Foto: SCANPIX
Inimesed
17. juuni 2014, 07:00

Karm algus: Harrison Ford sai "Tähesõdade" uue filmi võtetel viga (6)

Hea uudis "Tähesõdade" fännidele: seitsmenda filmi osatäitjad on teada, võtted on käima läinud ja linateost tuleb oodata vaid poolteist aastat. Halb uudis: juba võtete alguses murdis Han Solona ekraanile naasev Harrison Ford pahkluu ja tema rinnakorv sai muljuda, kui taas üles ehitatud legendaarse kosmoselaeva Millennium Falconi uks talle peale kukkus.

Eelmisel nädalal tekitasid fännides elevust meelelahutusportaali TMZ avaldatud pildid "Tähesõdade" uue filmi rekvisiitide laost, mis reetsid, et seal konstrueeritakse uut versiooni Han Solo kuulsast 34 meetri pikkusest kosmoselaevast Millennium Falcon. Kolmapäeval sai üle kolme aastakümne taas "Tähesõdade" võtteplatsile naasnud Harrison Ford (71) aga just sellesama armastatud kosmosealuse tõttu viga.

Näitleja valmistus Inglismaal Pinewoodi stuudios kosmoselaevastseeniks, kui sõiduki hüdrauliline uks talle peale sadas. Võttemeeskond tormanud teda ukse alt vabastama, jutustas üks pealtnägija The Mirrorile. "Harrison paistis olevat halvas seisus ja hoidis käsi oma rindkerel, kui ta kanderaamiga ära veeti," lausus allikas ning lisas, et Ford näis olevat tugevates valudes ja üks tema jalg oli vigastatud.

Filmitäht lennutati helikopteriga Oxfordi John Radcliffe’i haiglasse, mille traumaosakond on spetsialiseerunud luumurdude ravimisele. Viimase info kohaselt on Ford endiselt haiglas ja tal on pahkluumurd. Kas põrutuses sai tõsisemalt viga ka tema rindkere, pole veel selge.

Filmitootja Disney esindaja kinnitab, et Fordil on pahkluuvigastus. Ehkki pole teada, kui kaua üks filmi võtmenäitlejaid peab võtetest eemal olema, lubab kõneisik: "Filmimine jätkub plaanipäraselt, samal ajal ta paraneb." Loodetavasti jõuab "Tähesõdade" seitsmes jagu, mis on 1983. aastal linastunud kuuenda osa "Jedi tagasitulek" järg, kinodesse juba järgmise aasta 18. detsembril, nagu plaanitud.

Vana tuumik, uus režissöör ja vähetuntud uued näod

Võtted said alguse mais. Need toimuvad enamikus Londoni külje all Pinewoodi stuudios, kuigi mõningad kaadrid filmitakse Abu Dhabi kõrbes. Aprilli lõpus avaldas "Tähesõdade" kodulehekülg uue filmi esialgse osatäitjate nimekirja, kust selgus, et ekraanile naaseb kolmik Harrison Ford, Carrie Fisher ja Mark Hamill. Peale tuumiktrio kohtuvad fännid taas ka Peter Mayhewga Chewbaccana, Anthony Danielsiga robot C-3PO rollis ning kääbus Kenny Bakeriga robot R2-D2 rollis.

Uute näitlejate seas hõigati välja Rootsi vanameister Max von Sydow, "Sõrmuste isandast" Gollumina tuntud Andy Serkis ja ka värskeid nägusid, kel kõigil ekraanikogemus olemas, ent kellest me (veel) suurt midagi ei tea.

"Seda on ühtpidi põnev ja teisalt ebareaalne vaadata, kuidas armastatud algupärased osatäitjad ja hiilgavad uustulnukad kokku saavad ning sellele maailmale taas kord elu sisse puhuvad," ütles kommentaariks režissöör J. J. Abrams, kes astub senised kuus filmi lavastanud George Lucase suurtesse kingadesse. "Igaüks annab oma parima, et fännid saaksid uhkust tunda," lubas ta.

Läinud nädala hakul selgus, et osatäitjate ridadega on liitunud ka üks kuumemaid Hollywoodi uustulnukaid, Ste McQueeni pärjatud draamas "12 aastat orjana" orjatar Patsey rollis laineid löönud Lupita Nyong’o, kelle võimaliku osalemise kohta ringlesid sahinad juba paar kuud. Samuti teeb filmis kaasa menukas "Troonide mängu" sarjas kogukat naissõdalast Brienne’i kehastav Gwendoline Christie.

