EMAKS EMADEPÄEVAL: Aile Asszonyl koos elukaaslase Michiel Dijkema ja vastsündinud poja Andràsega, kes tuli ilmale emadepäeval ehk 11. mail. Kuna ungaripoolses peres on nimede pärandamise traditsioon, siis pandi poisile nimi Aile isa järgi.Foto: Erakogu
Inimesed
22. mai 2014, 09:00

PIKK SÜNNITUS: sopran Aile Asszonyi poja ilmaletulek kestis 32 tundi (12)

"Nagu vanasõna ütleb: inimene plaanib ja jumal juhib. Andràs sündis siiski haiglas!" Eesti ooperilaulja Aile Asszonyi (38), kes elab Hollandis, lootis sünnitada kodus, nagu riigis tavaks, kuid tekkinud komplikatsioonide tõttu tuli beebi ilmale siiski haiglas. Emadepäeval. Terve ja ilus. Nii oli ta Ailele justkui kingitus.

Aile rääkis Õhtulehele märtsis, et algul tundus kodusünnitus, mis on Hollandis tavaline, hirmutav.

Ta mõtles isegi Eestis sünnitada, kuid hiljem, kui oli end teemaga rohkem kurssi viinud, ei tundunud talle kodus sünnitamine enam katastroofina.

"Nagu me mõni kuu tagasi rääkisime, lootsin ma väga, et saan sünnitada just kodus ja suurim mure oli, et jõuaks uue kodu enne sünnitust sisse seada.

Kodu oli tähtajaks tõesti valmis, aga meie väike staar lasi ennast oodata kuni emadepäevani!" meenutab Aile kibekiireid remondiaegu.

Beebi vaatas tähtede poole

"Sünnitus algas päev varem kodus ja paljutõotavalt, kuid ööpäeva möödudes olin ikka veel algstaadiumis.

Reeglid näevad aga Hollandis ette, et kui 24 tunni möödudes pole sünnitustegevus täies hoos, on haiglasse minek kohustuslik. Seega sõitsime haiglasse ja jätkasime seal," tuli Ailel siiski haiglateekond ette võtta.

"Meie oma ämmaemand Petra Weij sõitis meiega haiglasse kaasa ja jäi meiega kuni poja sünnini.

Kuivõrd haiglas võtab kontrolli üle haiglapersonal, siis tavaliselt oma ämmaemand haiglasünnitusele kaasa ei tule, aga oleme Petrale selle eest südamest tänulikud! Ja loomulikult oli kogu aeg mu kõrval ka Michiel," on Aile ämmaemandale ja oma elukaaslasele toetuse eest ülitänulik.

"Sünnituse viimases faasis selgus, et me pojake on nägu ülespoole asendis, mida hollandi keeles kutsutakse tähtede poole vaataja ehk siis unistaja."

Lapse asend ei teinud sünnitust sugugi kergemaks, aga seepärast ei hakatud ka keisrilõiget tegema.

"Sünnitusel sain hakkama nii-öelda koduste vahenditega. Eriti õnnelik olen, et ei vajanud mingeid turguteid, sünnitust esilekutsuvaid vahendeid ega valuvaigisteid, kuigi oli hetki, kui tundus, et valuvaigistid on siiski põhjusega välja mõeldud!"

Lõppkokkuvõttes oli Andr?s täiesti keskmise beebi mõõtudes – 51 cm ja 3,645 kg –, kuigi Hollandis enam vastsündinute pikkust ametlikult ei mõõdeta.

Seda peetakse ebaoluliseks ja mõõtmist vastsündinule brutaalseks protseduuriks.

"Meie unistaja tuli ilmale pärast 32tunnist sünnitust emadepäeva õhtul kell 17.59," mäletab Aile detaile täpselt.

"Sünnitus läks kokkuvõttes ju väga hästi. Meie pojake on nüüd juba üle kümne päeva vana ja elab täisväärtuslikku beebielu.

Aga uskumatu, millise enesestmõistetavusega väikene inimene sinu ellu astub ja kohe end maailma nabana kehtestab," naerab Aile.

Abiks on vanavanemad

"Pärast sünnitust olime kolmekesi veel 24 tundi jälgimisel ja saime koju alles järgmise päeva õhtul.

Kuivõrd beebi on alla kahenädalane, ei saa ma veel tema iseloomu ja ööelu eelistusi kommenteerida.

Aga ütleme nii, et tema vähest elukogemust arvestades on ta suhtunud oma vanemate unevajadusse suure respektiga," ei kurda Aile unetute ööde üle.

Aile, kes veel seitsmendal raseduskuul Wagneri rolle laulis, võtab nüüd vähemalt sügiseni aja maha.

"Minu esimesed ülesastumised on alles septembris, kuni selle ajani oleme peaaegu kogu aeg kolmekesi kodus," kavatseb Aile nautida vaikset pereelu.

"Michielil, kes tegutseb samuti ooperitandril, on küll paar töösõitu, kuid need on lühikesed. Mina alustasin juba tasapisi harjutamist ning paistab, et Andràs on endiselt ooperilauluga rahul. Kuigi suuremad harjutamised hakkavad olema Michieli ateljees, kuhu kolis ka meie suur klaver."

Ailel on väga hea meel, et tal ei ole vaja praegu lapsehoidja otsimiseks pead murda: elukaaslase vanemad elavad nende korterist kiviviske kaugusel ja tahavad lapselapsega võimalikult palju aega veeta.

"Michieli vanemad Timo ja Loes elavad meist viie minuti tee kaugusel ning on olnud suureks abiks ka kolimisel ja meie sisseseadmisel, pealegi on nad juba suurte kogemustega vanavanemad, kes oma rolli tõeliselt naudivad.

Selles mõttes on meil tõepoolest vedanud!" on Aile õnnelik, et ka vanem põlvkond saab lapse kasvatamisel oma panuse anda.