Ingrid Peek, Taavi EelmaaFoto: Teet Malsroos, Arno Saar
Inimesed
27. mai 2014, 10:42

Ingrid Peek ja Taavi Eelmaa kutsuvad Von Krahli uurima kontakti tundmatu eluvormiga (3)

Täna õhtul kell kuus kogunevad Tallinna Von Krahli ulmesõbrad, et arutleda põnevatel eksistentsiaalsetel teemadel. Kristjan Port, Arko Olesk, Igor Volke, Siim Veskimees ja Saale Kareda võtavad vaatluse alla kontakti tundmatu eluvormiga ning selle võimaliku mõju inimesele.

Von Krahli ja Alkeemia ühise akadeemia teema on inspireeritud ulmekirjanik Stanislaw Lemi kultusromaanist "Solaris", mis vaatleb inimese ja tundmatu eluvormi omavahelist suhtlust ja teineteise vastastikust uurimist. Aruteluõhtul "Solarise needus" proovivad ulmeasjatundjad nihutada maailma vaatevinklit argifookusest veidi väljapoole ning visandada silmapiirile uusi horisonte.

Teemal "Kas tänane ulme on homne argipäev ja kuidas teadus seda visiooni teostab?" arutlevad stiililiselt end peamiselt hard science fiction´i valda paigutav ulmekirjanik Siim Veskimees, futuroloogias ja ühiskondlikes tehnoloogilistes ja sotsiaalsetes trendides kodus olev särav mõtleja Kristjan Port ning andekas teadusajakirjanik Arko Olesk, kelle jaoks on tuttavad täna veel ulmelisena tunduva tulevikuteaduse suunad.

Kui suuri piiranguid seab meie maailmale meie füüsilises vormis kättesaadav taju- ja mõtlemisaparaat, kuidas võiks välja näha kontakt täiesti tundmatu ja teistsuguse eluvormiga ning kuidas üldse nendest teemadest mõelda – selle üle arutlevad anomaalsete nähtuste uurija Igor Volke ja transdistsiplinaarne uurija Saale Kareda.

Ulmelaeva pilootideks on Ingrid Peek ja Taavi Eelmaa. Pärast vestlusringe mängib muusikat DJ Siim Nestor. Sündmust salvestab Raadio 2 saade "Hallo, Kosmos!".

Legendaarse ulmeromaani ainetel loodud Von Krahli lavastus "Solarise needus" esietendub 7. juunil Noblessneri kvartalis Jahtklubi II korrusel ning kavas on vaid kümme etendust. Müstilisi sündmusi Solarise jaamas elavad läbi näitlejad Mari Abel, Taavi Eelmaa, Tõnis Niinemets ja Ivo Reinok. Elektromagnetlainete vahendusel ühendub nendega ka vanameister Andres Ots. Lavastajaks on Marianne Kõrver, dramaturg Taavi Eelmaa, videokunstnik Emer Värk, helilooja Lauri-Dag Tüür ja kunstnik Liisi Eelmaa.