Jaan Willem Sibul Foto: Erakogu
Inimesed
23. mai 2014, 07:00

Jaan Willem Sibul: reisisime rongidega ja pidin raskeid kohvreid tassima!

"Eelmisel korral reisisime Saksamaal rongidega, kihutasime ühest rongist teise tohutult raskete kohvritega. Ja mina kui mees pidin neid viiekümnekiloseid kohvreid tassima!" kirjeldab ooperiartist Jaan Willem Sibul, kuidas ta mullu koos kolleeg Merle Jalakaga mööda Saksamaad teatritundi "Appi! Ooper!?" etendamas käis.

"Korra jäime rongist maha ka. Siis ootasime Frankfurdi perroonil järgmist rongi, külm oli. Merle külmetas tookord nii kõvasti, et järgmisel etendusel ei saanud lauldagi. Ega siis saa ju laulda, kui haige oled."

Mullu Saksamaal etendusi andnud lavapaar sõitis täna taas Berliini. Seekord antakse ooperitunniga "Appi! Ooper!?", mis tutvustab Eesti ooperi- ja operetimuusikat, etendusi Berliinis, Hamburgis, Luxembourgis ja Bonnis, kus esinetakse kohalike eesti koolide õpilastele.

Ka on etendus Annabergi 55+ kultuuripäevade raames, kus ooperilauljad Merle Jalakas ja Jaan Willem Sibul esinevad operetikavaga.

"Olime eelmisel aastal väga populaarsed," muheleb Sibul, et ooperikavad olid menukad nii laste kui nende vanemate seas.

"Saksamaal on päris palju eestlasi, osa õpivad seal, teine osa on sinna elama jäänud. Väga palju on segaperesid, kus ema on eestlanna ja isa sakslane. Ning need sakslased tunnevad eesti keele vastu suurt huvi. Kui möödunud aastal Frankfurdis etenduseks valmistusime, siis ühes ruumis mängisid lapsed eesti mänge ja teises õppisid sakslastest isad eesti keelt. Neile meeldib Eesti ja paljud on võtnud plaani Eestisse kolida. Kui neile selges eesti keeles tükki mängida, on nad väga rõõmsad."

Sibul lisab, et seekordsel tuuril ei jääda rongidele lootma, vaid minnakse kohale oma bussiga. "Siis on logistika parem ja meil on pisut mugavam paigast paika sõita," ütleb ta.

"Meil on abiks Vanemuise noortetöö juht Mall Türk, kes on nii bussijuht kui rekvisiitor kui rätsep. Ka korraldab ta sealsetele lastele eesti mänge."

Rändteatrina liikuvad teatritunnid sündisid ideest tutvustada noorema ja keskmise vanuserühma õpilastele ooperimuusikat haaraval moel. Muusikatunnis "Appi! Ooper R!?" esitavad Jalakas ja Sibul läbi aegade parimaid palu Eesti ooperi-, opereti- ja muusikalilavastustest.

Peale uute ja huvitavate teadmiste eesti muusikaloost jagavad nad teadmisi teatrigrimmi tegemise nippidest ja lapsed saavad kaasa lüüa kohapeal sündivas väikeses lavastuses. Teatritunnis saab kuulda muusikapalasid K. A. Hermanni ooperist "Uku ja Vanemuine", E. Aava ooperist "Vikerlased", G. Ernesaksa ooperist "Tormide rand", E. Arro ja L. Normeti operetist "Rummu Jüri", E. Tambergi ooperist "Cyrano de Bergerac" ja O. Ehala muusikalist "Nukitsamees".