Tõnis Erilaid.Foto: Kalev Lilleorg
Blogid
10. juuni 2014, 07:00

Kuidas algas esimene e-kirjanduslik skandaal (1)

Aasta pärast Kadrioru jalgpalli ja õpilasrahutusi ning 40 kirja aeti 1981. aastal kokku ENSV Kirjanike Liidu kongress. Ideoloogia tugevdamiseks. Tol ajal veel koolipoiss olnud, aga teravkeelseks kasvanud Kivisildnik kirjutas järelkajana 1990. aastal tohutu pika luuletuse «Eesti Nõukogude Kirjanike Liit – 1981. aasta seisuga, olulist».

Tekst liikus kitsas ringis. Ei juhtunud midagi. Mis siis, et seal rohkesti rahvakeelseid rõvedusi kohtas ja mõnda hinge müümises süüdistati. Rängad iseloomustused olid. Näit. ühe munaga. Mehe kohta oli ka emis öeldud.

Üldiselt olid määratlused ikka väga vänged. Vabandust, et ära toon näitena t**ahiinlase ja mammakoinija. Pehmematena. Ühe luuletajanna kohta oli öeldud – lõdva püksikummiga.

Tema meeskollegi kohta – ringleb lirvade seltskonnas. Kõik elusolevad kirjanikud polnud tolles Kivisildniku nimekirjas siiski esindatud, väljas olid ka vahepeal surnud.

Asi läks hulluks 1996. aasta juunis. Kivisildnik oli oma pika luuletuse (pigem küll ikkagi kirjandusliku följetoni) internetti riputanud. Paar tuntud kirjandusinimest olid nii tõsiselt solvunud, et lasid alustada kriminaaluurimise.

Teadaolevalt oli see esimene e-kirjanduslik skandaal. Kivisildniku arvuti konfiskeeriti ja anti siis tagasi, ajalehed kirjutasid suve läbi sel teemal – ja kohtuasi jooksis liiva.