Andrea Bocelli.Foto: Giovanni De Sandre
Inimesed
28. mai 2014, 07:00

Juuraharidusega ooperilaulja Andrea Bocelli: kes teab, kas minust oleks saanud hea advokaat

"Ma ei arva, et advokaaditöö on kuiv. Tegelikult on see meie ühiskonnale väärtuslik, sest juurateadus sisaldab kõiki kooseksisteerimise reegleid. Sellega on nagu iga tööga: kui teed seda ausalt ja pühendumusega, annab see sulle rahuldust. Kas minust oleks saanud hea advokaat? Kes teab," räägib ooperilaulja Andrea Bocelli, kes muide ongi õppinud advokaadiks.

Bocelli haris end Pisa ülikoolis ja töötas pärast lõpetamist aasta aega ka avaliku kaitsjana ehk esindas neid kliente, kel polnud raha advokaadi palkamiseks.

Kuulsaks sai ta alles 35aastaselt. Pisikese poisina ei olnud ta kindel, kas muusikast võiks saada tulevikus tema töö, kuid teadis, et sellest kujuneb tema tõeline sõber.

"Seitsmeaastaselt suutsin ma mõne hetkega ära tunda kõigi aegade kuulsaimad hääled. Ma kuulasin suuri aariad, et neid õppida ja püüdsin ettekandeid jäljendada, lauldes kõva häälega elutoas," meenutab ta.

Bocelli ütleb, et reaalsus on kaugelt ületanud kõik tema unistused ja lootused.

"Ma sain kuulsaks pärast seda, kui paljud uksed minu ees sulgunud olid – vahel lausa nii jämedal viisil, et see tegi haiget ja frustreeris mind."

Ooperilaulja sõnul oli tal väga vähe võimalusi läbilöömiseks.

"Ma sündisin maal, kõrbepiirkonnas, farmis, mis oli väga kaugel neist kohtadest, kus saaks õppida muusikat, minna teatrisse, kuulata ooperit või mingitki kogemust saada," meenutab ta ja lisab, et kuigi lootus oma suurima kirega – muusikaga – elatist teenida muutus aina väiksemaks, on see andnud talle elus täieliku rahulduse.

"Mis on moraal? Sul peab olema usku, pead kõvasti töötama ja usaldama plaane, mis jumal on sulle teinud, ning jälgima märke, millega ta meile teed näitab."

Andrea Bocelli esineb sel suvel Eestis festivalil "Star Weekend". Korra on laulja siin juba käinud – aastal 2003 esines ta koos Annely Peeboga.

"Mul on sellest esinemisest väga head mälestused, kuigi see oli üle kümne aasta tagasi. Teie riik tervitas mind soojusega ja juba esimestest nootidest oli tunda positiivset energiat.

Mul oli suur au Annelyga lava jagada – ta on suurepärane artist ning tal on ilus hääl, ta on sarmikas ja karismaatiline," kiidab ooperitäht.

Abiellus hiljuti kauaaegse elukaaslasega

Mõni aeg tagasi abiellus Bocelli oma kauase elukaaslase Veronicaga, kellega on koos oldud juba 12 aastat.

"Me kohtusime aastal 2002 ühe tuntud kunstikriitiku sünnipäevapeol. Tegelikult ei pidanud me kumbki sinna peole minema, sest päev oli väga vihmane. Ma mäletan, et paar minutit pärast kohtumist tahtsin talle pühendada Luigi Denza kirjutatud "Occhi di fata".

Sellest õhtust hakkasime Veronicaga õnnelikult koos olema, 24 tundi ööpäevas. Jõudsime abieluni pärast pikka ühist teekonda."

Bocelli sõnab, et usklikule inimesele on kirikus jah-sõna ütlemine ääretult tähendusrikas.

"See on hetk, kus kutsud jumalat olema tunnistajaks kahe inimese saatuse ühinemisel. Veronica ja mina abiellusime kohe, kui meil olid vajalikud tingimused, et see liit saaks võimalikuks. Siiski tunneme mõlemad, et saime õnnistuse juba oma armuloo alguses."

Pulmad peeti 21. märtsil Itaalias ning see on Veronica ja Andrea tütre Virginia sünnikuupäev.

"Paar kuud enne seda kasvasid abiellumisvõimalused, kuid siiski ei suutnud me leida õiget hetke. Lõpuks mõtlesime, et kevade algus, mis on ühtlasi meie tütre sünnipäev, võiks olla ideaalne päev, et anda lubadused, mis esitavad väljakutse ülejäänud eluks," räägib Bocelli.

Pulm pidi olema nende sugulastele üllatus.

Korraldas pulmapidu kihlatu teadmata

Ta tahtis tähtsa päeva korraldada isegi Veronica teadmata.

"Preester, kes meid paari pani, avaldas aga kogemata saladuse – ta helistas Veronicale, et kinnitada kuupäev ja arutleda kirikut kaunistavate lillede teemal. Veronica oli jahmunud," muigab mees.

Paar pidas vaiksed pulmad, sest soovis, et sündmus oleks intiimne ja tugeva spirituaalse tähendusega.

