SENSITIIVNE NAINE: Laulja Merlyn Uusküla usub, et on keskmisest tundlikumate tajudega inimene. Oma sõpradele-tuttavatele kaartidega ennustamisel kulub see isikupära marjaks ära. Foto: Ardo Kaljuvee
Inimesed
20. mai 2014, 07:00

Merlyn Uusküla: "Ennustan vaid lähedastele sõpradele." (10)

Merlyn Uuskülat teab laiem avalikkus lauljatarina, kuid lähemad sõbrad-tuttavad ka millegi muu järgi. Merlyn ütleb, et kui ees terendab mõni koosviibimine, siis tuletatakse talle ikka meelde: ära nüüd oma kaardipakki küll maha jäta!

Peamine mureallikas on mõistagi suhted. "See köidab alati kirgi. Et kuidas läheb, millal leian, mis saab, keda valida…" kirjeldab Merlyn.

Lauljatar rõhutab, et ei pea end siiski mingiks tõsiseks ennustajaks, vaid võtab seda rohkem hobina. "Ma ei kasseeri inimestelt selle eest raha ja ennustan vaid valitud lähedasele sõpruskonnale, mitte võõrastele." Raha eest tundmatutega tegelemine nõuab tema sõnul väga suurt vastutust ja sinna ta kindlasti ei pürgi.

Merlyn hakkas esoteerikast ja nii-öelda vaimuilmast huvituma noores eas, nii kaheksa-üheksa-aastaselt. Peale kaartidelt ennustamise on ta kodus astroloogias, samuti on tema huviobjektiks selline müstiline nähtus nagu inglid.

"Kuidas ma nüüd ütleksin, et aru saadaks ja mind hullumeelseks ei peetaks," otsib lauljatar sobivaid sõnu. "Ma arvan, et meie ümber on väga palju energiaid, mida me ei näe, nii heatahtlikke kui ka halvemaid." Inglid on aga olevused, kes esindavad just seda heatahtlikku poolust. "Ja kui saad kontakti nende positiivsete energiatega enda ümber, juhtub sinuga palju vähem halbu asju."

Kes usub, see tundvat ise. Ning kes mitte, ei hakkavatki kunagi uskuma.

Merlyn ütleb, et oma osa sääraste fenomenide tajumisel on nii vaimselt avatud olemisel kui ka õppimisel. Ennast liigitab ta nende hulka, kellel on juba sündides eeldusi. "Kõik inimesed tunnetavad ju tajusid, aga nad peavad õppima neid iseenda seest leidma," arvab ta. Sisetunde usaldamine on kõige põhilisem, mis aitab õigel teel püsida. "Siis ei tehtagi elus väga palju valesid samme."

"Astroloogia on unikaalne."

Kaardiladumisest hulga tõsisemaks asjaks peab Merlyn aga astroloogiat. "Kaartidega ennustamise kohta võiks rohkem öelda, et see on häma ja udutamine, sest kaarte võib tõlgendada miljonil erineval moel," analüüsib lauljatar. "Aga kes astroloogia kohta sellist asja räägivad, võiksid end asjaga natuke kurssi viia, enne kui midagi arvama hakkavad."

Merlyn arvab, et siiski mitte iga suvaline horoskoop pole jälgimist väärt. "Mingisuguseid ajalehehoroskoope ma kindlasti ei usu, nendest on mul täiesti ükskõik," orienteerub Uusküla selles valdkonnas hästi. Teine tera on prognoosidega, mille on teinud asjatundja. Siinkohal on kaks peamist mõjutegurit: sünnihoroskoop ja aastaprognoosid. Viimast tuleb siis igas detsembrikuus uuendada.

"Astroloogia on unikaalne sellepärast, et iga inimene on unikaalne. Isegi kaksikutel, kes sünnivad 20minutise vahega, on planeetide seisud juba täiesti teistmoodi," kirjeldab lauljatar. Ja selgitab, et kui aastaprognoos tehakse sünnikellaajast lähtudes, on see juba teadus. "Kõik on ju paberil kirjas ja kogu maailmas räägivad astroloogid sulle selle kohta ühte ja sama juttu."

Võtkem näiteks Merlyni enese. Jäär ja Ambur on mõlemad tulemärgid, mis iseloomustavad avatud ja aktiivset inimest. Aga samal ajal on naisel Veenus Kalade märgi all. "Emotsioonide ja tule mäng on mu sees, mida ma ka väga tugevalt tunnetan. Ja oleneb hetkest, kumb pool parasjagu peale jääb," kirjeldab ta.

Lauljatar lahkab: Kalade tähtkuju on väga sentimentaalne, õrn ja tundeline. "Filosoofiline vaatlemine ja sügav tunnetus tulevadki mul tugevatest Kalade mõjutustest," kinnitab Merlyn, et astroloogiat saab kasutada ka enda isiksuse analüüsiks.

Ennustamiseks selle klassikalises mõttes aga mitte. "Pigem näitab see sulle ette mingisugused perioodid, millal miski on aktuaalne, mida teha ja millest hoiduda." Ja nii palju, kui ta enda kogemusest teab, kipuvadki need asjad täppi minema. Näiteks kui ennustus hoiatab äkiliste tülide või arusaamatuste eest, siis midagi sarnast juhtubki.

Iga päev Merlyn horoskoopi tegelikult ei loegi. Kui aastaprognoos tehtud, piisab sellest, kui korra paari nädala tagant pilk peale heita.

Millist ennustajat usaldada?

Merlyn Uuskülal on välja kujunenud oma kindlad arusaamad, keda usaldada ja keda mitte. "Kui tekib soov tõsise ennustaja juurde minna, kes raha küsib, tasuks alati tema tausta uurida. Et ta sind ümber oma sõrme ei keeraks ja endast sõltuvaks ei muudaks," mõtiskleb ta.

"Ma ei ütle seda muidugi kõikide kohta, aga ka Eestis on päris mitu sellist ennustajat, kelle juurest tagasi tulles on nädalane peavalu garanteeritud," vihjab Merlyn. "Sellised inimesed toituvad su energiast ja võtavad ka raha. Palju neist kasu on, see on iseasi," soovitab ta.