Vasakult: Vene asepeaminister Dmitri Rogozin, Eurovisoni 2014. aasta võitja Conchita Wurst ja Vene poliitik Vladimir Žirinovski.Foto: 2 x Reuters, AFP /Scanpix
Üritused
12. mai 2014, 12:35

Vene poliitikute rünnak: Euroopa tulevik on habemega tüdruk (66)

Tänavune Eurovisioni võitja, "habemega naine" Conchita Wurst (25, kodanikunimega Thomas Neuwirth) on põhjustanud Venemaa poliitikute ja avaliku elu tegelaste negatiivse ja isegi raevuka suhtumise. Wursti võit vallandas Venemaal ka homoseksuaalide vastaste pahameele.

Vene asepeaminister Dmitri Rogozin säutsus Twitteris: "Eurovision näitas eurointegraatoritele nende eurotulevikku – habemega tüdrukut."

Skandaalse poliitiku Vladimir Žirinovski reaktsioon oli aga päris raju. "See on Euroopa lõpp," edastas Mirror Žirinovski sõnu. "Meie vihal pole piire. See on muutunud metsikuks. Euroopas pole enam mehi ega naisi, vaid on "see"," rääkis Vene äärmuslane.

Peterburi poliitik, üks Vene homopropaganda seaduse, mis keelab homoseksuaalsust käsitleva teabe vahendamist alaealistele, arhitekte Vitali Milonov nimetas Eurovisionit "üle-euroopaliseks homoparaadiks", kirjutas The Independent. Ta tegi Vene Eurovisioni komiteele ettepaneku lauluvõistlusel mitte osaleda. Conchita Wursti on ta nimetanud perverdiks. Varem on Milonov teinud ettepaneku, et Venemaa korraldaks oma lauluvõistluse, kus oleks esindatud rahva põlised väärtused.

Samas andis Venemaa Austriale viis punkti. Venemaa Eurovisioni žürii polnud rahvaga Wursti suhtes sugugi ühel meelel. Soome telekanal Yle rääkis pühapäeval, et vene rahva häältest piisanuks, et Wurst oleks tulnud Eurovisionil kolmandale kohale.

Conchita Wurst on aga saatnud Venemaale ja selle presidendile Vladimir Putinile sõnumi: "Meid ei saa peatada." Eurovisioni võitja sõnul on 80 protsenti temalt autogrammi soovijaist pärit Venemaalt ja Ida-Euroopast.