Foto: Teet Malsroos
Saund
8. juuni 2014, 11:00

Setudest saamideni: suvine teejuht pärimusmuusika sõpradele

Folgisuvi koputab uksele ja viimane aeg on otsustada, millisesse paika minna pärimusmuusikast ja rahvatantsust osa saama. Eestis on sel suvel kuus folgifestivali, igal oma teema ja eripära.

Viljandi pärimusmuusika festival

Teema: Mäng

Mitmendat korda: 22

Mille poolest eristub: Erki Pruul, pressipealik: "Viljandi pärimusmuusika festival on ainuke Eestis, kus kuuleb ainult pärimuslikku muusikat. Peale selle on meil tugev kõrvalprogramm (õpitoad, kursused, regilaulutuba, filmiprogramm jne) – nii suuremahulist ja mitmesuguseid tegevusi ühendavat festivali teist Eestis ei ole. Lisaks ainulaadne toimumispaik ja erakordne miljöö, mille tekitavad vanad folgifännid ja nende järglastest moodustunud uus folgipõlvkond."

Tänavu teisiti: Lisandub uus kontserdipaik – Viljandi lauluväljaku lava asendab seni Tasuja platsil paiknenud A. Le Coqi telgi. Ka ei ole sel aastal ühtegi välisartisti, kes oleks enne folgil esinenud.

Keda kindlasti kuulata? Eksootilisemaid kooslusi, kelle sarnaseid siiakanti just kuigi tihti ei satu. Näiteks tuareegi ja wodaabe hõimuliikmete ehtsat kõrbebluusi pakkuv Etran Finatawa Nigerist. Või Cedric Watson Ameerika Ühendriikidest, kelle lihvimata laulustiil ja maalähedane pillikäsitlus toob kuulajateni Ameerika lõunaosariikide rajude maapidude hõngu.

Pane kõrva taha: Kui soovid Viljandiga rahulikult tutvuda, siis folgiaeg selleks ei sobi – linn on inimesi paksult täis.

Millal ja kus: 24.–27. juulini Viljandis.

Lisainfo: folk.ee

Seto Folk

Teema: Üle piiri

Mitmendat korda: 4

Mille poolest eristub: Meel Valk, programmijuht: "Seto Folk ühendab matkad ja muusika, looduse ja leelo, setud ja sõbrad ning ületab piirid uue ja vana, setu ja eesti ning folgi ja pärimuse vahel. Festival viib külastajad Eesti parimatesse seenemetsadesse, lodjaga Pihkva järvele ning arhailise setu leelo kõrval astuvad üles tänase Eesti tuntuimad esinejad. Nii päeval kui öösel toimuvad lodjaretked, eksklusiivsed lodjakontserdid viivad kontserdigurmaanid Lämmijärve lainetele. Külapeo vaimus on avatud ehe kirmaseplats, kus mõlemal päeval saab vabalt tantsida, laulda või pilli mängida. Tartust seilab festivali ajaks mööda Emajõge kohale lodi Jõmmu, Tallinnast vurab muusika mängides ja leelo saatel kohale aga folgirong."

Tänavu teisiti: Esimest korda on festival kahepäevane. Kavas on õpitubade programm, kus arhailises talumuuseumi keskkonnas saab meistrite juhendamisel õppida traditsioonilisi käsitöövõtteid, UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud setu leelot, pärimustantse, slackline´i ja muud.

Keda kindlasti kuulata? Kohal on menukas Peterburi ansambel Otava Yo, mis tutvustab vene folkmuusika uut, teravmeelset ja tantsulist poolt, säilitades seejuures huumori ja traditsioonilised pillid. Kohale tasub tulla juba reede päeval, siis toimuv bussireis viib rahva viisavabalt üle Eesti ja Vene kontrolljoone Eesti kaugeimasse kagunurka Saatsesse. Giidiks on Setumaalt pärit näitleja Arvo Kukumägi ning kontserdi Saatse muuseumi hoovis annavad Silver Sepp, Kristiina Ehin ja setu laulunaised. Elamuse saab ka lodjakontsertidelt ja öölodja retkedelt. Varajasi ärkajaid rõõmustab Mari Kalkuni kontsert Õrsava järve kaldal.

Pane kõrva taha: Hea võimalus tutvuda Setumaa kultuuri ja loodusega.

Millal ja kus: 27.–28. juunil Värskas.

Lisainfo: setofolk.verska.ee

Hiiu Folk

Teema: Põlvest põlve

Mitmendat korda: 10

Mille poolest eristub: Astrid Nõlvak, peakorraldaja: "Hiiumaa pärimusmuusika festival toimub Hiiumaal, keset saare ilu ja võlu. Hiiu Folgi oma näo kujunemisele on kaasa aidanud alkoholivaba ja peresõbralik õhkkond ning keskkonnalähedane mõtteviis. Loomulikult ka Hiiumaa olemus koos siinsete inimeste- ja saareliste kontserdipaikadega."

Tänavu teisiti: Igal aastal on uus programm ja uusi kontserdipaiku, võimaldades Hiiumaad erineva nurga alt näha. Sel aastal näiteks Paluküla kirikut ja Putkaste mõisasüda. Lisaks matkad ning õpitoad – näiteks umbrohusmuutide õpituba.

