JUUBILAR: Armastatud saatejuht Reet Linna tähistab sel pühapäeval, 1. juunil oma 70. sünnipäeva. Kõik ütlevad, et Reet jääb aina nooremaks ning ajakirjas Tiiu paljastab ta ka oma hea vormi saladuse – kepikõnd, kosmeetik ja jälgimine, mida suhu pistab. Foto: Ülo Josing (ERR)
Inimesed
30. mai 2014, 07:00

"Reet on nagu keravälk – hästi aktiivne ja kogu aeg justkui voolu all." (43)

Kolleegid ja sõbrad räägivad 70aastaseks saavast Reet Linnast

"Reet on väga elurõõmus, kiire, samas väga emotsionaalne – teda puudutab kõik. Ta on nagu keravälk, äärmiselt uudishimulik ja väga püsimatu. Reet on hästi aktiivne ja kogu aeg justkui voolu all." Selliste sõnadega iseloomustab režissöör Maire Radsin pühapäeval oma 70 aasta juubelit tähistavat armastatud saatejuhti Reet Linnat.

"Oma töö tegemise juures on Reet nagu osav laps puslet kokku pannes. Tal tulevad ideed ja ta paneb need väga kiiresti oma peas välja mõeldud stsenaariumi järgi kokku," räägib Radsin.

Kui idee valmis, peab Reet seda enne realiseerimist kellegagi jagama.

"Kui ta mingile mõttele tuleb, kontrollib ta selle mõne lähedase inimese peal üle. Kellegi peal, kes on tema usaldusalune ja kelle sõna maksab."

Maire räägib, et mõni Reedale pisut ebaoluline asi võib tal kergelt meelest minna. "Temaga tööd tehes saab nalja, sest kuna ta on nii särtsu täis, siis võib mõni lihtne asi meelest minna. Siis ajab ta silmad suureks nagu väike laps ja küsib:

"Ausalt? Kas me rääkisime sellest? Kas mina pidin seda tegema? No eks ma teen siis ära!"

Ja kui Reet midagi kontrollida tahab, siis ta teeb seda silmapilk.

"Reedal on sadu telefoninumbreid ja ta võib vabalt hilja õhtul helistada näiteks Olavi Pihlamäele ja küsida, kes kirjutas mingi euroloo sõnad. Ta hakkab kohe kontrollima."

Suurepärane kokk

Maire sõnul on Reet ka suurepärane kokk – tema road ei ole küll peenutsevad, kuid maitsevad suurepäraselt.

"Ta teeb väga maitsvaid kooke ja viitsib alati oma pere- ja sünnipäevapidudel küpsetada ja põhiroad teha."

Üks saatejuhi firmaroogi on graavisilk.

"Seda – tilli ja hapuka marinaadiga – ei tee temast keegi paremini."

Samuti on Reeda kodu väga maitsekalt ja sõbralikult sisustatud.

"Ja Reet on väga ettevõtlik – kui tal tuleb pähe istutada aeda seitse lillepõõsast, siis ta läheb kohe korvitäie istikute ja kühvliga aeda, istutab need ära ja alles pärast mõtleb, et oleks äkki pidanud teisele poole istutama," naerab Maire.

Mairet paneb imestama ka Reeda kaasategemise tahe ja oskus heas mõttes inimesi ära rääkida.

"Oleme siiani telemajas samal kolmandal korrusel ja traditsiooniks on saanud korraldada detsembri algul korruse jõulupidu.

Ainus laiem koht on lifti ees, kus siis pidu peame. Reet on alati leidnud nendele üritustele väga toredaid esinejaid. Ta helistab inimesele ja ütleb: kuule, tule tee kolm-neli lugu niimoodi vaikselt lifti ees tasuta. Ja kõik on alati nõus olnud."

Alati näoga ukse poole

Seda, kuidas ja millal naised õigupoolest kohtusid, Maire ei mäletagi.

"Mina olin telemajas alles algaja assistent, töötasime koos muusika- ja meelelahutustoimetuses."

Koos on Maire ja Reet teinud üle saja saate.

"Esimene saatesari, mida pikalt koos tegime, oli popi-, roki- ja kergemuusikauudiseid kajastav "Levikaamera". Tegime ülekandeid Tartu levimuusikapäevadelt, hiljem tuli kaks hooaega saadet "Süda tuksub".

Viimane suur asi, mida koos tegime, oli ETV 55. sünnipäevaks tehtud ajaloosari "55 – mis siis!"," loetleb Maire.

Maire ütleb veel, et Reet on alati olnud moetibi.

"Talle on alati meeldinud omamoodi kostüümid ja tal on julgust neid kanda. Kord sai Reet kingiks imeuhked tohutult kõrged oranži korktallaga platvormkingad. Need olid väga ebamugavad ja Reet ütles, et tema nende otsas kooberdada ei saa.

