ENNE JA PÄRAST: Kerli Dello uudiseid lugemas aastal 2006. Järgmisel pildil on ta seitse aastat hiljem, aastal 2013. .Foto: Ülo Josing
Inimesed
29. mai 2014, 07:00

Kerli Dello: "Positiivne vastukaja on mulle tohutult palju jõudu andnud!" (28)

"Pean väga lugu nendest televaatajatest, kes on otsinud üles mu e-maili, et mulle hästi öelda. Või mis veel toredam – toonud kirja paberkandjal ETV toimetusse. Tahan tõesti tänada neid, kes on võtnud vaevaks mulle tunnustust avaldada!" heldib "Terevisiooni" kauaaegne uudisteankur Kerli Dello. Pärast seitset aastat hommikuse uudistelugejana paneb ta sel suvel ameti maha.

"Üks sõber ütles mulle kunagi: ma ei saa aru, mida tähendab normaalse inimese kombel üheksast viieni tööl käia," kirjeldab telediktor Kerli Dello tabavalt oma telekarjääri. Peale "Terevisiooni" hõlmab see veel spordiuudiste lugemist kunagises TV1s ning raadiosaateid Kukus, Star FMis ja Raadio Virus.

"20 aastat olen sellist ebastabiilset varajaste tsüklitega elu elanud! Ma olen ligi poole oma elust ärganud kella nelja või poole viie paiku hommikul," ütleb Dello.

Peamine on keskendumisvõime

Kui teleekraanil omandatud kogemused-tarkused ühte lausesse kokku võtta, kõlaks see Dello sõnul järgnevalt: kõige tähtsam on keskendumisvõime! "Saade käib, aga kui ise loed uudiseid, on see teiste jaoks puhkehetk ja ümberringi on tohutu sebimine. Näiteks 40 inimest meeskoorist tulevad stuudiosse ja panevad oma asju üles," näitlikustab Dello. Stoilisena püsimise kunsti on ta aastakümnete jooksul ära õppinud ja ega selles tema sõnul mingit erilist nippi olegi – tuleb lihtsalt asi ära teha.

Raskeid heki – kui elus on probleemid, tuju halb ja nutt kurgus – on Dellol ette tulnud palju kordi. Aga välja näidata ei tohi. "Ma ei lähe ennast tööle ju välja elama," on tal omad põhimõtted.

Saatejuht võrdleb tele- ja raadiotööd: "Lugemisoskus peab olema täiesti selge, pudilõugadel pole ei raadios ega teles midagi teha." Vähemalt on aga raadioeetris see pluss, et saab end mõnevõrra vabamalt tunda – pole inimestele silmaga näha.

Rahvas ei unusta

Tegijal juhtub ja ekraanil tehtud apsakad tuletavad end siiamaani vahel meelde. Mullu aprillis võis ühe "Terevisiooni" uudistelõigu järel näha Dello käes paberipatakat selgeltloetava kirjaga: "Mine p**sse!" Kuus aastat varem läks tal keel sõlme ilmateate lugemisel. "Ja nüüd siis piimast!" juhatas Dello prognoosi sisse ja pälvis sellega kolleegide naerupahvakud. Põhjus oli proosaline: just äsja oli eetris lugu Imavere piimandusmuuseumist ja ilmselgelt oli saatejuht oma mõtetega veel äsjalõppenud loo lainetel.

Rahvas selliseid humoreske juba niisama lihtsalt ei unusta. "Mul on olnud tänaval ja poes ka selliseid hetki, kus kõrval laps ütleb oma vanemale: see on ju see mine-p**sse-tädi," võtab Dello juhtumit rahuliku huumoriga. Ja nendib samas, et igasugu apsakad ja näpukad on igapäevatööga nii kokku sulandunud, et raske on midagi konkreetselt väljagi tuua.

Dello telekarjääri pingelisim aeg oli suvel 2011, kui eestimaalaste meeli täitis mure Liibanonis röövitud ja pantvangi võetud jalgratturite pärast. Ta oli tollal "Aktuaalses kaameras" suvine asendaja. "Jumal andis mulle võimaluse teha intervjuu äsja vabastatud jalgratturitega," meenutab saatejuht emotsionaalseid hetki.

Rohkem aega perele

Kogu meediakrempli kõrvalt kasvatab noorelt – juba 19aastaselt – emaks saanud Dello kahte tütart. Diktor lausub kerge kahetsusenoodiga, et mitte alati pole ta saanud nende sünnipäevahommikute juures olla. "Aga kõik on harjunud, et mind pole sel ajal mitte kunagi. See-eest olen ma kodus päevasel ajal – luksus, mida pole paljudel peredel." Ja tunnistab, et päris traditsiooniline ema pole ta ju kunagi olnud. Ehkki naiselik näputöö ja õhtuti teleri ees nokitsemine on tal käpas: üks kinnas valmivat ühe õhtuga. "Nii et kui esmaspäeva õhtul alustad, on hiljemalt kolmapäeva lõpuks valmis."

Millisena kõlaks Dello sõnum neile noortele, kes plaanivad tema eeskujul pea ees meediamaailma sukelduda? Ta laob lagedale terve nimekirja kasulikke loomuomadusi: eetrinärv, enesekindlus, empaatiavõime, esinemisjulgus. Osaliselt tema sõnul küll õpitavad, aga suuresti ikka kaasa antud omadused. "Esmalt tasuks hästi tõsiselt järele mõelda, et kas staariks olemine on ikka päriselt see, mida tahetakse," soovitab Dello veel. Ja toob näite: kas on okei, kui hiljem nime Google’i otsingumootorisse toksides tuleb esimeste hulgas välja tulemus "mine p**sse!" nagu temal? Ning kas ta teab oma kutsumuse põhjust ja on kõigeks valmis? "Mina ei ole oma elus asjade ees risti ette löönud," lausub diktor enda kohta.

Mis saab täpsemalt edasi, hoiab ta esialgu saladuseloori all. "Tegemist on, selle pärast ei pea muretsema. Elus on ju kogu aeg palju uksi lahti ja enamik neist läbi proovimata."