ARMUKESED: Pärast JFK surma pakkus Jacqueline’ile lohutust mehevend Robert F. Kennedy ehk Bobby, kes oli abielus ja 11 lapse isa. Foto pärineb 1966. aastast.Foto: AOP
Inimesed
1. juuni 2014, 16:40

USA esimese leedi armuelu oli sama kirev kui presidendist kaasal

Jackie Kennedy vallutused: Marlon Brando, Frank Sinatra... (25)

"Jack tahtis kähkukaid ja haaras siis jälle telefoni järele, et mõne tobeda poliitikuga rääkida. Kui ta minuga ka normaalselt seksis, keeras ta kohe teise külje ja jäi magama. Kuulasin tema norskamist ja peaaegu nutsin, sest minu vajadused naisena polnud rahuldatud," olevat USA eelmise sajandi ühe kuulsaima presidendi John F. Kennedy abikaasa Jackie Kennedy oma sõbrale kurtnud.

Uus elulooraamat paljastab, et vaguraks kannatajaks peetud presidendiproua ei jätnud end põrmugi elurõõmudest ilma ja nautis armurõõme terve rea tuntud meestega.

Pealtnäha oli elegantne ja veetlev Jackie Kennedy vaoshoitud ja endassesulgunud, kuid jäise pealispinna all oli ta kirglik naine, kes vajas meeste lähedust täpselt sama palju kui tema seelikukütist abikaasa John F. Kennedy ehk Jack teiste naiste tähelepanu, selgub biograaf Darwin Porteri ja ajakirjanik Danforth Prince’i sulest ilmunud raamatust "Jacqueline Kennedy Onassis, A Life Beyond Her Wildest Dreams“ ("Elu teisel pool kõige pöörasemaid unistusi“).

"Jackie ja Jack armastasid mõlemad kuulujutte ja võisid lõputult teiste inimeste seksielu üle arutada, kuid mulle jäi alati selge mulje, et Jackiet huvitas seks täpselt sama palju nagu Jacki. See oli nende jaoks mäng ja nad mõlemad mängisid seda,“ avaldas oma memuaarides kirjanik Gore Vidal, Jackie lähedane sõber.  

Juba õpingute ilmustas Jackie noormeeste vastu suurt huvi. Nii Pariisis Sorbonne’i Ülikoolis kui ka Washingtoni Ülikoolis tudeerides käis ta kohtingul lugematute silmarõõmudega. Süütuse kaotas ta liftis romaanikirjaniku ja biograafi John P. Marquandi pojale John Phillipsile, kellest sai samuti kirjamees. Ema Janet Auchincloss ei lubanud tütrel temaga kokku jääda, nimetades kirjanikke vaesteks kirikurottideks.

„Süütus oli miski, millest Jackie tahtis võimalikult ruttu lahti saada,“ vahendab elulooraamat naise semu Truman Capote sõnu. Kirjanik olla välja arvutanud, et Jackie magas enne tulevase abikaasaga kohtumist viie mehega.

Petma kannustas kättemaksuiha

Hea sõbra Lem Billingi väitel armatses Jackie JFKga esimest korda toonase senaatori auto tagaistmel. Paar abiellus 1953. aasta septembris. Oma ahastuseks avastas Jackie, et poliitikust kaasa landib igal sammul naisi. JFK vallutuste hulka kuulusid teiste seas filmitähed Marilyn Monroe, Betty Grable, Sophia Loren, Jean Simmons ja Lee Remick, sekretär Pamela Turnure ning kunstnik ja seltskonnadaam Mary Pinchot Meyer.

Haavunud Jackie ei jäänud mehest truudusetuse poolest maha. Filmiprodutsent Charlie Feldmanit külastades tutvus ta kuulsa William Holdeniga, kes kutsus Jackie järgmisel päeval ratsutama. Nende afäär vältas nädala. Holden kiidelnud hiljem purjuspäi Feldmani kuuldes, et just tema õpetas Jackiele, kuidas suuseks käib, sest Kennedy polevat seda kunagi küsinud.

Lähedase sõbra Bill Waltoni sõnul kannustas naist tookord petma soov Jackile üleaisalöömise eest kätte maksta. Kord maigu suhu saanud, ei loobunud Jackie kõrvalehüpetest ka esileedina.

