Inimesed
11. juuni 2014, 07:00

Tanja Mihhailova esimene esinemine: mängisin lastemuusikalis kärbest (2)

Eestit Eurovisionil esindanud lauljatar meenutab elu suurima šõu eel värvikamaid hetki oma karjäärist.

"Minu esimene kokkupuude muusikaga oli nelja-aastaselt, kui laulsin lastemuusikalis kärbse osa. Meil on selline jutuke nagu "Muha tsakatuha", seal on tegelasteks ämblikud ja muud putukad. Miskipärast ma mäletan sellest ainult kahte rida – lõin jalaga vastu maad ja laulsin, et ma olen kärbes ja mul on kuldne kõht," naerab lauljatar Tanja Mihhailova, kes valmistub oma 13 aastat kestnud karjääri suurimaks šõuks.

Kärbes mängib suurt osa ka Tanja kõige naljakamas esinemiskogemuses. "Meil oli Lauri Liivi ja Olav Ehalaga tuur ja andsime välikontserdi. Lauri hakkas mingit pikka nooti laulma, tegi suu lahti ja talle lendas kärbes suhu," meenutab ta.

"Lauri hakkas köhima, inimesed kõik vaatasid ja naersid. Meie ei saanud ka naeru pidama ja loomulikult ei tulnud sellest loost enam midagi välja."

Esinenud on Tanja oma elus rohkem kui küll. "Kui ma laulmisega algust tegin, olid enamasti lauluvõistlused, kontserdid tulid hiljem. Igal aastal olid laulu- ja tantsustuudios, kus ma käisin, kevadkontserdid, olen festivalidel ja võistlustel laulnud. Kunagi olid ka linnapäevad, kuhu kutsuti ühe-kahe looga. Kui juba kolm tegid, oli eriti super. Esimene päris oma kontsert oli vist Nightlight Duoga," meenutab ta.

King lendas laval jalast

Kõige suurem lava on Tanjal olnud loomulikult tänavusel Eurovisioni lauluvõistlusel. "Olen küll Saku suurhallis ka mitu korda esinenud ja kui Eurovision Tallinnas toimus, oli see samuti suurhallis, aga see lava pole ikka võrreldav."

Eurovisionil on Tanjal olnud ka kõige suurem publik. Tänavust lauluvõistlust jälgis 195 miljonit inimest 41 riigist, vahendab eurovision.tv. Saal, kus võistlus peeti, mahutas 10 000 inimest.

Milline on aga olnud Tanja kõige väiksem lava ja väikseim publik? "Ma arvan, et siis, kui oma vanematele tabureti otsas laulsin, siis oli kaks inimest," naerab ta.

"Eks mul on olnud ka intiimsemaid kontserte, kus on umbes 15 inimest. Mulle väga meeldivad sellised ülesastumised – siis saad inimestega rääkida, isiklikuks minna ja kõik on sulle väga lähedal. Suurtel kontsertidel pead andma väga palju energiat, et see kõigini jõuaks. Aga mul pole vahet, mitu inimest saalis on, ma annan endast ikka kõik."

Aastate jooksul on Tanja lava jaganud arvukate artistidega. Kui meestest ei oska ta ühtki teistest esile tõsta – ta on laulnud Tanel Padari, Ott Leplandi, Uku Suviste ja Koit Toomega –, siis naistest on tema sagedasimaks lavakaaslaseks olnud Gerli Padar. "Me oleme koos esinenud kontsertidel ja satume tihti koos muusikalidesse."

Tanjal on esinemistel ette tulnud ka muidugi mõningaid äpardusi. "Tantsimisega seoses mäletan lapsepõlvest, kuidas meil oli väga energiline tants ja üks king lavalt inimeste sekka lendas. Ilmselt sai keegi sellega vastu pead, sest saalist kostus: "ai!"

Paar korda on Tanjat tabanud ka tehnilised äpardused. "Kord oli selline tehniline viga, et ma laulsin mikrofoni ja kuulsin häält umbes sekund hiljem. Et mul olid taustatantsijad, siis ma tantsisin rütmi, aga laulsin sekund enne õiget fraasi, et hääl õigel ajal kostuks," ütleb Tanja, et nii on küll raske, kuid ei tohi seda välja näidata.

