TAEVANE ELAMUS: Dinner In The Sky taevarestoranis pakutakse lõuna- ja õhtusööki ning tellida saab ka šampanjajoomise kõrgustes. Laud tõuseb 45 meetri kõrgusele ning ülevalt saab imetleda nii merd, sadamat kui vanalinna. Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
12. juuni 2014, 07:00

Kõrgust kartev Liisi Eesmaa käis taevarestoranis: päris talutav oli!

"Väga mõnus oli! Mul olid mitmel pool mehised turvamehed ja seetõttu oli päris talutav," räägib äärmiselt kõrgusekartlik moekunstnik Liisi Eesmaa, kes eile lõunal einestas taevarestoranis Dinner In The Sky.

Taevarestoran sõitis Rotermanni kvartalis 45 meetri kõrgusele ja seda lausa kaks korda – esimese hooga ei mahtunud magustoit lauale ära. Kui Liisi esimesel korral rihmadega tooli külge kinni pandi ja laud taeva poole tõusma hakkas, vaatas ta vaid enda ette ja poetas, et hoiab laua alt kinni. "Õnneks oli mul kõrvaltegevus – söömine," naerab Liisi, kuidas ta end üleval rahulikuna hoidis.

Lõunamenüüs olid kuningkrabi forelli ja karulaugukreemiga, röstitud hirvefilee selleri ja Madeira kastmega ning šokolaadikook astelpaju-jogurtijäätisega.

Liisi kõrval istunud Trafficu solist Silver Laas julgustas Liisit ikka ka tooli keerutama ja üle ääre alla piiluma. Liisi muidugi loobus sellest suurepärasest pakkumisest.

"Üle ääre ma alla ei piilunud, jah," ütleb Liisi, et liiga julgeks ta ei läinud.

Teist korda üles tõusmine oli Liisi sõnul juba talutavam. "Teadsin, et olen selle korra juba läbi teinud ja üle elanud."

Liisi ei teagi täpselt, kust tema kõrgusekartus pärineb. "Lapsepõlves mul seda polnud. Kõrgusekartus tuli umbes ülikooliajal ja täiesti ootamatult. Tõenäoliselt unenägude kaudu."

Mis see tähendab? "Ma ei oskagi seda seletada, aga ühel hetkel ma avastasin, et ei suuda enam kõrgustesse minna. Lennukiga lendamine on veel okei, aga kohe, kui ma läbi põranda näen, tekitab see ohutunde."

Mõni aeg tagasi toimus Teletornis, 175 meetri kõrgusel Liisi ja Aldo Järvsoo kollektsiooni esitlus ja enne teletorni tippu jõudmist kartis moekunstnik, et minestab ära.

"Mul on selline tunne, et miski tirib mind sinna alla varsti. Võib-olla see gravitatsioon on lihtsalt nii tugev," rääkis Liisi oma kogemusest "Ringvaates".

Moekunstnik ei suuda isegi Kõpu tuletorni minna, sest tal tekib suur ärevus. "See on selline veider vaakumis olemise tunne. Ma ei saa normaalselt hapnikku, verevarustus jääb seisma, ma hakkan hingeldama ja kapseldun ära," selgitas Liisi "Ringvaates".

Kollektsiooni esitlusel kõndis ta aga ära lausa terve ringi teletorni äärel. "Kõikvõimas tunne on – ma soovitan kõigil, kes kardavad, tulla ja see ära teha," õhkas ta siis.

Julgemad saavad nüüd tornist ühtlasi köiega alla laskuda. Kas Liisi oleks valmis sellegi triki ära tegema? "Issand, köiega sealt alla tulla? Ma ei kujuta ette! Kui kellegi väga olulise inimese elu oleks ohus ja sellest sõltuks, siis ehk isegi julgeks."

Liisi ütleb, et tegeleb aktiivselt oma kõrgusekartusest ülesaamisega. "Benji´t ma veel hüppama ei läheks, aga mõned kõrgused olen ületanud."