Ulmekirjanik Siim VeskimeesFoto: TEET MALSROOS
Inimesed
1. juuni 2014, 11:11

Ulmekirjanik Siim Veskimees: "Praeguses inimkond nii või teisiti edasi eksisteerida ei saa." (57)

Ulmekirjanik Siim Veskimees on kindel, et inimkonna areng ei ole lõppenud, vaid me valmistume millekski uueks.

"Praeguses inimkond nii või teisiti edasi eksisteerida ei saa. Kõigepealt meid on siin planeedil liiga palju. Maakera suudab ilma raskusteta kanda kõige rohkem kaks miljardit, miljard inimest," arutles ulmekirjanik teisipäeval Von Krahlis toimunud aruteluõhtul "Solarise needus".

Mis ülejäänutega juhtub – peavad nad kuidagi kaduma või ära minema? Kas see juhtub tuumasõjaga või mingisuguse muu sõjaga? Või toimub looduskatastroof? Samas on inimkonnal õnnestunud tuumasõda ära hoida, kuigi oleme selle piiril olnud, mis näitab, et suudame koos elada väga suurte ohtudega?

Väljapääs Siim Veskimehe arvates on lahkumine planeedilt Maa: "Meie ainus tee on siit välja." Ta on ka oma artiklites kirjutanud, et Eesti peaks tõsiselt käsile võtma tuuma-, kosmose-, nano- ja geenitehnoloogiad. "Ega meil muud teha ei ole, kui julgelt edasi, sest kui me seisma jääme, siis me tõesti sureme välja. See on puht matemaatiline paradoks."

Ulmekirjandusest, selle eesmärkidest, inimkonna tulevikuväljavaadetest laiemalt kõnelesid Von Krahlis 27. mail toimunud aruteluõhtu esimeses pooles lisaks Siim Veskimehele teadusajakirjanik Arko Olesk, spordibioloog Kristjan Port ja teatrimees Taavi Eelmaa. Vestlusringi juhtis ajakirjanik Ingrid Peek. Toimus ka avalik lindistus Raadio 2 saateks "Hallo, Kosmos!", mis on eetris pühapäeval algusega kell 14.