Ei tahtnud ta neid koju ka viia ja nii jäid nad toimetusse kapi alla. Kord hakkas Toomas Lasmann Moskvasse komandeeringusse sõitma ja sokutasime kingad tema spordikoti põhja," naerab Maire meenutades.

"Kui ta need siis hotellitoas kotist leidis, ei saanud ta üldse aru, mis nali see on. Ta ei julgenud kingi ära ka visata, tõi need tagasi ja jättis seetõttu osa kinke ostmata.

Tagasi jõudes palus ta Reedalt vabandust ja lootis, et too pahane pole. Reet oli aga õnnetu ja küsis, miks ta need üldse tagasi tõi," naerab Radsin.

Kõige rohkem saab naise sõnul nalja aga sellega, et Reet on prillikandja.

"Tal on alati vaja, et oleks õiged prillid. Ühel salvestusel oli ta need prillid, millega stsenaariumi lugeda nägi, grimmituppa unustanud ja pani valed prillid ette," meenutab Radsin.

Reet oli juba veerand tundi valede prillidega stsenaariumi lugeda punnitanud, kuid lõpuks enam ei suutnud.

"Siis ta ütles: kurat, ma ei tea, täitsa pimedaks olen jäänud, lugeda enam ei saa! Kõik külalised ehmusid ära," muigab Maire.

Toona oli väga raske salvestisest üksikuid tükikesi välja lõigata.

"Nägime ikka tohutult vaeva, et pimedaks jäänud Reet Linna välja lõigata."

Üks asi veel, mida paljud Reeda kohta ilmselt ei tea:

"Ükskõik kuhu me läheme – tööasjus salvestama või kohvikusse istuma –, ei istu ta kunagi seljaga ukse poole. Kõik, kes Reeta lähemalt tunnevad, teavad seda ja temaga ühes lauas istudes ei teki ses asjas iial küsimust.

Ta lihtsalt ei suuda seda teha, tunneb end ebamugavalt."

Mare Bachman: Reeta on üha lihtsam meikida

"Aastal 1983, kui sündis minu esimene poeg, tulid sünnitusmajja esimesed lilled just Reedalt ja Ivolt.

Tegemist oli hüatsindiga ja kuna oli veebruarikuu, siis oli see haruldus. Terve haigla teadis, et toojaks olid Linnad," kirjeldab telemaja grimeerija Mare Bachman oma suhet Reet Linnaga.

"Mina läksin telesse tööle 1976. aastal, olles 19aastane. Olin lastesaadete režissööri abi. Tol ajal oli nii, et kui telemajja tuli uus inimene, siis teadsid kõik, kes on kes. Reet oli siis 32aastane ja minu meelest oli ta juba kuulsus.

Punt oli väga tore, kõike tehti koos ja mind võeti kohe omaks – eks suuresti selle eest ka tänud Reedale," meenutab Mare nende tutvuse algust.

Mare ütleb, et nad on Reedaga ka lähestikku elanud ja kuigi iga päev ei kohtuta, siis teineteist siiski ära ei unustata.

"Kui üle pika aja näeme, siis nagu ei olekski vahet olnud," ütleb ta.

"Viimased aastad olen ma talle teinud meiki "Prillitoosi" jaoks. Seda asja ei ole, et Reet kedagi teist ei usaldaks ja mina pidevalt temaga kaasas käiksin, aga kui on võimalik, siis teen talle ikkagi ise meigi – minule on see väga lihtne, kuna tema nägu on mul väga selge," ütleb Mare.

Aastate möödudes on tal Reeta aina lihtsam meikida, sest naine läheb lihtsalt aina ilusamaks.

Reeta iseloomustab Mare ühe sõnaga – kaksik.

"Temas on kõike! Ta on ju Kaksikute tähtkuju inimene – kõige südamlikum, aga samas võib kuskil olla ka õelust. Oleneb, kuidas keegi võtab ja mida näha tahab." Mare kinnitab, et Reet on äärmiselt aktiivne ja töökas.

"Minu soov talle sünnipäevaks on üsna klassikaline, kuna ta on nii aktiivne: peaasi et tervist on, muu ostame!"

Vahur Kersna: valmistasin saadet Reedast ette 30 aastat

"Ma ütleks, et valmistasin seda saadet ette kogu see 30 aastat, mis ma olen televisioonis töötanud," ütleb Vahur Kersna, kelle eestvedamisel jõuab laupäeva õhtul ETV ekraanile saade "Reet Linna: Elame veel!".

Kersna ütleb, et see saade saab olema paljudele kindlasti üllatus.

"Sellist Reeta, nagu inimesed saates näevad, ei ole eriti kohatud."

Kersna lubab, et televaatajad üllatuvad positiivselt.

