Just niimoodi näevad välja ehedad ja klassikalised motomehed. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
9. juuni 2014, 07:00

"Ühel õigel Harley-mehel on habe, vuntsid ja pikad juuksed." (12)

Milline on üks õige Harley-mees? "Täpselt nagu tema – habeme, vuntside ja pikkade juustega," osutab Hollandi mees Jarold oma sõbrale.

Viimastel päevadel on Tallinn mattunud kõrvulukustavasse mootorrattamürinasse, kuna Eestimaale on leidnud tee 10 000 Harley-Davidsoni sõpra kogu maailmast, et pidada maha Harley-meeste ja naiste kokkutulek "Super Rally 2014".

Enamasti võib juba kaugelt näha ja ära arvata, milline mees just selle uhke masinaga ringi kihutab, kuna õige motomehe tunneb ära arvukate vestile õmmeldud märkide ja habeme järgi.

Jaroldi sõber näeb tõesti välja nagu tõeline motomees, kuid keelebarjääri tõttu laseb Jaroldil rääkida, kuidas need asjad siis tegelikult on.

Jarold näeb välja hoopis vastupidine – ta kannab teksaseid, kapuutsiga dressipluusi ja T-särki, tal puudub pikk habe ning juuksedki ei ulatu patsi. Aga Harley-Davidsoniga sõidab ikka.

Seega ei saa päris öelda, et absoluutselt kõik seda marki ratastega sõitvad mehed ühe puuga löödud oleks.

Täna lahkuvad viimased Harley-mehed Tallinnast ja selleks, et neid edaspidi eksimata ära tunda, paneme kirja ühe keskmise Harley-mehe tundemärgid.

METALLKETID PÜKSTE KÜLJES: Kuigi tavainimese jaoks võib tunduda, et ketid, mis motomehed omale pükste külge riputanud on, on mõeldud vaid edvistamiseks, siis tegelikult on neil hoopiski praktiline otstarve – pükste küljes olevate kettide teise otsa on kinnitatud võtmed või rahakott, et need sõidu ajal püksitaskust ära ei kaoks.

 

TÄTOVEERINGUD: Enamasti on motomehed ühtlasi täis tätoveeritud – kes rohkem, kes vähem. Tätoveering ei ole aga jällegi kohustuslik element. Lauluväljakul näeb palju selliseid mehi, kes vastavad muidu igati tavalise Harley-mehe tunnustele, kuid neil puuduvad tätoveeringud. Mine tea, ehk on karmide meeste sees peidus ka hirmukübe valu ees.

 

HABE JA/VÕI VUNTSID: Suuremal osal Tallinna lauluväljakul laagris olevatest ratturitest on habe või vuntsid. Päris kohustuslik see siiski pole ja habeme pikkuse reegleid pole samuti paika pandud. Küll aga pidavat habe üldse tänapäeval väga moes olema – rokkarite ning vanade autode fännide seas on habe Jaroldi sõnul väga popiks muutunud, eriti Hollandis.

 

KURI NÄGU:tuntud fakt, et kuigi motomehed näevad enamasti oma habemessekasvanud näoga kurjad välja, on nad tegelikult väga südamlikud ja head inimesed. Hollandlane pakub, et kurja näoga tahetakse inimestele endast lihtsalt mingit muljet jätta.

«Tegelikult armastavad nad lihtsalt elu ratastel,» ütleb Jarold, mis on kõige olulisem. «Autoga sõidad lihtsalt mööda teed ja ei saa looduselt midagi. Mootorrattaga sõites tunnen ma muru lõhnu ja kuulen looduse hääli. Mootorrattaga on palju lõbusam sõita. Muidugi juhul, kui vihma ei saja.»

 

MÄRGID JA SILDID VESTIL: Mida rohkem, seda uhkem! Embleemid ja märgid motomehe vestil on ühest küljest informatiivsed, teisalt justkui uhkeldamiseks. Seljale on tavaliselt pandud motoklubi embleem, kui rattur mõnesse neist kuulub. Jaroldi sõnul saab nende järgi ka tegelikult aru, kui kõrgel klubi hierarhias mootorrattur seisab. Peale selle näeb embleemide järgi ära, millistes linnades, riikides ja rallidel mootorrattur on käinud.

 

NAHKVEST JA -PÜKSID: Nahkvest käib enamasti motomeestega kaasas sama kindlalt kui kiiver. Peale kaitsva funktsiooni on nahkvestil teinegi eesmärk – sinna saab õmmelda ja kleepida hunniku igasuguseid embleeme ja märke, mis võivad näidata nii motomehe klubikuuluvust kui ka seda, millistes riikides ta käinud on.

 

MOOTORRATAS: Muidugi ei saa olla üks õige Harley-mees, kui sa ei sõida Harley-Davidsoniga. Jarold ütleb, et kaht ühesugust Harleyd maailmas olemas pole – seda vaid juhul, kui tegemist on kahe uue ja samal aastal välja antud masinaga.

«Aga järgmisel aastal neid nähes on nad juba erinevad.» See, milliseks keegi oma sõiduriista tuunib, on igaühe enda asi – mõni näeb välja väga tagasihoidlik, teine aga justkui juudi jõulupuu.