ESILINASTUB SÜGISEL: Järgmisena jõuab ekraanile Katrin ja Andres Maimiku film «Kirsitubakas», mis on nooruslik suhtedraama esimesest armumisest.
Inimesed
8. juuni 2014, 09:00

Produtsent Piret Tibbo-Hudgins: "Eestis jätkub filmi tegemine peaaegu et vaesuse piiril" (14)

Eesti Filmi Instituut (EFI) tutvustas eile kinos Artis selle aasta sügisel ja sügistalvel Eestis ekraanidele jõudvaid uusi linateoseid, millest neli on mängufilmid, seitse dokfilmi ja kaks animafilmi.

Mängufilmidest jõuab septembris esimesena kinosaalidesse Ilmar Raagi "Ma ei tule tagasi", mis räägib õppejõust Anjast ja 13aastasest lastekodust põgenenud Kristiinast.

Oktoobris debüteerib kunstnik Jaan Toomik mängufilmirežissöörina, kui esilinastub tema "Maastik mitme kuuga". Järgmisena jõuab ekraanile Katrin ja Andres Maimiku "Kirsitubakas", aasta lõpetab "Nullpunkt" (režissöör Mihkel Ulk), mis räägib vaimsest koolikiusamisest.

Eesti Filmiinstituudi juhataja Edith Sepp-Dallas märkis, et peale filmitootmise on EFI seadnud endale kolm suurt eesmärki. "Esimesel kohal on eelarve tõstmine, teiseks tahame anda käiku projekti "Eesti Vabariik 100" ja kolmas suur eesmärk on see, et filmide pealt, mida toodetakse välisriikides, saavad tootjad teatud rahasumma tagasi. Loodan, et see tagasimaksesüsteem lähitulevikus Eestis ka kehtestatakse," ütles Sepp-Dallas.

EFI peaprodutsendi Piret Tibbo-Hudginsi sõnul on Eesti film jätkuvalt alarahastatud.

"Samas olen ma lootusrikas, sest peaaegu kõik tootjad on leidnud kaastootja piiri tagant. Et saada natukenegi raha juurde. Kõik produtsendid rabelevad päris kõvasti, et eelarvet natukenegi suurendada. Samas närtsitab ja väsitab see inimesed ära. See on peaaegu nagu vaesuse piiril filmi tegemine. Kuigi kõik annavad ju endast parima, kunstilises mõttes kompromisse ei tehta," rõhutas Tibbo-Hudgins.

Tänavu toetati animafilmi 760 000 euroga, dokfilmi 550 000 euroga ning mängufilmi 1,4 miljoni euroga. Projekti "Eesti Vabariik 100" raames saavad aasta lõpu 280 000 eurot arendustoetust üheksa filmistsenaariumi.