"Nende 30 aastaga olen ma vaadanud Reeda saateid, lugenud intervjuusid, kuulnud tema laule ning tema eluga kursis olnud.

See kõik on aastatega akumuleerunud ja nüüd siis oli see kogemus vaja ära vormistada," räägib Vahur, et õnneks on ta Reeda kujunemist ja ajalugu kõrvalt näinud.

"Kui oleks tulnud mingisugune mees metsast, kes Reeta üldse ei tunne, oleks ta pidanud läbi käima tohutu arhiivi ja ära vaatama hunniku saateid."

Lagle Mäll: Reet ei suuda pensionile jääda

"Reet ongi hästi aktiivne, seda on tema pikal eluteel ka näha olnud. Ta ei suuda jääda pensionile ja olla kodune.

Reet tahab ikka olla inimeste keskel, toimetada ja metsikult tööd teha. Ta kohe on selline, et peab pidevalt midagi sebima," kirjeldab kunagine bändikaaslane Lagle Mäll.

Lagle ja Reet kohtusid aastaid tagasi, kui Marju Kuut pani kokku tütarlasteansambli MERL.

"Oleme juba 42 aastat tuttavad. See on pikk katsumus, aga oleme suutnud oma sõpruse kuidagi säilitada.

Me küll ei ole igapäevasuhtlejad, kuid käime teineteise sünnipäevadel ja oleme igasugustel eluhetkedel vaid telefonikõne kaugusel," ütleb Lagle.

"Kui mulle mõni tema saade meeldib või ei meeldi, siis ma ikka helistan ja kommenteerin. Enamasti rohkem siis, kui meeldib," muigab ta.

Lagle ütleb, et Reedal on kõiges väga hea maitse.

"Ta oskab end väga moekalt sättida ja ehteid valida. Reet üllatab iga kord oma erilisusega ja sellega, et ta aina nooreneb, mitte ei saa vanemaks.

Tal on väga kena ja maitsekalt sätitud kodu, ilus aed ja toredad lapsed," loetleb Lagle Reeda häid omadusi.

"Ja ta on iga asja peale hakkaja – ükskõik, mis eksperimenti vaja teha on, ta teeb kohe ära. Reet on väga vapper."

MERLi aegadest meenutab Lagle, kuidas bändil pidevalt lugusid lindistada tuli.

"See oli toona omaette ooper. Oli kaherealine makk, ühe riba peal bänd ja teisele pidime meie neljakesi laulma. Vahel tuli üht laulu terve öö laulda, kuna kellelgi tuli ikka mingi apsakas sisse."

Laglel on kahju, et nende ajast videosalvestisi enam säilinud pole.

"Meil oli umbes 40 lugu, aga säilinud on ainult üks salvestis – kord tehti meid mustanahalisteks ja laulsime Viimsi talveaias palmide vahel ingliskeelset lugu.

Selline totter video on ainult alles."

Marju Kuut: Reet on rahulikumaks muutunud

"Ma tutvusin Reedaga nii ammu, et raske on aega arvestada. Tahtsin 1970. aastate algul teha tüdrukuteansambli, kes võiks ka laval laulda.

Olin just sellest puudust tundnud, kuna olin laval alati üksi laulnud. Kaasasingi siis teiste seas ka Reet Haugi (seda nime kandis Reet toona – K. T.)," räägib Marju Kuut.

Lauljate nimetähtedest moodustus bändinimi MERL (Marju Kuut, Elle Kalmo, Reet Haug, Lagle Alpius).

"Mul on hea meel tõdeda, et Reet on viimaste aastakümnetega palju muutunud ja edasi arenenud. Ta on muutunud rahulikumaks ega pea enam kellelegi (sealhulgas iseendale) tõestama, et ta tubli on. Ta on teinud väga palju tööd mitmel alal ja selle kõigega ilusti toime tulnud," kiidab Kuut.

Reet on ka abivalmis.

"Alles mõni nädal tagasi oli mul kiiresti abi vaja, et autoga Saaremaale ja tagasi saada. Palusin Reeta, et ta selle reisi mulle ära teeks, kuigi tal olid endalgi väga kiired päevad," räägib Marju. Külla mindi Marju pojale Ukule.

"Kuna Reet teab Ukut juba tema algusaastatest, oligi ta valmis minuga seda reisi ette võtma ja tegi seda südamega.

Tore, et saime ka Lagle kaasa ja meil oli suurepärane reis, mis rõõmustas ka Ukut. Aitäh nii Reedale kui ka Laglele!"

Sünnipäevaks soovib Marju Reedale kõike head ja kaunist.

"Et ta saaks oma filmi tiitrid-tõlked tehtud ja kõik muu, mis veel ette tuleb. Jätkuvalt tugevat tervist, siirust ja südamerahu – siis leiab ta ka oma küsimustele vastused."