TEEL METROPOLI: Eile tegi Tõnu Kaljuste Mustpeade Majas näidisproovi Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestriga, sest peagi alustatakse Arvo Pärdi suurejoonelist autorikontsertide turneed maailmakuulsates Carnegie Hall’is ja Kennedy keskuses. Foto: Laura Lants
Inimesed
21. mai 2014, 07:00

Tõnu Kaljuste: püüan teha parimal moel muusikat ja selles mõttes on kõik saalid minu jaoks ühtemoodi

"Kõik kontserdid on ühtemoodi olulised," kõlab dirigent Tõnu Kaljuste diplomaatiline vastus Õhtulehe küsimusele, kas eelseisvad üleastumised maailmakuulsates saalides, Carnegie Hall´is ja John F. Kennedy keskuses, kus kõlab eranditult vaid Arvo Pärdi muusika, saab olema tema dirigendikarjääri üks olulisemaid hetki.

Kaljuste ütleb, et maailmas lihtsalt on välja kujunenud mõned tähtsad punktid, kuhu kõik kunstnikud tahavad koguneda. "Nii nagu on olemas märgilise tähendusega muuseumid, nii on olemas ka märgilise tähendusega kontserdisaalid," märgib Kaljuste, kes näiteks Carnegie Hall´is on varem esinenud Rootsi orkestriga.

Nüüd musitseerib ta seal Eesti Filharmoonia Kammerkoori (EFK) ja Tallinna Kammerorkestriga (TKO)

Samas tunnistab dirigent, et tegelikult ta ei mõtle kontserdi ajal selle peale, kus ta parajasti koori või orkestrit juhatab.

"Püüan teha parimal moel muusikat ja selles mõttes on kõik saalid minu jaoks ühtemoodi. Võib olla mänedžeridele on see kultuuripoliitilises mõttes olulisem, millises saalis mingi orkester esineb," usub Tõnu Kaljuste, kes 27. maist kuni 2. juunini juhatab EFKd ja TKOd USA kahes suures metropolis – Washingtonis ja New Yorgis.

Kontsertidel osaleb ühtlasi helilooja Arvo Pärt ise. Ülesastumist Kennedy keskuses austab oma kohalolekuga president Toomas Hendrik Ilves. Carnegie Hall´i kontserdil võtab osa kultuuriminister Urve Tiidus.

TKO muusikud annavad Arvo Pärdi loomingust ka kammerkontserdi – 29. mail Phillips Collectioni muuseumis Washingtonis, kus kõlab maailmaesiettekandes teose "My Heart’s in the Highlands" uus versioon aldile, klaverile, viiulile, vioolale ja tšellole. EFK esineb Tõnu Kaljuste juhatusel a cappella kontserdiga 2. juunil New Yorgis Metropolitani kunstimuuseumis, kavas Pärdi "Kanon pokajanen".

Kontserdisarja initsiaatoriks on Ameerikas tegutsev Püha Vladimiri Õigeusu Teoloogia Seminar (SVOTS), kes annab Arvo Pärdile audoktori tiitli vaimuliku muusika alal.

Seekordne USA-turnee on koori jaoks juba kaheteistkümnes. Kultuuriministeeriumi välissuhete osakonna nõuniku ja Arvo Pärdi keskuse sihtasutuse nõukogu liikme Reet Remmeli sõnul toetab Eesti riik turneed 85 000 euroga.