"Peale meie sugulaste oli tseremooniaga seotud väga vähe inimesi. Nad olid kutsud kõige mitteametlikumal teel ja päris viimasel hetkel," ütleb Bocelli.

Abielluti Montenero pühamus Toskaanas.

"Me oleme Veronicaga sellesse kohta väga kiindunud, ta otsustas kümme aastat tagasi just seal kristlaseks saada," lausub ooperitäht.

"Mina olen selles kohas enda jaoks leidnud rahu ja palvete oaasi."

Veronicat nimetab Andrea oma sõbraks, armastatuks, kaaslaseks rõõmus ja kurbuses. "Ma olen varemgi öelnud, et kui ta ei oleks mu teele sattunud, oleksin ehk isegi laulmise lõpetanud.

Meie suhe ei baseeru ainult tugeval keemial, vaid ka tugeval arusaamisel eluväärtustest. Ma usun, et maailmas ei juhtu miski niisama ja elu pakub vahel ootamatuid kingitusi.

Suurim kink, mis ma peale isakssaamise olen saanud, ongi Veronicaga kohtumine."

Klaverimänguga alustas kuueaastaselt

Andrea Bocelli on sündinud 22. septembril 1958 Toskaanas Pisa linnas.

Klaverimänguga alustas kuueaastaselt.

Pärast ülesastumist 1994. aasta San Remo muusikafestivalil märkas tema talenti Caterina Caselli ja allkirjastas temaga plaadilepingu, samal ajal tegi Bocelli oma debüüdi ooperilavadel Verdi Macbethis ning 1994. aasta jõuludel kutsuti ta esinema paavstile.

1995. aastal tegi Andrea Bocelli ootamatu läbimurde looga "Con te Partiro", mis jõudis mitmes Euroopa edetabelis esikohale.

Andrea Bocelli on esinenud Ameerika presidentidele, kahele paavstile, Briti kuninglikule perekonnale, samuti olümpiamängudel ja jalgpalli MMi tseremooniatel.

Ooperitäht on müünud üle 80 miljoni albumi ja need on purustanud kõikvõimalikke rekordeid – kui ilmus album "Sacred arias", pääses Bocelli Guinnessi rekordi-raamatusse, sest ta hoidis Inglismaa klassikaliste albumite edetabelites kõiki esikolmikukohti.

"Sacred arias" oli kõigi aegade enim müüdud (viis miljonit koopiat) klassikalise sooloartisti crossover-album, 1997. aastal ilmunud "Romanza" oli ajaloos edukaim Itaalia artisti album, samuti müüduim välisartisti plaat Kanadas ja mitmetes Ladina-Ameerika ja Euroopa riikides.

Selle albumi esimene singel "Time To Say Goodbye" pääses mitmetes edetabelites esikohale – näiteks Saksamaal, kus see oli tipus 14 nädalat järjest, purustades sellega kõigi aegade müügirekordid (Saksamaal müüdi seda kolm miljonit koopiat).

Seda müüdi kogu maailmas 12 miljonit, mis teeb sellest ühe aegade müüduima singli.

Andrea sündis halva nägemisega ja jäi 12aastaselt pärast jalgpallimängus juhtunud õnnetust pimedaks.

Bocelli on teist korda abielus. Esimese naise Enrica Cenzattiga abiellus ta aastal 1992. Neil on pojad Amos ja Matteo.

2014. aastal abiellus Bocelli kauase elukaaslase ja mänedžeri Veronica Bertiga, kellega tal on kaheaastane tütar Virginia.

Itaalias Jesolos on Bocelli järgi nime saanud rannalõik.

Andrea Bocelli – pühendunud heategija

"Kogemused on õpetanud, et kui anname lahkust edasi ja jagame headust, mis on meie sees, tuleb kõik mitmekordselt tagasi. Elu on mulle palju andnud ja samaga vastamine on minu jaoks suur rõõm," räägib Bocelli, kes on loonud omanimelise fondi, mis rahastab meditsiiniuuringuid ja võitleb vaesusega.

"Ma olen alati olnud veendunud, et solidaarsus on ainus intelligentne vastus ebavõrdusele.

Olen alates 1990. aastatest püüdnud olla abivalmis, kuid kogu aeg tundub, et sellest ei piisa. Mu unistus inimesearmastusest sai tõeks aastal 2011, kui sündis Andrea Bocelli Fond.

ABF on kavandatud kui elav laboratoorium, kus igal killukesel on igapäevaelus oma kaal."

Ooperitäht selgitab, et fondi töös teevad kaasa paljud inimesed erinevatest maailma paikadest, keda ühendab armastus muusika vastu.

"Nad ühinevad ekstreemse vaesuse vastu arengumaades. Fondi eesmärgiks on teha rahvusvahelisi sotsiaalprojekte, mis kestavad aastaid. Meie vennad ja õed kogu maailmas võivad surra nälga."

Näiteks aitab ABF Haiti inimesi puhta joogiveega ning kolmes sealses koolis jagatakse lastele toiduabi.

"Me kõik saame anda oma suurema või väiksema panuse, et maailma paremaks muuta. Just seda ma püüangi iga päev teha – koos oma laste, oma naise ja ABFi inimestega."