Keda kindlasti kuulata? Saarele tasub minna juba neljapäeval festivali avamiseks, kus kohal nii Kaitseliidu orkester kui põnevad artistid, teiste seas Anu Taul. Õhtul astub Villalaos üles mõnus Rootsi rahvamuusikaduo. Reedel esineb Jaan Tätte Udupasunaga, samuti on kohal Kaunimate Aastate Vennaskond. Laupäeval esineb Islandi ansambel Ylja, pühapäevasel kirikukontsertide päeval astub lavale Laura Remmel.

Pane kõrva taha: Kui soovid võtta maksimumi, mine saarele autoga, sest kava on tihe ja vahemaad pikad.

Millal ja kus: 17.–20. juulini Hiiumaa erinevates paikades.

Lisainfo: hiiufolk.ee

Viru Folk

Teema: Saami kultuur

Mitmendat korda: 7

Mille poolest eristub: Peep Veedla, peakorraldaja: "Kes on käinud, see teab. Pole mõtet otsida erinevusi programmist või vormilisest ülesehitusest, eristumine ilmneb siiski alles kohapeal viibides, Käsmu aurat ja käsmukate lahkust tajudes. Viru Folgil on ka tugev keskkonnaprogramm – loengute ja õpitubadena."

Tänavu teisiti: Tänavu on suur saami aasta. Nende ürgsete põhjamaalaste kultuur on eriliselt põnev ja teistsugune. Kui senise kuue aasta jooksul on Käsmus esinenud üks saami kollektiiv, siis nüüd on neid tervelt seitse ühel festivalil. Uuenduseks on ka Merelava puudumine, kuid seda enam on kontserte Nicorex Pealaval.

Keda peaks kindlasti kuulama? Kõik saamid on võrdselt peaesinejad. Enamik neist esineb Eestis esimest korda: heavy-joik bänd Intrigue ja nüüdisaegse saami muusika üks eestvedajaid Niko Valkeapää Norrast, Jon Henrik Fjällgren Rootsist ja noortekollektiiv SomBy Soomest. Ka Transjoik, Angelit ning Niillas Holmberg & Roope Mäenpää ei anna Eestis liiga sageli kontserte. Eestipoolseks peaesinejaks on Super Hot Cosmos Blues Band.

Pane kõrva taha: Käsmus on külatänav pikk ja kitsas ning lavade vahel kõndides tuleb päevaga läbida hulga kilomeetreid.

Millal ja kus: 8.–10. augustini Käsmus.

Lisainfo: virufolk.ee

Märjamaa Folk

Teema: Põlvkondade side

Mitmendat korda: 9

Mille poolest eristub: Kertu Tort, välisgruppide koordinaator: "Kuna Märjamaal on väga palju just rahvatantsijaid, on ka Märjamaa Folk rohkem rahvatantsule orienteeritud. Igal aastal kutsume külla gruppe välismaalt, kes omakorda loovadki erilisuse. Loomulikult on oma koht ka laulul ja rahvamuusikal."

Tänavu teisiti: Festivalipäevad on jagatud põlvkonniti. Neljapäev on esivanemate päev, reede on laste- ja noortepäev. Keskväljakul on avatud kodukohvik igal õhtul ja reedel terve päev.

Keda peaks kindlasti kuulama? Et saada festivalist ülevaatlik pilt, peaks vaataja- kuulaja minema laupäevasele peakontserdile, millele järgneb simman ansambliga Vanaviisi.

Pane kõrva taha: Kontserdid toimuvad peale Märjamaa alevi veel Rapla maakonna paikades. Suurem sagimise päev on laupäev, kui ettevõtlikud pered avavad oma koduaedades kohvikud – sel päeval soovitatakse liikuda jalgratastega.

Millal ja kus: 30. juulist–3. augustini Raplamaal.

Lisainfo: marjamaafolk.ee

Võru Folkloorifestival

Teema: Lugu

Mitmendat korda: 20

Mille poolest eristub: Kadri Valner, festivali tegevjuht: "Nii suurt rahvusvahelist rahvatantsufestivali Eestis rohkem ei ole. Võru Folgil on kindlad talad: Eesti kuulsaima lõõtsameistri August Teppo tüüpi lõõtsade võistumängimine, kuhu koguneb umbes 30 Eestimaa parimat lõõtsamängijat, enam kui 40 kontserti nii Eesti kui välismaa esindajatelt, ühistantsimised. Lisaks Tamula järve ääres õhtulaulude kontsert, kus kõik rühmad laulavad oma maa rahvalaule, öökino, käsitöölaat, Gruusia rahvuslõuna jne."

Tänavu teisiti: Festival koondab rahvaste ja kultuuride lood kokku, osalt aitab neid lugulauludeks ja ühtseks tervikuks köita Eestimaa parim jutuvestja Piret Päär.

Keda kindlasti kuulata? Oma leiab iga maitsega inimene: kes tahab, saab minna kuulama Anu Tauli ja Tarmo Noormaad, kes soovib kaasa tantsida välisrühmade õpitubades, kes soovib ise tantsuorienteeruda.

Pane kõrva taha: Tantsupisik nakkab – pane tantsukingad jalga!

Millal ja kus: 16.–20. juulini Võrus.

Lisainfo: vorufolkloor.ee