KIHLATUD: Facebook lõi Liina Tammiste ja Mika Keräneni esimesele teadlikule kohtumisele nii võimsa eelhäälestuse, et sellest ajast saati on paar lahutamatu. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
16. juuni 2014, 07:00

Mika Keränen: "Pidin elama 40 aastat, et mõista: elus on võimalik armuda ka teist korda." (54)

"Olin veendunud, et elus ei ole võimalik kaks korda armuda. Pidin elama 40 aastat, et mõista: see ei ole nii. Kohtumine Liinaga muutis kõike." Kirjanik Mika Keränen räägib, kuidas ta aasta pärast lahutust taas armus ja on nüüd kihlatud kauni ning andeka naisega.

Mika Keräneni (40) elu muutis Liina Tammiste (35) – naine, kes kirjutab ilusas keeles, kes huvitub jalgpallist, kellel on Mikaga ühine muusikamaitse ja kes jookseb mehega ühes taktis. Ja kes peale kõige eelneva näeb ka kena välja. Nii Mika räägib.

Mika armus esmalt küll Liina luulesse

Õigupoolest, meenutab Mika, oli ta Liinast kuulnud varem juba sõber Contralt. "Contra rääkis, et on keegi, kes kirjutab luulet otse Facebooki-seinale ja et see on nii lahe. Ja et tal on plaanis koos selle kellegagi koos raamatut esitleda," räägib Mika. Mika läks sellele esitlusele Contrale appi raamatuid vedama. Kohalejõudnuna märkas ta kohe Liina Tammiste vinüülplaadi-luulekogu "Refresh", ­millel oli peal Liina pilt.

"Selline saatusliku naise pilk," märgib Mika. "Kaas on päris julge, kuid kas sisu selle ka välja kannab?" oli ta järgmine mõte enne luulekogu ostmist ja sellesse autogrammi küsimist. Kõik käis kiiresti, sel õhtul ei jõudnud Liina-Mika teineteisele silmagi vaadata.

Õhtul vastas Mika aga suhtlusportaalis Liina sõbrakutsele. Veidi hiljem avas ta Liina luulekogu ja oli jalust rabatud. "Liina Tammiste "Refreshi" esimene luuletus on nii hea, et lähen poen põhku, sest muidu mu korter lendab õhku," kirjutas Mika seepeale Facebooki seinale ühed oma esimestest luuleridadest.

Liina mäletab seda hästi: "See tõi mulle puna palgeile ja pani mõtlema: "Kes, paganas, on see frukt, kes niimoodi, nii avameelselt, enda mõtteid ja tundeid FB-auditooriumiga jagab?!" Esitlusele järgnevatel päevadel tuli muidu lastekirjanikuna tuntud Mikalt FBsse luuletusi nagu Vändrast saelaudu. "Ja proovi sa siis sellist tegelinskit oma peast välja saada," naeratab Liina.

Igal juhul oli Facebook Tallinnas elava Liina ja tartlasest Mika esimesele teadlikule kohtumisele Betti Alveri sünniaastapäeval Alveri kirjandusauhinna üleandmisel loonud nii võimsa eelhäälestuse, et sealt saati oli selge: see ongi armastus.

"Ma ei armunud esialgu teie tütresse, vaid tema luulesse," tunnistas Mika veidi hiljem Liina emale, kes seepeale vaid naeratas. Liina tunnistab, et just see Mika aval emotsionaalsus ongi tema juures intrigeeriv. "Armumine Mikasse tuli läbi aja, elu ja tegude. Mika on mees, kes vooderdab oma sõnavahtu tegudega. Lisaks paljudele detailidele ongi see põhiline, miks ma Mikasse armusin ja teda armastan," räägib Liina.

Samuti võlub Liinat Mika mängulisus ja heas mõttes lapsemeelsus. "See, et temast ei ole saanud mingi kibestunud keskealine päss. See, et ta on suutnud oma sisemist last hästi hoida. Ja see, et ta võtab elu ja asju kirega. See teeb meist paari parajaid," muheleb Liina.

Mika sõnul on tal Liinaga lihtsalt hea haak. Alates sellest, et kui seni käis Mika jooksmas üksinda, sest ühegi kaaslasega ei tekkinud tal ühist rütmi, siis nüüd teeb ta seda koos Liinaga. Lõpetades sellega, et kirglik jalgpallifänn Mika vaatab tänavusi maailmameistrivõistlusi ühes Liinaga.