1962. aastal sõitis ta Lõuna-Itaaliasse Fiati juhatuse esimehe Gianni Agnelli juurde puhkama. Samal aastal oli tal oma Virginia maakodus põgus kõrvalehüpe Prantsuse kultuuriministri Andre Malraux’ga. Veel jõudis ta sel aastal tiiba ripsutada koomik Peter Cookiga.

Pärast JFK 1963. aasta atentaati ei jäänud Jackie kuigi kauaks leinama. Hollywoodi südametemurdja Marlon Brando meenutas oma 1999. aasta autobiograafia mustandis, kuidas Jackie meelitas ta 1964. aastal enda poole ühist ööd veetma. Pärast peoõhtut põgenesid nad koos pressi eest, hiilisid ühe Washingtoni restorani tagauksest välja ja läksid Jackie poole sööma. Viimane pani muusika mängima ja hakkas Brandoga tantsima, surudes end mehe vastu.

"Ta ootas, et ma üritaks teda endaga voodisse saada. Kui ma seda ei teinud, võttis ta ohjad enda kätte ja esitas küsimuse: "Kas tahaksid minuga öö veeta?"" kirjutas näitleja.

Armus ka kahesse mehevenda

Juba aastaid oli Jackie lummanud JFK nooremaid vendi Robertit ehk Bobbyt ja Edwardit ehk Tedi. "Kolm nägusat Iiri-Ameerika päritolu venda armusid kõik ­Jackiesse. Väga erineval moel armastas ta ka ise kõiki kolme," kirjutab Porter and Prince oma värskes biograafias.

Raamatust selgub, et oli Jackiel lisaks Bobbyle afäär ka teise mehevenna Tediga, kellega ta maganud esimest korda juba 1965. aastal, kui oli veel Bobby armuke - karistuseks Bobby kõrvalehüppe eest ühe näitlejannaga.

Ted tunnistas mõni aasta varem oma päevikus, et on Jackiest sisse võetud ja kavatseb ta ühel päeval võrgutada. „Olen alati Jackiesse armunud olnud, päris algusest peale. Teadsin, et ta kohtus ka Bobbyga, kuid see ei peatanud mind. Bobby ei saanud alati tema kõrval olla,“ pihtis Ted aga JFK eriassistendile David Powersile

"Olen samal ajal armunud kahesse mehesse – nii Bobbysse kui ka Teddysse," avaldas Jackie kirjanik Truman Capotele.

Presidendiks kandideerinud Bobby nimel oli ta aga valmis armastatule isegi oma keha abil hääli ostma. 1968. aastal meelitas Jackie ühte New Yorgi hotelli endaga kohtuma näitleja Paul Newmani, veenmaks filmitähte oma poliitilisi vaateid muutma ja senaator Kennedy kandidatuuri toetama. Nad veetsid küll kuuma armuöö, ent Newman ei muutnud meelt. Pärast Bobby mõrva 1968. aastal sai Jackie ja Teddy seksuaalsuhe sisse uue hoo.

Taibates, et Ted – nagu ta vennadki – on parandamatu naistekütt, hakkas Jackie salaja kohtingul käima Kreeka laevandusmagnaadi Aristoteles Onassisega. Ted oli šokis, kui Jackie pulmaplaanidest rääkis, ja püüdis teda veenda abielumõttest loobuma. Ometi aitas ta Jackiet abieluvaralepingut puudutavas asjaajamises ja ka pärast 1968. aasta pulmi veetis naine vahel Tediga romantiliselt aega. Tal olnudki Onassisega teadlikult avatud abielu.

Pärast ärimehe surma oli Jackiel veel ohtralt suhteid. 1975. aastal õnnestus Frank Sinatral, kes oli juba ammu talle pilgu peale visanud, viimaks naiselt vastutähelepanu pälvida. 70ndatel oli Jackie mõnda aega koos ka Warren Beattyga.

Raamat toob Jackie armupartneritena välja veel terve rea mehi, kelle hulka mahuvad karikaturist Charles Addams, esimese südamesiirdamisoperatsiooni teinud kirurg Christiaan Barnard, Kennedy valitsuse asekaitseminister Roswell Gilpatric, kirjanik ja ajakirjanik Pete Hamill, diplomaat ja poliitik Lord Harlech, luuletaja Robert Lowell ning poliitik ja ettevõtja Franklin Delano Roosevelt juunior.