Siiri ja Mihkel Oviir.Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
28. mai 2014, 07:00

Hakkasid poliitikuks? Unusta nabapluus ja miniseelik! (12)

"Üks hull lugu juhtus küll. Ostsin uued kingad ja läksin nendega konverentsile. Oma kõne ajal küll seisad, kuid muidu saad ju istuda ja võtad kingad jalast. Aga pärast oli vastuvõtt, kus oli palju kenasid kolleege, kellega oli vaja suhelda. Korraga tundsin, et mul tuleb juba ninaotsast valu välja, sest kingad olid ju uued," räägib Siiri Oviir, miks ei tasu sissekandmata jalanõudega minna kohta, kus võib õhtu venima hakata.

"Minema ka ei saa, sest ma olin seotud teistega ja see konverents ei olnud Eestis," jätkab eksminister ja praegune europarlamendi saadik Siiri Oviir valusa õhtupooliku kirjeldamist.

Lõpuks ei jäänudki Oviiril muud üle, kui kutsuda kõrvale üks kolleeg, kel oli Oviiri teada autos kaasas sandaalipaar.

"Mul oli korralik flanellkostüüm ja piltlikult öeldes plätud jalas. Niimoodi ma selle õhtu veetsin: kingakonts paistis käekotist välja.

Kes mind ei tundnud, see imestas; kes tundis, tuli küsima, mis lahti on. Seda räägitakse siiamaani," muigab Oviir, kuidas ta jalad viimaks valukammitsaist vabastas.

Millega peab poliitik kodust välja minnes arvestama, et elada mugavalt üle pikk ja kohtumisterohke tööpäev; et näha ka pärast paaritunnist auto- või viietunnist lennusõitu välja värske ja esinduslik; et särada teda alatasa saatvate kaamerate ees?

Üldiselt poliitik Siiri Oviir riietusele liigset tähelepanu ei pööra:

"Mul on väljakujunenud stiil: ma ei kanna väga palju lillelist, ei kanna dekolteed ja ametiasutuses, kus ma olen töötanud terve elu, on nõutud kostüümi kandmist ja see mulle sobib."

Parema riide laseb naine õmmelda Tallinnas, igapäevase ostab kaubamajast.

Päris iga päev uut kostüümi poliitik kandma ei pea, küll aga võiks tal olla võimalus neid salli või pluusiga natuke tuunida või siis kombineerida ühe kostüümi seelikut teise jakiga.

"Kostüüme ei pea olema kümneid – endal tuleb leidlik olla! Ma olen püsinud nüüd oma kümme aastat samas kaalus ja nii saan kanda riideid, mis kümme aastat tagasi ostsin," räägib Oviir.

"Kuna ma kannan klassikalist stiili, siis seda saab kanda läbi igaviku!"

Valijatega või teiste riikide parlamentide esindajatega kohtuma minnes on naise sõnul kõige olulisem säilitada rõõmus tuju:

"Kui oled pessimistlikus meeleolus, siis see kajastub paratamatult ka su kehakeeles ja poliitik ei tohiks selline olla."

Objektiivide ette astudes kammib Oviir tingimata pea ära:

"Kui ma lähen hommikul tööle, siis tulen ka pestud peaga, et vältida igasuguseid üllatavaid kaameraid."

Selleks, et juuksed hästi hoiaksid, peab juukselõikus olema hea. Pärast soengule peapesu ning fööniga värskuse andmine pole probleem.

"Sul peab olema oma juuksur. Võõras võib olla hea lõikaja, aga ta ei lõika alati sinu näo järgi," räägib Oviir.

"Ma käin vastavalt tujule kolme juuksuri juures. Anne on olnud mu juuksur 35 aastat ja ma käin ikka tema juures, sest ta lõikab täpselt nii nagu ma tahan. Ma olen talle väga tänulik."

Alatasa moodi tulevad kortsutatud kangad Oviirile ei meeldi.

"See jätab korratu mulje," arvab ta. Üldiselt ei armasta Oviir ka linast riiet, sest see kortsub nii, et sirgeks enam ei saa.

"On ka muid ihusõbralikke kangaid olemas, mis on sirged ka triikimata."

 

Kaja Kallas: ma ei ole eriline riietehai

Tulevast Euroopa Parlamendi liiget tema amet riiete valimisel ei mõjuta – Kaja Kallasel on enda sõnul olnud alati oma stiil.

"Ma ei ole eriline riietehai," tunnistab Kallas ning lisab, et ei soovi teemal pikemalt peatuda, kuna see toodab arusaama, justkui peaks naispoliitikutega rääkima riietest ja mitte tõsisematest asjadest.

 

Kristiina Ojuland: ma ei pea ennast riietumise alal suureks asjatundjaks

Staažikas poliitik ja eksminister Kristiina Ojuland arvab samuti, et tema seisukohad poliitikas on olulisema kaaluga kui ta väljanägemine (ja aksessuaarid!).

Need on naise sõnul juba niigi olnud põhjendamatult suure tähelepanu all, lahustades seeläbi tähtsamaid teemasid.