Pulmad tulevad niikuinii

Ainus paari lahutav asjaolu on 180 kilomeetrit ehk Tallinna ja Tartu, Supilinna ja Kalamaja vahele jääv maa. Aga see paari ei heiduta. Liina ütleb, et vaimne side ei küsi kilomeetreid, samuti ei õgvenda kilomeetrid sidet. Mika on lihtsalt õnnelik, et ­Tallinna ja Tartu vahemaa pole pikem. "Helsingis elades sõitsin tööle sama kaua kui praegu ­Tartust Tallinna," nendib ta. ­Tõsi, üksi pimedas maanteel autoga sõitmise vahetas ta üsna ruttu bussi- ja rongisõitude vastu. Tulevikus peab Mika aga loomulikuks, et just tema kolib Tallinna.

Alates viiendast märtsist on Mika ja Liina kihlatud. Kas see ei olnud ehk napi paarikuulise tutvuse järel liigne kiirustamine? "Minu vanuses saab äratundmine olla väga selge, tundsin, et see oli õige aeg. Mulle meeldib, et me oleme avalikult paar," kostab ­Mika, lisades, et tal on kindel plaan Liinaga ka abielluda.

Naljaga pooleks visati ühes Facebooki vestluses välja mõte, et abiellutakse siis, kui jalgpalli maailmameistrivõistlused ­võidab Hispaania. "Aga tegelikult pole mitte mingit vahet. Pulmad tulevad niikuinii!" kinnitab Mika. Millal täpselt, on veel lahtine.

"Käest kinni hoidmine on igati mehelik tegevus."

Mikal ja Liinal on mõlemal seljataga üks lahutatud abielu. Kas see on andnud oma suhte loomisel ühise stardipaku?

"Sellel ei ole üldse tähtsust, sest algusest alustades ei mõtle ma vanadele suhetele. Ma vaatan tulevikku ja mõtlen tulevikule," lausub Mika, kelle elumoto on läbi aegade olnud carpe diem ehk nagu ta ise seda tõlgib: kasuta päeva. "Kas seda just ühiseks stardipakuks saab nimetada, kuid sedasorti elukogemus on ilmselt olnud meid mõlemaid teineteise jaoks kasvatav-küpsetav. Nii-öelda teisel ringil olles oled endale juba teadvustanud, mida teha ja mida mitte," lausub Liina.

Igal juhul on mõlemal tänu elukogemusele tekkinud kindel arusaam sellest, mis on hea suhte õnnestumise võti. "Olla ja lasta olla," lausub Liina lühidalt. Mika ütleb, et oluline on kogu aeg rääkida, et midagi ei jääks hinge kripeldama, olla armastatud inimese kõrval ja hoida tema käest kinni. "Meest peetakse sageli ilma tunneteta töllmokast ajuinvaliidiks, kuid õige mees on see, kes oskab ka oma tundeid väljendada. Käest kinni hoidmine on täiesti mehelik tegevus," kinnitab Mika.

Mikalt ilmub uus raamat juba sügisel

Kui Mika Keränenil oli varasematel aastatel kombeks end mõneks ajaks üksindusse sulgeda ja raamatuid kirjutada, siis tänavu suvel ei plaani ta seda mitte. Kuid fännid ei pea kurvastama – see ei tähenda, et nüüd talt enam raamatuid ei tule. "Juba sel aastal ilmub lisa "Supilinna salaseltsi" sarjale," lubab kirjanik, kelle jaoks on olulisim tagasiside lugejatelt kui mistahes kirjanduspreemiad. "Supilinna salaseltsi" raamatud on laste seas menukad, neist vändatakse eeloleval suvel ka film.

Mika ütleb, et planeerib nüüd oma kirjutamisaegu lihtsalt teisiti, sest mehe sõnul on kõik aja planeerimise küsimus. Tema esimesed raamatud sündisid näiteks haridus- ja teadusministeeriumis töötamise aegu välislähetustes. "Hotellis polnud midagi teha ja olgem ausad – päevarahadega pole ka Pariisis midagi teha. Ringiuitamise asemel hoopis kirjutasin." Ta naerab, et praegu on tal piltlikult öeldes ühes käes Liina käsi ja teises pastakas või märkmik. "Kõige tähtsam on armastatud inimese kõrval olla. Seepärast ei kavatse ma enam ka kirjutamiseks ära kaduda," lubab Mika.