VEIDI KITSAS JU OLI: Nüüd on see siis tõestatud – 15 kuupmeetrisse kaevanduskoppa saab mahutada 138 inimest.Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
19. mai 2014, 07:00

Muuseumiööl püstitati Guinnessi rekord?

Kui mitu inimest mahub hiigelsuurde 15kuupmeetrisse kaevanduskoppa? Õige vastus selgus nädalavahetuse aegu muuseumiööl: täpselt 138! Loodetavasti tunnustab seda uue rekordina ka Guinnessi peakorter.

Euroopa muuseumid pidasid just eile ühiselt oma päeva. Ka öö vastu eilset oli ühine: Eestiski korraldati kuuendat korda muuseumiöö.

Peale muuseumide olid avatud ka arhiivid, mõni kirik ja ajalooselts – kokku täpselt 150 mäluasutust.

Priilt avatud uksed lõid liikvele esialgsetel andmetel kuni 75 000 eestimaalast.

Teiste taustal torkas silma Tallinna Tehnikaülikooli kutsung, kes lubas välku ja vormeleid, kullaotsimist, tunnet, mis tekib maa all kaevanduses liikuvas rongis sõites, kosmost koos ufodega ja ka ühte Guinnessi rekordi püstitamist.

Igal juhul tõi TTÜ muuseum kodudest välja peaaegu 4000 inimest.

Rekordiüritaja oli TTÜ mäeinstituut. Nimelt olid mäetudengid saanud mõni aasta tagasi kingituseks pensionile siirdunud hiigelsuure sammuva ekskavaatori 15kuupmeetrise kopa.

Hiiglane, kuigi mitte maailma suurim kopp seati Mustamäe peamaja kõrvale postamendile igaveseks imetlemiseks. Aga mäetudengitele ei andnud rauakolakas asu – õiget rakendust tal ju polnud.

Mäeinseneri amet pole populaarne

Rekordi üks peaorganisaatoreid, Tiit Rahe:

"Mõni kuu tagasi saatsime Guinnessi peakontorisse kõik vajalikud paberid, et uus ja võimalik rekord ka tabelikõlblikuks tunnistataks.

Mõne päeva pärast läheb teele ka video. Vastust ei ole küll veel tulnud, aga ei näe mingit põhjust, miks uus tippmark reale, mida veel olemaski pole, sündima ei peaks."

Kõrval vaatab tudengite müramisi ka mäeinstituudi direktor, doktor Ingo Valgma, kelle sõnul on muuseumiöö instituudile nagu vaikselt rongi alt väljatulek.

"Õpetame muu hulgas ka sellist ametit nagu mäeinseneri oma, mis on TTÜs ilmselt üks kõige ebapopulaarsemaid alasid. Ja nii on see kogu maailmas, mitte ainult Eestis. Nii püüamegi kogu protsessi tagurpidi keerata.

Ja kahjuks saame seda teha oludes, mis on üsnagi vastikud. Seepärast pidimegi öösse manama pimeduse, külma, niiskuse ja tuule – ühesõnaga, kaevanduskeskuse. See meeldib lastele kõige enam."

 

Euroopa aasta muuseum asub Istanbulis

Muuseumiööl kuulutati Kadrioru kunstimuuseumis välja ka Euroopa aasta muuseum. Üle 30 kandidaadi seast pälvis peapreemia Türgi suurlinna Istanbuli Masumiyet Muzesi (Museum of Innocence), mille lähtekohaks on samanimeline romaan, Uue Aja Muuseumi näide.

Igal aastal valitakse ja tunnustatakse üht kõrge professionaalse tasemega muuseumi. Sel aastal määrati trofee ühele väga tugevale peaauhinna konkurendile, Eesti Meremuuseumi Lennusadamale.