Foto: Väino Pool
Inimesed
14. juuni 2014, 08:00

Laulu- ja tantsupeotuli sõidab ratta seljas läbi Eesti 1000 kilomeetrit

Homme 11.30 kinnitatakse Tartus raekoja platsil tõrvik XXVI laulu- ja XIX tantsupeo tulega rattale ning see alustab 20 päeva pikkust teekonda läbi Eesti Tallinna.

Pühapäeva hommikul kell neli süütavad Lille-Astra Arraste ja Alo Ritsing Tartus Eesti rahva muuseumi südames Raadil pirrust laulu- ja tantsupeo tule. Seejärel käiakse Raadi kalmistul laulupidude lahkunud suurkujude haudadel ning viiakse tulesäde ka esimese laulupeo mälestuskivi juurde. Hommikul kell 9.30–10 liigub tuli mööda Roosi tänavat toomkiriku varemete suunas, kus 1869. aastal toimus esimese laulupeo jumalateenistus. Kell 10 tervitavad tuldtoomkiriku tornist pasunakoorid.

• 20 päeva pikkusele ringreisile mööda Kesk- ja Põhja-Eestit saadetakse tuli pühapäeval 15. juunil kell 11.30 Tartu raekoja platsilt.

• "TuleTulemise" kolonn finišeerib 4. juulil kell 18 Tallinnas tantsupeo avaetendusel.

• Teel on 185 peatuspunkti, nende hulgas 19 õhtust simmanit. Tule teele jääb lugematu arv külasid ja asulaid.

• Oma rännakul puutub tuli Narvas vastu Eesti idapiiri, külastab tantsumemme Helju Mikkeli kodutalu Lukel Nõo vallas, läbib sadu Eesti kultuuriloole olulisi paikasid Kambjast Kadrinani ja Maarja-Magdaleenast Peressaareni.

• Teatetõrvikud on spetsiaalselt tellitud tänavuseks "TuleTulemiseks". Tõrvikuid uuendati selleks, et neid oleks kergem kanda, et leek oleks paremini näha ja et nad põleks kauem. Tõrvikud valmistasid ASi Termox meistrimehed Aare Kivilo juhatusel. Materjaliks teras, vask, roostevaba teras, alumiinium, mitmesugused sulamid, orgaanilisest materjalist torud.

• Valmistati kaks tõrvikut, üks käes kandmiseks ja teine rattal transportimiseks. Mõlemad kaaluvad 2,9 kg.

• Peotuli Tallinnas süüdatakse aga ajaloolisest tõrvikust, millel just tänavu täitub 50 aastat.

• Tõrviku gaasikulu sõltub leegi suurusest, marsitõrvikus on niinimetatud tulemasina gaas, rattatõrvikus majapidamisgaas. Marsitõrviku balloon mahutab umbes 220 g gaasi, rattatõrvikut toidab 10kilogrammine Reola Gaasi Ergas balloon.

• Tõrvikuis tule kustutamiseks on vaja inimkätt. Tuul ja vihm leeki ei summuta. Kurja silma vastu ollakse kaitstud hea tuju ja lauluväega. Igaks juhuks on peotuli dubleeritud ning varutuli liigub "TuleTulemise" kolonniga terve teekonna turvaliselt tormilaternas kaasas.

• Ööseks kolib tuli turvalisse tormilaternasse, mis pargitakse kohalikku rahvamajja või kirikusse. Igal simmanil toimub ka tule tuttusaatmine. Mitmes paigas valvavad öösiti tuld kohalikud skaudid ja kodutütred.

• "TuleTulemise" jaoks on Hawaii Expressis valmistatud spetsiaalsed kolmerattalised tandemid. Ühel rattal on tõrvik, teisel lipud, kolmandal on A. Le Coqi kaljavaat ning lipud. Rattad on võimelised teineteist asendama.

• Tuld väntab mööda Eestit ringi 3946 inimest – iga natukese aja tagant vahetuvad ratturid nagu teatesõidus. Soolist statistikat pole tehtud, aga arvestades naiste suurt esindatust laulupeol, võib arvata, et keskmine tuleviija on järgmiste parameetritega: temas on 56 protsenti naist ja 44 protsenti meest, tal on sinised silmad ja eesti kartulivärvi juuksed, mida ilmselt on värvitud, tal võib olla kerge ülekaal, mida ta siiski rattasõiduga hoolega vähendada püüab. Ja mis kõige tähtsam: ta laulab, tantsib või mängib pilli ning 90protsendilise tõenäosusega läheb laulu- ja tantsupeole.

• Pikim distants ühele kollektiivile on Ida-Virumaal: 15,6 km (Konju–Sinimäe). Kõige lühemad etapid on Raplamaal Juuru kandis. Täpne etappide pikkus on leitav "TuleTulemise" kodulehel.

• "TuleTulemisel" meeskonnas on ametis meeskoori ja naiskoori liikmeid ja nende sõpru ja abilisi 203.

• "TuleTulemise" kolonni turvavad ja saadavad viis mummulist autot, mootorratturid ja paljudes kohtades ka politsei. Kui näete kolonni, alandage kiirust, peatuge ja lehvitage. Kolonnist mööduge äärmiselt ettevaatlikult! Ülesanded "TuleTulemise" meeskonnas on vabatahtlike vahel jagatud: kes valmistab ette tulevahetuse punkte, kes korraldab liiklust, kes sõidab tulerattaga, kes tegeleb logistikaga ja kes teavitab maailma toimuvast.

• Koostöös TudengiTV ja Kultuurikanaliga jõuab vaatajateni otseülekanne kogu "TuleTulemisest" ehk TuleTV. Otsepilti näidatakse nii tule liikumisest ratastega, tulevahetuse punktidest kui õhtustelt simmanitelt, kust eetrisse läheb Tulestuudio. Igal õhtul on Tulestuudios ka tuntud saatejuht. Tegemist on harukordse eksperimendiga Eesti tele-ajaloos, kus 20 päeva järjest tehakse ühest üritusest otseülekanne, mis jõuab vaatajateni koostöös EMTga. Tule teekonda saab jälgida EMT Live rakenduse ja Elioni nuti-TV erikanali vahendusel. Samuti on ülekanne nähtav mitmel veebilehel ning "TuleTulemise" kodulehel www.tuletulemine.ee

• Tuleteekonnal on tabu ilma jalgrattakiivrita sõitmine, alkoholi tarbimine jalgrattasõidul ning rabelemine ja rahmeldamine rattaga sõitmisel, sest liigume avalikel teedel. Paljas peanupp ja rõõmujoogid jäävad õhtusteks simmaniteks.

• Kogu tuletoomise eelarve koos TuleTVga on ligi 50 000 eurot, millele lisandub veel omavalitsuste panus simmanite korraldamisele, ning osalejate majutusele ja toitlustamisele. Suuremad kulutused on kütusele, tehnika rendile ja kõikvõimalikele tarvikutele, mida teel kulub, kuigi ka neid kulusid on aidanud vähendada "TuleTulemise" toetajad.

• Mitte keegi "TuleTulemisel" palka ei saa ning õhinapõhise töö hulk on hinnanguliselt kolm inimtöö aastat. (Allikas: Laulu- ja tantsupeo korraldamise ning "TuleTulemise" meeskonnad.)