AMEERIKA ESIPAAR: John F. Kennedy ehk Jack ja Jacqueline Kennedy on üks enim mäletatud USA presidendipaare, kuigi Kennedy jõudis riigipeana ametis olla vaid 1961. aasta jaanuarist 1963. aasta novembrini.Foto: WENN.com
Inimesed
21. mai 2014, 07:00

John Kennedy naine nägi mehe truudusetust läbi (3)

Ajaleht Irish Times avaldas läinud nädalal katkendeid endise USA esileedi Jacqueline Kennedy kirjavahetusest Dublinis elanud katoliku preestri Joseph Leonardiga. 20 aasta eest surnud Jackie hoidis oma eraelul alati kiivalt saladuseloori, ent 33 kirja, mis on pärit aastatest 1950–1964, heidavad muu hulgas valgust sellele, kuidas ta tulevasse presidenti John F. Kennedysse ehk Jacki armus, tolle truudusetust läbi nägi ja mehe ootamatut surma üle elas.

Jackie tutvus 52 aastat vanema preester Leonardiga 1950. aastal, kui oli 21aastane. Kuni püha isa surmani vahetasid nad 14 aasta vältel pidevalt kirju, ehkki kohtusid vaid kahel korral. 1952. aastal kirjutas Jackie, et on oma toonasesse kihlatusse, New Yorgi börsimaaklerisse John Hustedisse küll meeletult armunud, kuid tal on tunded ka ühe teise mehe vastu: nimelt oli neiu äsja kohtunud tollal 35aastase kongresmeni Kennedyga.

"Ma arvan, et olen temasse armunud," pihtis Jackie, kuid möönis juba eos: "Kui ta peaks mind kunagi naiseks paluma, teeb ta seda pigem praktilistel kaalutlustel, sest karjäär on talle kõige olulisem."

Noore naise kohta oli ta hämmastavalt läbinägelik ja avaldas juba suhte alguses muret, et JFK hakkab üleaisa lööma: "Ta on mõnes mõttes nagu mu isa. Armastab tagaajamist ja tüdineb, kui saak käes ning kord juba abielus, on tal vaja pidevalt endale tõestada, et ta on atraktiivne, nii et ta flirdib teiste naistega ja põlgab abikaasa ära. Nägin kõrvalt, kuidas see mu ema peaaegu hauda viis."

Kuigi Jackie kritiseeris poliitikute võimuahnust, ei salanud ta, et võim on siiski väga ligitõmbav ning ta kujutleb parema meelega, et on osa millestki tähtsast, kui tunnistab endale, et on tegelikult nukker koduperenaine. Abikaasat jäi ta sügavalt leinama.

"Oleksin alati pigem kaotanud oma elu kui Jacki. Arvan, et jumal võttis Jacki meie seast ära, et näidata maailma, kui kadunud see ilma temata oleks," mõtiskles ta pärast JFK atentaati 1963. aastal.

Kirjad lähevad 10. juunil Durrows Sheppardi oksjonimajas enampakkumisele. Kollektsiooni müügihinnaks ennustatakse 1,2 miljonit eurot.