Grace KellyFoto: AOP
Ilu ja mood
31. mai 2014, 08:00

Euroopa kroonitud stiiliprintsessid (2)

Ja kuidas endagi välimusse printsessilikku trendikust lisada.

Tänu äsja esilinastunud Grace Kelly elust rääkivale filmile on Euroopa kuningakojad ja sealsed printsessid jälle suurema fookuse all. Tegelikult võib aga igaüks sinivereliselt trendikas olla, tuleb vaid tunda päris printsesse ja nende stiili.

Ameerika näitlejannast Monaco vürstinnaks saanud Grace Kelly on üks meie aja suurimaid moeikoone. Kuigi ajast, kui tema veatu stiil kogu maailma inimeste südameid ja moemeeli vallutas, on väga palju aega möödas, on Grace Kelly välimus endiselt üks trendikamaid viise moega kaasas käia. Pole hooaega, kus kauplustes ei võiks näha mudeleid ja lõikeid, mis meenutavad kuulsat Monaco vürstinnat.

Grace Kelly stiili iseloomustab klassikaline 1950ndate Dior’i New Look: laiad seelikud, rõhutatud piht, lühikesed jakid. Samas võib Grace Kelly’t pidada ka niinimetatud Rivera stiili eestvedajaks: kõrge pihaga, veidi kärbitud lõikega püksid, eest sõlmitud pluusid, sall juustes ja suured päikeseprillid.

Tema argiste rõivaste kõrval on ajalugu vaat et rohkemgi mõjutanud tema pruutkleit, mida pruudid üle maailma, seisusest või selle puudumisest hoolimata kopeerivad tänaseni. Viimati võis Grace Kelly pitsist käiste ja üleosaga pruutkleidiga sarnast kleiti näha 2011. aastal Kate Middletoni ja prints Williami pulmas. Grace´i kleidi erilisust tõestab seegi, et selle valmistegemiseks kulus kuus nädalat, mille jooksul tegeles sellega iga päev üle 30 õmbleja.

Üldiselt iseloomustab Grace Kelly stiili korralikkus. Ta armastas pitsi ja pastelle. Lemmikvärviks oli kollane. Signatuuriks olid pärlid, valged kindad ja ekstravagantsed peakatted. Viimased olid tihti nii eriskummalised, et monacolased leidsid, et vürstinnal selliseid kanda ei sobiks. Tihti võis tema kaelas näha ka siidsalle.

Kui paljude jaoks võib Grace Kelly stiil praegu tunduda pigem sellisena, mida vanemad inimesed võiksid kanda, siis tasub meeles pidada, et midiseelikuid ja ontlikke jakke saab "nooruslikumaks" muuta näiteks modernsemate kingade ja aksessuaaride lisamisega.

Nemad on tänapäeva moeprintsessid

Monaco vürstinna suri 1982. aastal ja tänaseni otsitakse temale uut asemikku. Seni teda leitud pole, kuid Euroopa kuningakodades on ometi päris palju kandidaate, keda on ühel või teisel viisil kas siis Grace’iga võrreldud või kelle stiil on niisama silmapaistev, kui seda oli Monaco vürstinnal.

Taani kroonprintsess Mary – Euroopa suurim stiiliprintsess

Kõige enam on Grace Kellyga võrreldud, äsja Eestiski käinud Taani kroonprintsessi Maryt. Nii nagu Gracei on ka tema moevalikud väga julged, kuid taanlased pole seni veel ühegi asja peale, mida tulevane kuninganna on kandnud, nina kirtsutanud. Kuigi pärast kaksikute sündi on Mary stiil konservatiivsemaks muutunud, siis on siiski väga marylik ontlikule kostüümile ussimustriliste kingadega vürtsi anda või kanda hoopis ülimoekat jumpsuit’i.

Maxima – julge riskivõtja

Mullu Hollandi kuningannaks saanud Maximat tuntakse just tema värvika stiili poolest. Erinevalt Rootsi Victoriast on ta julge piiride kompaja, kelle garderoob koosneb erksavärvilistest toonidest ja suuremad kui elu mustritest. Samuti ei ütle Maxima kunagi ära võimalusest värvikat välimust vürtsitada mõne efektse peakattega. Kusjuures Maxima kolm tütartki on stiili poolest nähtavalt oma ema lapsed, sest nendegi riided on värvilisemad kui ühegi teise kuningakoja järelkasvul.

Rootsi kroonprintsess Victoria – tagasihoidlikkuse etalon

Rootsi tulevane kuninganna Victoria riietub otsekui printsessi käsiraamatu järgi ja sageli võib tema välimuses näha teatud gracekellylikkust. Siiski on mood Victoria elus üpriski uus asi. Isegi oma elust rääkivas raamatus on kroonprintsess öelnud, et erinevalt oma väikeõest Madeleine’st mood teda ei paelu, loomulik stiilitaju tal enda sõnul puudub, nagu ka oskus riideid kombineerida. Seetõttu ongi kõigile teada, et Victoria veatu välimuse ja veelgi veatuma garderoobi taga on kuningakoja palgal olev stilist.

Victorialik välimus on väga tihti segu luksuslikust ja kiirmoest. Väga sageli kannab ta näiteks H&Mi riideid. Tõsi, seda küll vist seetõttu, et vähendada nurinat selle üle, et kuningakoda ei toeta kohalikku moetööstust.

Enamasti näeb ta seljas pliiatsseelikuid ja jakikesi või ontlikult allapoole põlvi jäävaid kleite, mis on kõik täpselt printsessi keha järgi kohendatud. Värvidest eelistab ta neutraalseid ja mitte tähelepanu järgi karjuvaid toone.

Kate Middleton – kopeerija

Kate Middleton eelistab võtta eeskuju armastatud siniverelistest. Nii kuulebki tema välimust iseloomustades enim sõnu "Grace Kelly" ja "printsess Diana". Just viimasel ajal, pärast kuninganna noomitust lühikeste seelikute kohta, on Kate’i stiil muutunud järjest sarnasemaks Grace Kellyga. Tõsi, erinevalt laiadest seelikutest eelistab ta demonstreerida oma habrast figuuri kehakallistavates kostüümides.