FOTOJÄÄDVUSTUS WASHINGTONIST: Eesti filharmoonia kammerkoor ja Tallinna kammerorkester andsid 27. mail Tõnu Kaljuste juhatusel Washingtonis asuvas Kennedy keskuses Arvo Pärdi autorikontsertide turnee esimese kontserdi.Foto: Katrin Eliste (facebook.com/evelinilves)
Eesti uudised
31. mai 2014, 09:37

KULTUURIMINISTER NEW YORGIST: Arvo Pärdi autorikontserdid tutvustavad Eesti kultuuri maailma tasemel (2)

Kultuuriminister Urve Tiidus viibib New Yorgis, et võtta osa Arvo Pärdiga seotud sündmustest ja kohtuda sealsete kultuurikorraldajatega. 

31. mail kohaliku aja järgi kell 10 osaleb kultuuriminister Urve Tiidus Püha Vladimiri õigeusu teoloogia seminaris, et austada maestro Arvo Pärti, kellele antakse üle audoktori tiitel vaimuliku muusika alal.

Samal õhtul võtab Tiidus osa Arvo Pärdi autorikontserdist maailmakuulsas kontserdisaalis Carnegie Hallis, mis on üks Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri USA kontsertturnee tähtsündmusi. Tõnu Kaljuste juhatusel tulevad ettekandele Pärdi "Fratres", "Cantus in Memory of Benjamin Britten", "Adam's Lament", "Salve Regina" ja "Te Deum". Seejärel annab kultuuriminister Carnegie Hallis kontserttuuri tänuvastuvõtu, kus kutsutute hulgas on lisaks Arvo ja Nora Pärdile, esinejatele ja ürituse toetajatele ka hulk USA kultuurikorraldajaid, produtsente ja mänedžere.

"Olen väga liigutatud, et Arvo Pärdi loomingu kontserdid on Ameerika Ühendriikides nii sooja vastuvõtu osaliseks saanud. Selle taga on suur töö, mille eest tahan tänada kõiki osalisi, kes sellesse on panustanud," ütles minister Tiidus.

"Sellest ei tunne rõõmu mitte ainult Ameerika publik, vaid rõõmustab ka Eesti rahvas, sest sellistes maailmakuulsates kontserdisaalides ei ole meie muusikud ja dirigent meie endi armastatud helilooja loomingut nii suurejooneliselt varem esitanud. Need kontserdid on olnud vaimustav võimalus teadvustada maailmale Eestit ja meie kultuuri," märkis Tiidus.

Lisaks Arvo Pärdiga seotud sündmustele kohtub kultuuriminister New Yorgis Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse direktor Karin Laansooga, kellega arutatakse Eesti kunsti edendamise võimalusi Ameerika Ühendriikides. Samuti külastab minister 9/11 memoriaali ning tutvub Moodsa Kunsti Muuseumiga.

Vahetult enne tänaõhtust kontserti Carnegie Hallis toimub USA festivalide ja kultuurikeskuste juhtidele suunatud esitlus järgmisel aastal toimuva suurprojekti kohta. Muusikateatri valdkonda kuuluva ettevõtmise, Arvo Pärdi – Robert Wilsoni "Aadama passiooni" esitluse juhatab sisse samuti USAs viibiv Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene. Oma visiidi käigus kohtus kantsler muuhulgas ka Washingtonis asuva Rahvusgalerii (National Gallery of Art) esindajaga, et arutada 15.-16. sajandi vahetusel Tallinnas tegutsenud kunstnik Michel Sittowi loomingut puudutavat koostööprojekti Eesti Kunstimuuseumiga aastaks 2018. Näitus on mõeldud Eesti Kunstimuuseumi poolt Eesti Vabariigi 100. juubeliaasta raames omamoodi kingitusena, et tutvustada kunstnikku, kes seob Eestit Euroopa kunstiajalooga.