"Minu peamine kutsumus on poliitika ja ma ei pea ennast riietumise alal väga suureks asjatundjaks," leiab naine, kellele on oluline näha välja korrektne, kooskõlas heade tavadega.

 

Mailis Reps: nabapluusi ja väga lühikest seelikut ma ei poolda

"Selliseid hetki on palju, kus näiteks riigikogu istung peaks olema väga lühike, aga siis täiesti ootamatult avastad end mingilt pressikonverentsilt, sest vahepeal on juhtunud midagi, mis nõuab täit tähelepanu.

Õhtul siis mõtled, et võib-olla oleks end teistmoodi ette valmistanud, kui oleks teadnud, milliseks päev kujuneb," meenutab eksminister ja praegune riigikogu liige Mailis Reps.

"Selleni välja, et on käidud üritustel ka teksade ja jakiga ning hiljem mõeldud, et see pidi ju olema mitteametlik päev. Poliitik pole päris selline elukutse, kus saab plaane teha."

Elu aga õpetab. Nii näebki Mailis Repsi teksadega nüüd õige harva.

Reps on kindel: tema ameti puhul on rõivastumisel tähtis see, et riie istuks hästi ja ihu katvad materjalid ei kortsuks ja oleksid hästi puhastatavad.

"Selge see, et riideid tuleb puhastada ja istumist on palju. Riigikogu liikmel on omad reeglid. Mehed käivad üldjuhul ülikonnaga.

Nii peaks ka naiste riietus olema pigem tagasihoidlik ja kostüümipõhine, formaalne ja ametlik. Nabapluusi ja väga lühikest seelikut ma ei poolda."

Reps nõustub stilistide arvamusega, kes soovitavad hankida kappi ühe musta ja ühe tumedas toonis kostüümi, midagi ka kevadeks ja midagi suveks.

"Oleneb, kes kui palju soovib vahetada ja küsimus on ka selles, kui kiiresti sa tahad neid kostüüme keemilisse puhastusse viia," leiab Reps, kes armastab väga kanda ka kleite.

Lennureisideks oli naisel veel mõne aasta eest teooria, et istub lennukisse mugavates riietes ja vahetab need hiljem ära.

"Aga siis võib ju jälle kohver kaduma minna!" teab Reps nüüd ning meenutab üht Hiinas käiku, kui Katrin Saksal alustas pagas oma matka ja naine pidi neli päeva teksadega ringi käima.

Sarnaselt oma kolleegidega soovitab Reps reisidel kanda mittekortsuvat riiet ning samuti pole temagi sõnul väga mõnus mööda lennujaamakoridore joosta kõrgetel kontsadel.

Juuksuri juures käib naine põhiliselt enne teleesinemisi.

"Peab olema hea juuksur, selline, kes on alati kättesaadav," leiab ta.

Kodust ei lahkuks Reps ilma parfüümipudelita.

 

Randjärv: oluline on korrektne välja näha

"Ma olen 12 aastat poliitikas olnud, enne seda olin avaliku elu tegelasena kontserdimaja direktor Tartus," räägib eksminister ja praegune riigikogu aseesimees Laine Randjärv, et üleliia ta oma väljanägemise pärast ei muretse.

"Mul on klassikaline stiil, küllaltki lihtne, midagi erilist ma kunagi välja ei nuputa. Vaatan, et riided oleksid parajad ja värvid omavahel sobiksid."

Kuivõrd Randjärve töö nõuab palju reisimist, ostab temagi tavaliselt riideid, mis kergelt ei kortsu. Kohvrist välja võttes pole tihtilugu ju enam aega midagi triikida.

"Tavaliselt on nii, et lähed otse lennukilt üritusele. Tihti ei jõua hotellist läbi. Tuled kohvriga.

Vaatad, et oleks väike kohver, millega saaks viisakalt astuda konverentsiruumi ja selle siis kuskile riideruumi ära panna," räägib Randjärv, et istub juba lennukisse poliitiku tööriietes.

"Kampsuniga või nii ma ei reisi. Nii et mul pole seda hirmu, et kohver on pagasis, et järsku läheb kaduma ja siis polegi midagi, millega konverentsile või seminarile minna."

Äpardusi on aga juhtunud temalgi. Näiteks ajas ta kord lennukis pakutud kohvi sülle viigipükste peale.

"Õnneks mul olid teised viigipüksid kotis kaasas," meenutab Randjärv, kes parasjagu oli teel Norrasse.

"Tulin lennukist välja, käisin tualetis, vahetasin riided ära ja mis seal ikka!"

Olulised on jalatsid. Randjärve lemmikud on keskmise kontsaga kingad, mis on mugavad nii siis, kui tarvis terve päev jalgade peal olla, kui ka siis, kui vaja palju käia. Talvisel ajal on Randjärvel kingad alati kaasas.

Soengushoidmise muret Randjärvel pole:

"Vaadake kui lühikesed juuksed mul on! Äärmisel juhul sõrmed soengusse, natuke kohendad ja edasi! Ei ole küsimust!"

Laine Randjärve kosmeetikakotist ei puudu kunagi üks värviline ja üks hügieeniline huulepulk.