Ando Kiviberg.Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
3. juuni 2014, 07:00

Ando Kiviberg kaubamärgiskandaalist: mu käitumine võib paista veidrana (16)

Viljandi linnas käärib, linnapea Ando Kiviberg (IRL) tahab omandada Viljandi Folgiga seotud kaubamärke, mis on tagajalgadele ajanud opositsiooni. Kiviberg väidab aga, et tagamõtted on siirad.

Ando Kiviberg on festivali vedanud 21 aastat. Mullu 10. septembril aga hakkas patendiamet menetlema Kivibergi taotlust, mille järgi too tahab saada kaubamärkide Viljandi Folk Music Festival, Viljandi Folk ja Viljandi Pärimusmuusika Festival omanikuks. "See oli vajalik ära teha, et hoida Eesti kõige olulisem pärimusmuusika pidu pärimusmuusikute kogukonnale. Pean end nende ees vastutavaks," toonitab Kiviberg Õhtulehele.

Ta ütleb, et logo oli siiani kaitsmata. Kiviberg märgib, et festivali korraldamist on võimalik sihilikult takistada, kui see langeb vastava huviga inimese kätte. "Arvestades infot, mis minuni jõudis, tekkis võimalus, et senised tegijad võidakse pärimusmuusika festivali korraldamisest ilma jätta."

Keda ta täpsemalt silmas peab, jätab Kiviberg ütlemata.

Opositsioonis oleva Reformierakonna esindaja Loit Kivistik märkis Sakalale, et nii tahab Kiviberg ürituse kaaperdada. Eesti Pärimusmuusika Keskuse liikmeid ning nõukogu teavitas Kiviberg oma sammust alles eelmisel nädalal. Loit Kivistiku meelest tundub Kivibergi tegevus pahatahtlik. "Ta on taotluse esitanud oma sõprade seljataga ning mittetulundusühingu Eesti Pärimusmuusika Keskus teadmata," ütles ta Sakalale.

Kiviberg põhjendab, et tahtis esmalt kaubamärkide registreerimise jõustumise ära oodata ja siis need Keskusele tasuta üle anda, kui segased ajad mööduvad. "Jah, ilmselt oleksin pidanud kaasvõitlejaid kohe alul plaanist teavitama. Ma tegutsesin tol hetkel siiras usus, et teen õigesti. Täna näen asju laiemas fookuses ja mõistan, et selline tegutsemine võib paista veidrana."

Kivibergi taotlus on menetluses juba üheksa kuud. Õhtulehe küsimusele, miks otsuse tegemine venib, öeldakse patendiametist, et see pole nii. "Kindlat kaubamärkide menetlusaega kehtestatud ei ole, taotlusi menetletakse sissetuleku järjekorras ja menetluse kestus oleneb sissetulevate märkide koguhulgast ning ametil kasutada olevast tööjõuressursist. Praegu on järjekord umbes 9–10 kuud," märgib asutuse infoosakonna juhataja Eve Tang.