«Kui siin ringi vaadata, siis mitte ükski asi ei ole kuskile pandud ilu pärast – iga pulk on millimeetri pealt välja mõõdetud ja akustika pärast paika pandud.» Marko Atso tutvustab uut stuudiot Foto: Teet Malsroos
Inimesed
23. mai 2014, 07:00

Marko Atso: ehitasime helistuudio, kus saab kas või kuu aega elada ja isegi öösel salvestada (12)

"See on sajaruutmeetrine korter. Kui vaja, saab siin kuu aega elada ja lindistada. Oleme seni oma plaate miksinud Soomes. Kui "Äio" albumit tegime, elasime hirmkallites hotellides," räägib ansambli Metsatöll trummar Marko Atso, kelle eestvedamisel ehitati Kalamajja korter-helistuudio.

Atso räägib, et Metsatöllul oli ka enne Telliskivi tänaval stuudio – praegusest üle tee–, kuid see läks lammutamisele. "Asemele tehakse kontorihooned, meie olime sunnitud kuu ajaga uued ruumid leidma ja kolme kuuga need valmis ehitama."

Praeguste ruumide peale satuti üsna kogemata. "Kindel oli, et uus ruum peab olema Kalamajas, see on rahulik kant. Ma ise elan ka Kalamajas ja kuna mul autot ega lube pole, siis on odavam, kui kõik on jalutuskäigu kaugusel," naerab ta ja lisab, et tuleviku mõttes on Kalamajja väga mõttekas investeerida ja ehitada.

Atso on tulemusega enam kui rahul

"Kuna need ruumid sattusid nii suured, tekkiski idee, et võiks teha korterstuudio. Kui lindistama tuleb mõni bänd välismaalt või kas või teisest linnast, saavad nad siin vabalt ka elada."

Korterstuudios on nimelt olemas kõik vajalik – pesumasin, dušš, internet ning kuus magamiskohta. "Panime isegi telekamängud sisse," ütleb Atso.

Ehitamine võttis aega 88 päeva ja veel enne, kui asju sisse sai vedada, tassiti ruumidest välja 110 tonni materjali. Atso, kes juba aastaid tegutseb ühtlasi ehitusmehena, tegi väga palju seal ära oma kätega. Peale tema olid abis ka Keijo Koppel ja Samuel Ruotsalainen, kellega koos ongi stuudio püsti pandud.

"Kaks töömeest ja eraldi elektriku võtsime ka appi. Ehituse juures pole kunagi midagi rasket, kui tead, mida tegema pead. Ajaline maht on lihtsalt suur."

Tulemusega on Atso enam kui rahul. "Lõpuks ometi on Eestis vähemalt minu nõuetele vastav trummide salvestamise ruum, kus saad ilma ühegi digitaalse ekvalaiserita täiesti perfektse trummisaundi! Ma olen 22 aastat muusikat teinud ja seni oleme salvestamiseks kasutanud telestuudioid."

Tehnikagi, mis stuudiosse kokku veetud, vastab maailmastandarditele. "Kui siin ringi vaadata, siis mitte ükski asi ei ole kuskile pandud ilu pärast – iga pulk on millimeetri pealt välja mõõdetud ja akustika pärast paika pandud."

Lindistama saab sinna igaüks, kes vähegi tahab. Ja kui mõni pillimees puudu, ei ole ka sellest midagi.

"Meil on otsekontaktid kõigi Soome tipp-pillimeestega. Kui kellelgi on vaja bändi jaoks pillimeest – ükskõik, mis pilli või stiili –,siis tuleb teha üks kõne ja mees on siin."

Seda, kui palju stuudioehitus maksma läks, Atso paljastada ei taha. "Loodame kahe aastaga siin plaate lindistades oma kulutused nulli saada," mainib ta vaid.

Praeguseks on juba stuudio broneeritud ning uusi aegu saab kirja panna juulikuusse.

Metsatöllu album sai plaatinaplaadiks

7. märtsil 2014 ilmunud Eesti metal-hiiu Metsatöllu kuues stuudioalbum "Karjajuht" võeti vastu üle ootuste hästi – esimese paari kuuga müüdi nii tavalist CD, limiteeritud CD ja vinüülversiooni üle 5000 koopia, mis teeb sellest Universal Musicu edukaima selle aasta kodumaise plaadi.

Kuigi kohalikul turul pole müügipõhised kuld- ja plaatinaplaadi staatused määratletud, võib naabermaade kogemusele tuginedes hetke müüginumbreid siiski võrrelda lausa plaatinaplaadi vääriliseks. Sel puhul premeeris Universal Music Baltics oma artisti ka väärikate auhindadega, mis anti üle Metsatöllu uue kodustuudio Roundsound avamispeol.

Suve jooksul on bändi võimalik näha mitmel vabaõhuüritusel ja festivalil nii Eestis kui Soomes, kuid sügisel asuvad mehed taas Ameerika poole teele, et seal 27 kontserdiga oma uut materjali tutvustada – tegu on töllude neljanda Põhja-Ameerika tuuriga.