Foto: Arno Saar
Inimesed
17. mai 2014, 08:41

Tarmo Leinatamm vähist: ütlengi, et kui nüüd minu ära lõpetad, saab ju sinu aeg ka otsa (37)

Kolm aastat tagasi vähidiagnoosi saanud dirigent Tarmo Leinatamm (56) on teinud rahu enese, oma mõtete ja haigusega.

Öeldakse, et vähki haigestumine muudab inimese kurjaks ja viib lõpuks enesega igaveseks kaasa, kuid Leinatamm on otsustanud teisiti elada ja teinud teinud rahu enese, oma mõtete ja lähedaste ning "kaaslasega" – nagu ta piraka ahvena suurust kasvajat nimetab.

Küsimusele, kas Leinatamm vestleb tema sees vohava kasvajaga, vastab mees jaatavalt: "Jah, ütlengi, et kui sa nüüd minu ära lõpetad, siis saab ju sinu aeg ka otsa. Aga näe, mul on siin ees veel Ooperifantoom" ja lapselapsed kasvavad... Ja kui sa mul ei luba seda kõike kogeda, siis on ka sinuga peagi kõik. Seega – saame sõbralikult läbi, kuni su närv vastu peab."

Nelja aasta pärast 60-aastaseks saav Leinatamm mõtleb ka oma 76. sünnipäeva tähistamisele: "Nüüd ei ole juba 18 aastat suitsetanud, kuid sel sünnipäeval [aastal 2033] lähen ma kioskisse ja ostan ehtsa sigarillo, panen selle suhu ja suitsetan 2. septembri auks ära."

Täispikka intervjuud loe Eesti Päevalehe veebilehelt.

Möödunud aasta septembris rääkis Leinatamm ära ka oma loo ETV saates "Ringvaade". "Räägin oma loo, et mehed julgeksid arsti juurde minna," lisas Tarmo Leinatamm, et teab omast kogemusest, et mehed peavad arsti juures kontrollis käima.

Mehe sõnul ta isegi räägib oma kasvajaga, et too naudiks koos peremehega veel mitmeid Vanemuises ilmavalgust nägevaid tükke, kus muusikaliselt ka Tarmo Leinatamme kätt on tunda.

Aastaid tagasi kampaaniaga "Mehed liikuma" liitunud Tarmo Leintamm on võtnud südameasjaks, et kõik mehed end kontrollima läheks. "Mehed peavad minema arsti juurde," paneb ta kõigile südametunnistusele, et alates vanusest 45 võiks iga mees selle tee ette võtta

"Kuskilt maalt on hilja... Eks ma olin samasugune," tunnistab Leinatamm, et ka tema jõudis arsti juurde mõned sammud liiga hilja.