Aivar RiisaluFoto: Andres Haabu / Postimees
Eesti uudised
26. mai 2014, 13:59

Uudist täiendatud!

Aivar Riisalu: oleme teinud väga palju selleks, et inimesed Keskerakonda ei toetaks (126)

Erakond on teinud palju selle nimel, et valimistel kehv tulemus saada, kommenteeris Keskerakonna nimekirjas europarlamenti kandideerinud Aivar Riisalu valimisööl seda, et nende partei sai vaid ühe mandaadi. Täna keskpäeval laveeris Riisalu, et inimestel oli kahju armastatud poliitikutest lahkuda, välja arvatud Andrus Ansip, kes oli Riisalu sõnul "kuradi hea" peaminister ning kellele rahva arvates oli liiga tehtud. Ka avaldas Riisalu kahetsust, et Yana Toomi ja Jüri Ratase vahel "rebimiseks" ei läinud.

"Meil on põhjust vaadata peeglisse. Oleme teinud väga palju selleks, et Eestimaa inimesed Keskerakonda ei toetaks," ütles Riisalu öösel intervjuus ETV-le ning tõi näiteks partei juhtkonnas tekkinud eriarvamus Ukrainas toimuvale, vahendas ERR-i uudisteportaal.  .

"Meil on kaheksas aasta opositsioonis tekitamas olukorda, et meie valija ei usu enam meisse. Loetelu võiks jätkata," lisas ta.

Täna lõuna paiku oli Aivar Riisalul juba esitada ulatuslikum ja mitmekülgsem analüüs valimistulemustest.

Ta rääkis Kuku raadiole, et suhteliselt kasin häältearv Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele "ju väga suur üllatus olla ei saa", sest Savisaar teatas kohe, et ta Euroopa Parlamenti minna ei kavatse.

Inimesed ei raatsinud armastatud poliitikutest ilma jääda

Riisalu kaitses, et Savisaarel oli hääli ikkagi üle 18 000, mida pole vähe. Valijad "astusid lihtsalt tema tagant ära, kuna nad teadsid, et ta jääb Eestisse", selgitas Riisalu ja lisas, et ka ta ise tundnud valimiskampaanias "sellist vastuseisu enda suhtes, et mulle inimesed ütlesid, et me ei toeta sind sellepärast, et me ei taha, et sa siit ära lähed".

"Ja ma usun, et natukene võib Savisaare tulemus olla ka seal kinni, et Tallinna linnapeana ta inimestele meeldib – valimised on seda näidanud. Ma kardan, et nad ei toetanud teda sellepärast, et nad ei tahtnud, et ta linnapeast ära läheks," laveeris Riisalu.

Ratasel ja Toomil "kahjuks" rebimiseks ei läinud

Aga Yana Toomi võit on Riisalu sõnul "üllatus küll – see vastab tõele". Riisalu eeldas, et Jüri Ratas teeb Toomiga samaväärse tulemuse ja nende vahel läheb tõsiseks rebimiseks. "Aga kahjuks nii ei läinud," lisas Riisalu.

Hinnanguks, kas Edgar Savisaare populaarsus on hakanud langema, kui võrrelda eelmisi valimistulemusi, on Riisalu arvates "puder liiga tuline".

Ansip oli "kuradi hea" peaminister

Mõistatus on aga Riisalu jaoks, kuhu kadus Keskerakonna ja Reformierakonna vahele jäänud umbes 5000 häält.

"Aga kui me vaatame personaalseid tulemusi, siis Reformierakonna juhtfiguurid said nagu meie omad, välja arvatud Andrus Ansip, kes ongi meeldiv - või meie jaoks ebameeldiv, Reformierakonna jaoks meeldiv – erand, kes endise peaministrina läks täpselt selle psühholoogilise toetuse alla, mis räägib sellest, et uus peaminister ei ole Ansipist väga palju karismaatilisem ja nüüd on inimestel vist tunne, et Ansipile on liiga tehtud ja ... Ütleme nii, et eestlased ei oska ilma Ansipita elada. Ja selles on oma tõde, sest tuleb ka oponendina kinnitada, et ta oli kuradi hea peaminister," kiitis Riisalu.

Kuna Savisaare liigne Tallinna-kesksus ilmselt üle-eestilist toetust väga tõstnud ei ole, siis Ansip sai nostalgilise toetuse.

Uus saadik ehk tooli alt ei tõmba

"Keskerakond on teinud 50 protsenti parema tulemuse kui eelmine kord, sest europarlamendis meil väga pikka aega ei olnud mitte ühtegi saadikut," viitas Riisalu Vilja Savisaar-Toomasti erakonnavahetusele. "Ma loodan, et sel korral on selline saadik, kes meil tooli alt ära ei tõmba."

Riisalu rõõmustas, et nüüd on Keskerakonnal europarlamendis üks kindel saadik. "No mis teha, see on valija tahe," nentis ta.