ROYALE WITH CHEESE: Palgamõrtsukate Vincent Vega (John Travolta) ja Jules Winnfieldi (Samuel L. Jackson) vestlustest tuli käibele arvukaid kilde. Foto: AOP
Inimesed
23. mai 2014, 07:00

"Pulp Fiction" raputas Hollywoodi alustalasid (1)

20 aasta eest sündinud indie-film tõi moraalitseva ultravägivalla.

Täpselt 20 aastat tagasi võitis Quentin Tarantino "Pulp Fiction" Cannes’i festivali peaauhinna Kuldse Palmioksa. Ülivägivaldne ja -koomiline põnevik kujunes 1990. aastate mõjukaimaks filmiks. Kuid on see mõju hea või halb?

Vähetuntud USA indie-režissööri linateos, mille väntamiseks kulus kaheksa miljonit dollarit, tõi maailmas sisse üle 200 miljoni. Tarantino võitis koos kaasstsenarist Roger Avaryga Oscari. "Pulp Fiction" esitati koguni parima filmi kuldmehikese kandidaadiks. Kuid oli selge, et "Forrest Gumpi", "Nelja pulma ja ühe matuse", "Quiz Show" ja "Shawshanki lunastuse" kõrval tal šansse pole.

Kolmest loost kokkuhakitud "Pulp Fiction" oli hüplik, verine ja jaburalt jahvatavate tegelastega. Kuritegelikud tüübid panid jalamassaažist rääkimisele sama palju rõhku kui ohvrite mahalaskmisele, kirjutab The Independent. Needsamad elemendid olid juba Tarantino debüütfilmis "Marukoerad" (1992), kuid just "Pulp Fiction" kujunes kadunud filmi-kriitiku Roger Eberti hinnangul aastakümne mõjukaimaks filmiks. Ent kas selle mõju üle tasub juubeldada, küsib Briti leht ja võtab "Pulp Fictioni" mõju vaagida.

Lipp lipi peal, lapp lapi peal

"Pulp Fiction" on kultuuritsitaatide pillerkaar. Salapärane kumav portfell on pärit filmist "Kiss Me Deadly" (1955). Travolta tegelaskuju loeb kemmergupotil Modesty Blaise’i romaani. Samuel L. Jacksoni kehastatav palgamõrvar tsiteerib lõiku prohvet Hesekieli raamatust, kuid selle stseeni pätsas Tarantino hoopis Jaapani võitluskunstifilmi "Karate Kiba" algusest.

Hea või halb? Hea. "Tarantino nohiklikud austusavaldused on näidanud lugematutele inimestele kätte filmid ja laulud, mida nad muidu poleks eluilmaski kohanud," kiidab The Independent.

Popkultuurist kubisev dialoog

Tarantino tegelaskujud olid popkultuurist sama sisse võetud kui tema ise. Jacksoni tegelaskuju Jules Winnfield nimetab üht ohvrit kajakaparveks, kuna tolle soeng meenutab talle 1980. aastate new wave’i ansamblit Flock of Seagulls. Teine ohver saab inglise aktsendi tõttu nimeks Ringo. Iseend võrdleb palgamõrtsukas küll telesarja "Kung fu" tegelase Caine’iga, küll "Õnnepäevade" Fonzie ja "Navarone kahuritega".

Hea või halb? Halb. "1994. aastal oli kosutav kohata tegelaskujusid, kes olid veetnud teleri ees sama palju aega kui meie kõik. Aga nüüd on viited popkultuurile kark, millele toetuvad laisad stsenaristid või pigem laisad improviseerijad," kurdab The Independent.

Multifilmilik vägivald

"Pulp Fiction" kutsub vaatajat naerma selle üle, kui Travolta tegelaskuju Vincent Vega kellelegi kogemata kuuli kõrri tulistab. Veelgi naljakam on nägelus verise auto pärast. Sellest sai alguse moekate ja sõnaosavate mafioosode ning stiliseeritud ultravägivalla buum. Ometi on Tarantino vägivalla suhtes USA stsenarist-režissööridest üks moraalsemaid, väidab Briti leht. Kurjategijate ülbe ninamees satub lõpuks sadomasokoopasse piinlema ning relvaga ähvardajad võetakse kirbule.

Hea või halb? Halb. "Wannabe’d paraku ei märka tavaliselt Tarantino naljatleva vägivalla tagust sõnumit," kirjutab The Independent.

Must mõrtsukas

Koheva afrosoengu ning ülbe kõnnaku ja kõnemaneeriga Jules kehastas Tarantino armastust 1970. aastate blaxpoitation-filmide vastu. Kuid mustanahalist režissööri Spike Leed ärritas, et Jules kasutas sõna nigger. Tarantino uusimale filmile "Vabastatud Django" kuulutas ta lausa boikoti, säutsudes Twitteris: "Ameerika orjandus polnud mingi Sergio Leone spagetivestern."

Hea või halb? Hea. Samuel L. Jackson sai nimiosa "Shafti" uusekraniseeringus ja on mitmes filmis kehastanud (originaalis valgenahalist, kuid nüüdseks tema ihuvärvi järgi ka paberkandjal tumedaks toonitud) koomiksitegelast Nick Furyt.

"Ainuüksi see rollivalik on mustadele lastele rohkem enesekindlust andnud kui Lee kõik filmid kokku," kuulutab The Independent.

"Filmita, mis Jacksonist ebajumala tegi, poleks seda juhtunud."

Indie-filmide võim

"Pulp Fiction" tõestas, et suurstuudiote abita tehtud filmid võivad edukaks saada. Filmi sõltumatu levitaja Miramax sai kõvaks tegijaks ja pälvis 1996.?2004. aastani igal Oscarite jagamisel parima filmi kategoorias nominatsiooni. Paraku muutusid selle bossid, vennad Weinsteinid, sama türanlikuks kui Hollywoodi mogulid.

Hea või halb? Hea. Hollywood vajaski raputamist, leiab Briti leht.