Filmitegijad ei ole aga teada andnud, mis rolli keegi kehastama asub. Kui siililegi on selge, et Ford, Fisher ja Hamill jätkavad samade tegelaskujudena, kellele on, tõsi küll, tunduvalt vanust lisandunud, siis selle üle, kellena teisi osatäitjaid näha saab, käib fännifoorumeis hoogne arutelu.

Näitlejapere eakaima liikme, 85aastase rootslase Max von Sydowi rollidest kuulsaimad on rüütel Antonius Blocki tegelaskuju Ingmar Bergmani filmist "Seitsmes pitser" (1957) ja isa Lankester Merrini osa õudusfilmist "Vaimude väljaajaja" (1973). Tunamullu kandideeris ta Oscarile rolli eest draamas "Erakordselt vali ja uskumatult lähedal". Pakutakse, et von Sydow astub üles impeeriumimeelse pahelise tegelasena.

Fännid usuvad kindlalt, et pärast Gollumi rolli "Sõrmuste isanda" ja "Kääbiku" filmides ning šimpans Caesari rolli filmis "Ahvide planeedi sünd" (2011) peitub Andy Serkis (50) taas mõne arvuti abil loodud olendi taga. Leidub ju "Tähesõdade" ulmelises maailmas kõiksugu veidraid olevusi.

Kellest saab Luke Skywalkeri poeg?

Iirlane Domhnall Gleeson (21), kes on teinud kaasa filmides "Ainult aja küsimus" (2013) ja "Ära lase mul minna" (2010) ning teinud Bill Weasleyna pisirolli Harry Potteri filmides, hakkab tõenäoliselt mängima Luke Skywalkeri poega Beni. Arvatakse, et tema tegelaskuju lisab filmile huumorit.

Varastes kahekümnendates Briti näitlejatar Daisy Ridley napsas endale ilmselt Leia ja Han Solo tütre Jaina Solo rolli. Spekulatsiooni õhutab tagant tõik, et "Tähesõdade" kodulehel avaldatud näitlejate ühispildil istus neiu Carrie Fisheri ja Harrison Fordi vahel. Ridley on teinud kaasa mitmes telesarjas ja lühifilmis "Blue Season".

Briti näitleja John Boyega (22) on olnud ulmefilmi "Rünnak rajoonile" (2011) peaosas. Arvatakse, et ta kehastab jedi, kes võib olla noore Skywalkeri semu. Oluline roll on kõlakate põhjal täita ka Guatemalast pärit Oscar Isaacil (34), kes tegi peaosa vendade Coenite Oscarile kandideerinud draamas "Inside Llewyn Davis".

Ameeriklane Adam Driver (30), kes on tuntud komöödiasarjast "Tüdrukud", asub kuulujuttude järgi täitma Sithi ordusse kuuluva kurikaela rolli, olles filmi peamine antikangelane.

Tõik, et näitlejate algnimekirja mahtus vaid kaks naist, tekitas imestust ja käivitas spekulatsioonid, et osa naisosatäitjaid on veel välja kuulutamata. The Hollywood Reporter kirjutas, et lavastaja

J. J. Abrams otsib veel kahekümnendates ja soovitatavalt tõmmut näitlejatari ühe olulise naistegelase – kõlakate põhjal pahelise naissõdalase – rolli. See on ilmselt roll, mille sai Nyong’o. Fännid on ka pakkunud, et ta kuulub hoopis heade leeri ja kehastab naisjedit.

Peaaegu 183sentimeetrisele Christiele ennustatakse puht välimuse tõttu sõjaka antikangelase rolli, ehkki on ka välja käidud, et ta võib astuda üles Uue Vabariigi esimese liidri Mon Mothma (kelle osas oli kunagistes filmides Caroline Blakiston) tütrena.

Omaette huvitav on saaga filmide valmimisjärjekord. Kolm esimest filmi, mis jõudsid kinodesse 1977., 1980. ja 1983. aastal, on tegelikult neljas kuni kuues osa, sest 1999., 2002. ja 2005. aastal linastunud filmid ehk esimene kuni kolmas osa kujutavad varasemaid sündmusi. Uus linateos ajab kaardid veelgi rohkem segi, sest jätkab omakorda sealt, kus kolme aastakümne tagused filmid pooleli jäid.

Kuus senist filmi on tootnud filmistuudio Lucasfilm ja levitaja on olnud 20th Century Fox. 2012. aastast kuulub Lucasfilm aga The Walt Disney Companyle.

VIGASTATUD: Harrison Ford lennutati helikopteriga Oxfordi John Radcliffe’i haiglasse, mille traumaosakond on spetsialiseerunud luumurdude ravimisele Kui leitakse, et filmitäht sai uksega pihta filmi rekvisiidi rikke tõttu, saab ta filmi kindlustuselt valuraha nõuda.