HEATEGEVUSREIS: Kõige meeldejäävam oli Jaagupi jaoks Leedu lõunaosas, Poola piiri ääres asuv siselumelauapark Snoras Snow Arena. «Keset suurt suve sõitsime hommikupoole päevast lumelauda ja teise poole veetsime veekeskuses.» Tänavune Läti−Leedu reis oli Kultuursel Motobandel järjekorras seitsmes, Jaagup Kreem võttis sellest osa neljandat korda. Kultuurse Motobande reise korraldab Kuningas Arthuri Fond, mis toetab Eesti kultuuriga seotud objekte. Foto: Stiina Sepp
Inimesed
9. juuni 2014, 07:00

Jaagup Kreem: sõitsime Leedus keset suurt suve lumelaudadega (13)

"Mu selja olukord on üllatavalt hea. Olen väga rahul nii oma ratta kui ka doktorite tööga. Ei taha ära sõnuda, aga selg pidas vastu küll ja väga hästi," räägib mõni päev tagasi Kultuurse Motobände Baltikumi reisilt naasnud laulja Jaagup Kreem, kes käis aprillis seljalõikusel.

Aprilli algul tabas ansambli Terminaator solisti nii tõsine seljadiskihäda, et tuli minna lõikusele. Samale ajale plaanitud reis Volgadega Musta mere äärde tuli mehel seetõttu ära jätta. Samuti tühistati kõik kuu aja kontserdid.

Nüüd on Jaagupi selg nagu uus ja möödunud nädalal võeti Kultuurse Motobandega ette umbes 2500 kilomeetrit pikk reis Lätisse ja Leetu.

"Reis läks väga toredasti. Kahjuks ei saanud ma viimaseks päevaks jääda. Kuna anname Terminaatori uuele plaadile viimast lihvi, pidin päev varem tagasi tulema. Muidu oli taas väga kihvt reis, see seltskond on lihtsalt võrratu," räägib Jaagup, kellele oli see neljas Kultuurse Motobande reis.

Kui seni on seltskond käinud lähiregioonides – Lätis, Leedus, Ahvenamaal, Soomes, Norras, Peterburis –, siis järgmisel aastal istutakse lennukile ja sõidetakse kaugemale. Enne aga teevad nad traditsioonilise ringsõidu Eestis, mille käigus antakse kontsert ja jagatakse lastele helkurveste.

Rattad pidasid vastu

Tänavu sõitis bande maha umbes 2500 kilomeetrit. Koju sõites istus Jaagup ratta seljas järjest peaaegu 800 kilomeetrit.

"Tulin sealt, kus viimati ööbisime, ühe jutiga tagasi. Terve tee oli hea ilm ja päev otsa oli kõik hästi. Tallinna piiri peal tervitas mind aga tohutu paduvihm ja sain enne kodu täiesti läbimärjaks," naerab Jaagup.

Kõige meeldejäävam oli Jaagupile Leedu lõunaosas, Poola piiri ääres asuv siselumelauapark Snoras Snow Arena.

"Keset suurt suve sõitsime hommikupoole päevast lumelauda ja teise poole veetsime veekeskuses. See oli väga mõnus päev, paremat puhkust annab tahta," meenutab ta.

Kui aastatega on juhtunud, et mõni ratas poole reisi peal laguneb, siis sedapuhku läks hästi.

"Õnneks juba teame, et kui lähed kodust mõne tuhande kilomeetri kaugusele, siis tuleb ratast enne korralikult hooldada," seletab Jaagup.

Õnneks ei juhtunud ka ühtki negatiivset seika, mis reisist mõru maitse suhu jätnuks. "Selliseid seikasid meil õnneks eriti juhtunud ei olegi, kuna sõidame väga kultuurselt. Meil on ranged reeglid paika pandud, kuidas sõita nii, et oleks ohutu ja hea."

Motoreisil kaasas vähe asju

Samuti on Motobande liikmetel juba teada, et liiga palju asju pole mõtet kaasa tassida. Ega tsikli peale väga palju mahugi.

"Kui ma Motoreporteriga esimest korda kaasa läksin, siis tüübid naersid ja ütlesid mulle pakkides, et arvestagu ma sellega, et kolmveerandit neist asjadest ei lähegi mul vaja," ütleb Jaagup.

"Sõiduriided on kogu aeg samad ja õhtul oled tavaliselt nii küps, kui oled 600 kilomeetrit maha sõitnud, et väga kuhugi hängima ei jõuagi minna. Enne magamaminekut loputad sokid-särgid läbi ja hommikuks on need kuivad."

Nagu ikka, andis Motobande enne välismaale sõitu kodumaal kontserdi ning jagas lastele helkurveste ja autogramme. Sedapuhku Võrus, kus Motobande võeti väga soojalt vastu.

"Lastel on alati nii tore, sest televiisorist ja lava pealt on ju nii palju tuttavaid nägusid." Samuti on Kultuurse Motobande reiside eesmärk alati heategevus.

Tänavu kogusid nad raha Võru linna vanima ukse restaureerimiseks ning said kokku 3360 eurot.