KAS ON KA PEHME? Esimesed, kes end teatrimaja vastremonditud külaliskorteri voodisse pikali viskasid, olid balletiartist Toomas Edur ja sopran Heli Veskus. Foto: Arno Saar
Inimesed
12. juuni 2014, 07:00

Estonia vastremonditud külaliskorteri voodit proovis esimesena teatrirahvas

"Siin hakkavad magama kõige kuulsamad inimesed!" uhkustab rahvusooperi Estonia peadirektor Aivar Mäe, kui kutsub bravuurika käeviipega külalisi üle ukseläve uudistama värsket külaliskorterit. Enam ei pea välismaa teatriinimesed ööbima pealinna kallites võõrastemajades.

Uudistajat tervitab kahetoaline pastelsetes toonides korter – ilma kõhklusteta peenem ja uhkem, kui nii mõnegi mehe päriskodu. Neljanda korruse akendest avaneb hunnitu vaade vanalinnale. "No millise hotelliga võrrelda meie külaliskorterit, sellist kultuurset hõngu pole kusagil mujal!" õhkab rahulolev Mäe.

Arvestatud on teatriinimestele spetsiifiliste vajadustega, nagu helikindlad seinad. Mäe selgitab: kui muusik astub pärast pikka tööpäeva tuppa, vajab ta rahu ja vaikust.

Demonstratsiooni mõttes läheb naaberruumi sopran Heli Veskus ja hakkab lõõritama. Häält on kosta omajagu, kuid Mäe vihjab: kui oleks päris kõrval juures, oleks vist reaalne oht kurdiks jääda.

Korter on dekoreeritud teatrivaimu kohaselt. Suures avatud köögiga elutoas on eksponeeritud Papageno kostüüm, mida kandis Georg Ots "Võluflöödi" esietendusel 1964. aastal.

Millised nägid ruumid välja enne remonti, ei taha Mäe meenutadagi. "See pilt oli kole, ei riku ilusat päeva ära!" krimpsutab ta nägu.

Viimane kord koges korter remonti peaaegu neli aastakümmet tagasi.

Et igal aastal jõuab Estonia lavadele umbes viis uuslavastust ja keskmiselt veedab külaline kohapeal kuu või kaks, on korter juba lähitulevikuks tihedalt broneeritud. Esimese ööbija au saab kuuluma Georg Malviusele, kelle pildi riputas Mäe selleks spetsiaalselt ette nähtud külaliste auseinale.

Ruumide kordasättimiseks kulus 42 000 eurot.