Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
12. juuni 2014, 07:00

Aja puudutus: laulu- ja tantsupidu tuleb taas enneolematu! (7)

Laulu- ja tantsupeo tule süttimiseni lauluväljakul on jäänud alla kuu. Kuigi korraldajate närvid on kruvitud viimse pingeni, rahustavad nad rahvast: tulge peole rattaga, soovijad saavad õlut ja lapsed on oodatud nii lavale kui ka rongkäiku!

Laulupeotuli süüdatakse juba järgmise pühapäeva varahommikul kell 4.03 Tartus Raadil. 20 päeva jooksul kulgeb peotule 1000kilomeetrine teekond läbi Tartu-, Jõgeva-, Ida- ja Lääne-Virumaa, Järva, Rapla- ja Harjumaa. Tuli liigub mööda teid jalgrataste teatesõiduna, mille tarvis on valmistatud spetsiaalsed kolmerattalised tandemid ehk tulerattad.

Suurpidudeaegsete muudatustega liikluskorraldus peaksid tallinlased juba harjunud olema. Sel suvel tõotab aga olukord tulla eriti pingeline, pidades silmas Pärnu maantee rekonstrueerimist ja sellest tulenevaid piiranguid.

"Oleme need mured ja vaevad varemgi üle elanud ning tuleme seegi kord toime," kinnitab peo transporditoimkonna staažikas juht Valdur Talts, kelle kinnitusel on parim liiklusvahend peole tulekuks jalgratas, mille parkimisega ilmselt kõige vähem probleeme peaks tekkima.

Lauluväljaku vahetusse lähedusse rajatakse kolm valvega jalgrattaparklat, Kalevi staadionile tekib neid kaks.

Taltsi sõnul oodatakse peo eel ja ajal Tallinna 371 pidulisi sõidutavat reisbussi, peale nende veel 77 väikebussi ja suur hulk sõiduautosid. Suursündmuse tarvis peab kolmel päeval saada olema umbes 860 parkimiskohta.

"Mudilaste vastu on juba mõnda aega huvi ülal olnud, eks ma räägin selle asja siis veel kord üle," lausub laulupeo kunstiline juht Hirvo Surva.

"Alguses oli plaanis, et mudilaskoorid saabuvad Tallinna juba reedel, saavad oma prooviaja, teevad proovi, laupäeval käivad rongkäigus ja pühapäeval on siis nende kontsert. Inimeste arv koos lastega oleks olnud kokku kuskil 4000. Kuna meil on siiski üldlaulupidu ja noorte laulupidu on tulemas aastal 2017, siis tahtsime anda ruumi rohkem täiskasvanutele, kellest mõnele vanemale võib see pidu jääda ka viimaseks."

Nii jõutigi Hirvo Surva sõnul otsusele, et mudilaskooride proov toimub pühapäeval, 6. juuli keskpäeval ja pärast vaheaega algabki kell 14 peo noorimate ülesastumine.

"Kui me oleks mudilased juba reedel Tallinna toonud ja lasknud neil siin enne oma kontserti veel kaks unetut ööd veeta - sest kes neist ometi magada tahab -, oleksid nad pühapäevaks ikka väga väsinud," põhjendab Surva mudilaskoore puudutavat otsust, uskudes, et peorõõmust noorimad lauljad siiski ilma ei jää.

Mudilaste kaasamarssimist laupäevasel rongkäigul keegi Surva sõnul keelama ei kavatse hakata. Mudilaste rongkäigus osalemise soovist paluvad korraldajad siiski maakonnajuhtidele teada anda.

18+ piduline õlleta ei jää

Kosutava humalase keelekaste saavad läheneval suurpeol kätte nii täiskasvanud osalejad kui ka samaealised külalised. Märjukest saab osta ja soovitatavalt ka pruukida ainult selleks ettenähtud õlle- ja toidualadel. Nõudmine suurpidu sel korral täielikult kuivale, s.t alkoholita jätta ei leidnud eestlaste toetust – ilmselt vara veel!

"1. juulil hakkab meil kehtima korrakaitseseadus, mis ilmselgelt muudab alkoholipoliitikat vabamaks, mis puudutab alkoholi tarbimist tänavatel," ütleb Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valdo Põder, kelle koordineerida on politseitöö laulu- ja tantsupeo eel ja ajal.

Politsei avalikus kohas õllejoojat keelama ei lähe, kui inimene Põdra sõnul just väga purjus ei ole ning endaga hakkama saab ega häiri teisi.

"Mis puudutab lauluväljakul toimuvat üritust, siis seal on sisse seatud nn 18+ ala, kus võib alkoholi tarvitada, ning selle nõude täitmist jälgivad nii turvatöötajad kui ka politsei väga tähelepanelikult," ütleb Põder.

Enamik pidulisi majutatakse haridusasutustesse ning sealsete seinte vahel ei luba seadus üldse kangemat keelekastet pruukida ja pole tähtis, kas oled sa siis mees-, nais- või segakoorist.