"Igasuguseid asju võib juhtuda, aga mis ma siis teen – hakkan nutma ja jooksen lavalt ära?"

Tanja on tõeline multitalent

Üks ekstreemsemaid kontserte oli see, kui Tanjal tuli laulda 40 minutit õues viie miinuskraadiga. "Kui lavalt maha tulin, pidin mikrofoni jõuga käest ära tõmbama, sest sõrmed olid selle ümber ära külmunud. Imekombel ei jäänud ma tookord haigeks, ju adrenaliin ja šokk tegid oma töö," räägib ta.

"Üldiselt ei ole väga mõnus külmaga laulda, häälepaelad saavad ju kannatada."

Mõned korrad on lauljatar üles astunud ka väga peentel üritustel.

"Olen esinenud nii presidendilossis kui ka restoranis Gloria – see koht nõuab ikka ka pikka kleiti."

Tanja lemmiklaul kõigist maailma lugudest on Madonna repertuaari kuuluv "Substitute for Love". "Olen seda mitu korda esitanud ja miskipärast see lihtsalt on mulle väga südamelähedane," ütleb ta.

"Aga mulle meeldivad üldiselt kõik lood, mida ma esitan – ei saa ju laulda lugusid, mis mulle ei istu. Mulle meeldivad ka kaverid ja ma ei muretse, et see pole omalooming."

Üks lahedamaid esinemisi, mis Tanjale meenub, oli möödunudaastane etendus "Thriller – Tribute to Michael Jackson". "Minu sünnipäeval, kui sain 30, oli meil etendus. Sõbrad olid saalis ja ma ei ole kunagi saanud nii palju lilli. Etenduse lõpus oli ikka väga eriline tunne."

Võib öelda, et Tanja on tõeline multitalent: Eurovisionil uuriti temalt korduvalt, kuidas ta suudab samal ajal laulda ja tantsida. Peale selle, et Tanja on diplomeeritud koreograaf ja üks armastatumaid lauljatare Eestis, on ta kätt proovinud ka näitlemisega. Lauljatar on kaasa teinud mitmes muusikalis ja mänginud terve hooaja kodumaises telesarjas "Kodu keset linna".

Tanja laulab Eurovisioni lugu, Koit Toome Joala omi

Tanja Mihhailova annab 10. juulil Õllesummeril oma 13 aastat kestnud karjääri suurima šõu. "Kontsert sai nimeks "Amazing lie" (imeline vale ingl. k – K. T), sest ma tahaksin, et kontsert oleks selline, kus inimesed saaksid ära unustada oma mured ja sukelduda meelelahutuse imelisse valesse," räägib lauljatar.

Kontserdil saab kindlasti kuulda eurolugu "Amazing" (pisut teises võtmes, täpsustab Tanja), näha teda tantsimas ja lavale tulevad teisedki artistid.

Koit Toome, kes on Jaak Joala lugusid varemgi laulnud, astub 9. juulil Õllesummeril üles vanameistri laulude kontserdiga, mis kannab nime "Joala suur lugu". "Et alustan kontserti kõige vanematest estraadilugudest ja lõpetan kõige viimaste lugudega, siis võiks seda vabalt nimetada ajarännakuks," kommenteerib Koit. Peale selle tuleb esitusele ka duett Dagmar Ojaga.

Ansambel Terminaator annab tänavu välja järjekorras üheksanda stuudioalbumi ja esitleb seda 12. juulil Õllesummeril Õhtulehe laval. Uus plaat, mida fännid juba pikisilmi on oodanud ja mis pidanuks ilmuma ammu, kannab nime "Vaikuse meri".

Möödunud telehooajal oli üks vaadatumaid saateid Kanal 2 ekraanil olnud "Laula mu laulu" ning Õllesummeril tuuakse seegi edukas teleprojekt lavale. Staaride paraad esitab paremiku saates kõlanud lauludest. Esinevad kõik saates osalenud lauljad: Marju Länik, Genka, Getter Jaani, Tanel Padar, Hardi Volmer, Jaan Pehk, Lenna ja Heidy Tamme.