AJALOOLINE HETK: Hispaania kuningas Juan Carlos (vasakul) kutsus eile enda poole peaminister Mariano Rajoy ja andis talle kirja, milles teavitas ametlikult oma otsusest loobuda troonist.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
3. juuni 2014, 07:00

ÜLLATUS: Hispaania kuningas Juan Carlos loovutab trooni poeg Felipele (7)

Hispaania kuningas Juan Carlos üllatas eile hispaanlasi troonist loobumisega. Kuigi 76aastase kuninga tervis on olnud viimasel paaril aastal kehv ja tema mainet on räsinud skandaalid, teatas kuningakoda veel mullu septembris, et Juan Carlos ei ole kunagi kaalunud troonist loobumist. Seetõttu tuli eilne uudis paljudele hispaanlastele suure ootamatusena. 

Kuningas Juan Carlose soovist troon poeg Felipele loovutada teatas esimesena rahvale raadiopöördumises Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Peaministri sõnul põhjendas kuningas troonist loobumist isiklike põhjustega.

Kuna Hispaania õigussüsteemis ei ole praegu troonist loobumist ette nähtud, siis kutsus peaminister tänaseks kokku valitsuse erakorralise istungi, sest vaja uut seadust. Ta avaldas lootust, et parlament suudab juba väga lühikese aja pärast 46aastase kroonprints Felipe kuningaks nimetamise heaks kiita.

Troon hakkas kõikuma 2012. aasta aprillis

Hispaania kuninga Juan Carlose troon hakkas tõsisemalt kõikuma 2012. aasta aprillis. Ta sattus siis meedia kõrgendatud tähelepanu alla, sest oli murdnud Botswanas peetud elevandijahi ajal puusaluu.

Ajakirjandus uuris välja, et raskel kriisiajal hispaanlasi hingepõhjani pahandanud elevandijahi korraldas kuninga armukeseks peetav Saksa printsess Corinna zu Sayn-Wittgenstein, kes saatis Juan Carlost Botswanas. Kuninganna Sofia oli sel ajal Kreekas sugulastel külas. Kui kuningas ei oleks puusaluud murdnud, siis oleks tõenäoliselt ka tema elevandijaht jäänud avalikkusele saladuseks.

14. mail 2012 möödus Juan Carlose abiellumisest Kreeka printsessi Sofiaga 50 aastat. Paljude hispaanlaste arvates muutis kuninga pillav eluviis (elevandijaht Botswanas) ja truudusetus kuldpulmapidustused farsiks. Seetõttu nõuti juba siis, et skandaalidest räsitud kuningas Juan Carlos loobuks troonist kroonprints Felipe kasuks.

Käesoleva aasta algul selgus päevalehe El Mundo tellimusel korraldatud avaliku arvamuse küsitluse tulemustest, et koguni 62% hispaanlastest soovib, et Juan Carlos loovutaks trooni poeg Felipele. Toetus monarhiale kui institutsioonile oli langenud 49,9%le. Kuningakoja mainele mõjus kindlasti halvasti ka kuninga väimehega seotud korruptsiooniskandaal. Nimelt süüdistatakse Juan Carlose noorema tütre Cristina abikaasat Inaki Urdangarinit selles, et ta omastas koos äripartneriga kuus miljonit eurot nende kontrolli all olnud mittetulundusühingule ette nähtud riigiraha. Võimalik, et petuskeemis osales ka Cristina.

Kuigi kuningas Juan Carlos andis mitu korda teada, et ei kavatse troonist loobuda, arvas õigusekspert Antonio Torres del Moral pärast küsitlustulemuste avaldamist, et troonist loobumise päev on lähedal. Täna tuleb nentida, et tal oli õigus.

Reutersi agentuur teatas eile viitega kuningakoja allikale, et Juan Carlose eile teatavaks saanud otsus langes juba jaanuaris, kuid see sooviti avalikustada alles pärast 25. mail peetud Euroopa Parlamendi valimisi.

Lapsepõlv möödus eksiilis

Juan Carlos on sündinud 5. jaanuaril 1938 Roomas. Tema lapsepõlv möödus Itaalias, Portugalis ja Šveitsis. Diktaator Franco leppis 1948. aastal kuningakojaga kokku, et pärast tema surma taastatakse Hispaanias monarhia ja troonile tõuseb prints Juan Carlos, kes oli tol ajal kümneaastane. Pärast niisugust kokkulepet võttis Franco Juan Carlose edasise käekäigu oma südameasjaks ja väidetavalt valis talle tulevaseks abikaasaks Kreeka printsessi Sofia. Paari mindudki 14. mail 1962 diktaator Franco käsul.

Juan Carlose ja Sofia abielust on sündinud kolm last: 20. detsembril 1963 Elena, 13. juunil 1965 Cristina ja 30. jaanuaril 1968 Felipe.

Diktaator Franco suri 20. novembril 1975 ja kaks päeva hiljem saigi Juan Carlosest Hispaania kuningas. Tema tähetund saabus 1981. aasta veebruaris, kui kuningas astus telepöördumises vastu sõjaväelisele riigipöördekatsele ja võttis sellega riigipöörajatelt toetuse.

Juan Carlos tõi pöördumises rahvale troonist loobumise põhjenduseks vajaduse, et raske majanduskriisi üleelanud riiki peab hakkama juhtima uus generatsioon uue energiaga.

Kuningas Juan Carlos ja kuninganna Sofia on käinud ka Eestis. Nende riigivisiit toimus 2009. aasta mai algul.

Mullu loovutasid Euroopas vabatahtlikult trooni Hollandi kuninganna Beatrix ja Belgia kuningas Albert II. Nüüd teeb seda Hispaania kuningas Juan Carlos. Kes on järgmine?

Kuningas Felipe ja kuninganna Letizia

Hispaania uueks kuningaks – Felipe VI – saab kroonprints Felipe (46) ja uueks kuningannaks tema abikaasa, kroonprintsess Letizia (42).

Hispaania kroonprints Felipe ja endine teleajakirjanik Letizia Ortiz Rocasolano abiellusid 22. mail 2004. Kooselust on sündinud kaks kena tütart: Leonor (8) ja Sofia (7).

Felipe otsis endale sobivat kaasat aastaid. 15 aastat tagasi nähti teda sageli koos Norra fotomodelli Eva Sannumiga, kes on Norra kroonprintsi abikaasa, kroonprintsess Mette-Mariti hea sõbranna. Felipe ja Eva viis 1997. aastal kokku just Norra kroonprints Haakon. Eva tegi siis Madridis modellitööd. Felipe isa ja ema, kuningas Juan Carlos I ja kuninganna Sofia olid selle suhte vastu ja 2001. aasta detsembris pidi Felipe ütlema: "Pärast järelemõtlemisaega ja üksnes isiklikel põhjustel läheb kumbki oma teed."

Järgmisel aastal kirjutas Hispaania ajakirjandus, et Felipe kohtus mitmel korral Hollywoodi tähe Gwyneth Paltrow’ga. Väidetavalt oli selle vahekorraga päri ka kuningas Juan Carlos, kuid paraku tunded jahenesid.

Lihtsast perekonnast pärit Letizia Ortiz jäi Felipele silma telesaatejuhina. Roheliste silmadega iludus juhtis Hispaania riigitelevisiooni TVE uudisteprogrammi. Esimest korda kohtusid nad 2002. aasta sügisel. Letizial oli selleks ajaks üks abielu juba seljataga. Esimesest abikaasast, kirjandusteadlasest Alonso Guerrost läks ta lahku 2000. aastal. See abielu kestis vaid kaks aastat.