REKORDIOMANIK: 40aastane Manuel Uribe kaalus 2006. aasta algul 550 kilo.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
28. mai 2014, 07:00

Maailma kõige paksem mees suri unelmate kaaluni jõudmata (11)

Mehhikos suri 48 aasta vanuses mees, kes oli aastaid tagasi saanud tuntuks maailma kõige paksema inimesena. 2007. aastal 597 kilo kaalunud Manuel Uribel õnnestus arstide abiga 280 kilo alla võtta, kuid see teda liiga varajasest surmast ei päästnud.

New York Daily Newsi teatel viidi Uribe oma kodulinna Monterrey haiglasse mai algul südame rütmihäirete tõttu.

Ta tuli sinna vinnata kraanaga, sest omil jalul ei suutnud Manuel juba aastaid kõndida. Lõpp saabus esmaspäeva hommikul.

Maailma raskeimaks inimeseks kuulutati mehhiklane 2006. aastal, kui ta kaalus 558 kilo ega olnud viis aastat suutnud end voodist välja ajada. Järgmiseks aastaks oli tema kehakaal tõusnud ligi 600 kiloni.

Enda sõnul oli Manuel poisipõlves olnud pontsakas, teismelisena kaalus ta üle 115 kilo. Rasvumine süvenes 20. eluaastates, kui koos abikaasaga illegaalselt USAsse siirdunud mees hakkas Dallases arvutiparandajaks.

Ta veetis päevi laua taga nokitsedes ning pitsat, burgereid ja friikartuleid vohmides. "Elu USAs kord juba on selline," seletas ta hiljem.

"Lähed oma laua tagant autosse. Sõitsin kodust tööle ja töölt koju ja sõin päev otsa, nii et füüsilist koormust ei saanud."

Mehhikosse naasmisel täienes Manueli niigi ebatervislik toiduvalik rahvuslike rasvapommidega.

Abikaasa jättis mehe maha. Arstid hoiatasid, et tema tervis on tõsises ohus. Kannapööret tegema tiivustas Manueli uus armastus: 2004. aastal oli ta tutvunud Claudia Solisega.

Maailma kõige paksem mees kuulutas: tema eesmärk on saada maailma kõige vägevamaks salenejaks! Siht oli ambitsioonikas: mehhiklane tahtis 2010. aastal kaaluda vaid 125 kilo.

Arstide ja dietoloogide abil õnnestuski Manuelil tublisti alla võtta: 2008. aasta oktoobriks kaalus ta 318 kilo, olles kaotanud kolmandiku kehakaalust.

Nii vägeva tulemuse tõi 2000kaloriline päevamenüü, mis koosnes kuuest einest. Manuel sõi peamiselt munavalgeomletti, salatit, kana-fajita’sid, kala ja rohelist köögivilja.

Kõhnumist juhatanud dr Barry Sears imestas, et mees suutis ilma maovähenduslõikuseta nii palju kilosid maha raputada. "Märkimisväärne saavutus!"

26. oktoobril 2008 pidasidki Claudia ja Manuel 400 külalise ees uhked pulmad. Peig sõidutati registreerimispaika veoauto kastis nelja sambaga voodis, mida kaunistasid päevalilled ning kreemikad ja kuldsed drapeeringud.

Viigipükste asemel täiendas peiu valget siidsärki jalgade ümber mähitud lina. Õnnest särav pruut andis pulmatõotuse Manueli voodiveerel.

Pulmavalsile ei saanud Manuel oma noorikut viia, kuid nad õõtsusid istudes muusika taktis.

"Olen tõestus, et armastust võib leida igas olukorras. Kõik on usu küsimus," kinnitas mehhiklane.

"Mul on naine ja ma rajan uue pere ja elan õnnelikku elu."

Mehhiklased maailma kõige paksem rahvas

125kilose unelmate kaaluni Manuel paraku ei jõudnud. Pulmad oli väheseid kordi, kui ta viimastel aastatel kodust välja pääses.

Ta saatis päevi õhtusse voodis lamades. Ema ja sõbrad käisid teda söötmas-kasimas. Tänavu 2. mail viidi Manuel südame rütmihäirete tõttu haiglasse. Tal oli ka maksapuudulikkus.

Esmaspäeval kell 10.30 kohaliku aja järgi lakkas tema süda tuksumast. Surres kaalus Manuel 394 kilo.

Rekordiraamatutes nimetatakse maailma raskeimaks inimeseks 636kilost ameeriklast John Minnochit, kes suri 1983. aastal 42 aasta vanuses.

Vahepeal võttis Uribelt maailma raskeima inimese tiitli üle 610kilone saudiaraablane Khalid bin Mohsen Shaari, kuid mullu augustis pandi too kuningas Abdullah käsul haiglasse lahjenduskuurile. Nii võttis Shaari alla 150 kilo.

Manuel Uribe kodumaal Mehhikos on rasvunuid tohutult palju ? 2013. aastal kuulutas ÜRO mehhiklased maailma kõige paksemaks rahvaks.