kaja Kallase asendusliikmeteks said eilsest Andre Sepp ning Kalev Kallemets. Toomi asendusliikmeks peaks olema Vilja Savisaar-Toomast, kuid ta on teatanud, et seda kohta ta ei soovi.

Nii Ansip, Toom kui Kallas kuuluvad Euroopa Parlamendis Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsiooni. Ansipist ja Toomist saavad pinginaabrid, kuna kumbki on oma partei delegatsiooni juht.