LENNUKIST LAVALE: Pärast seitsmetunnist lennujaamas istumist andis Nelly endast laval kõik. Tema agendi sõnul oli see viimasest neljast kontserdist parim. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
12. mai 2014, 07:00

Räpimood: "Ei ole nii, et lükkan iga päev kottpüksi jalga" (2)

"Londoni–Frankfurdi lennuk hilines ilmastikuolude tõttu ja Frankfurt–Tallinn oli juba õhku tõusnud, kui London–Frankfurt maandus," selgitas kontserdikorraldaja Sten-Erik Jantson põhjust, miks Nelly jõudis lavale kahetunnise hilinemisega. Et lennuliiklus Tallinna suunal pole teadupärast väga tihe, pidi superstaar veetma seitse tundi Frankfurdi lennujaamas järgmist lendu oodates.

Fännid ei lasknud end aga hilinemisest heidutada ning kasutasid soojendusbändi ja Nelly esinemise vahele jäänud aega tantsimiseks.

"Ei ole nii, et lükkan iga päev kottpüksi jalga."

Lavašõu oli Nellyl korralik ja sujus viperusteta. Oma kuulsa ballaadi "Dilemma" ning ka mõne teise loo esitamiseks kutsus ta lavale kolm õnneliku fänni, kes teda kordamööda aitasid.

Esimesel neiul palus Nelly oma kõige enesekindlamat kõnnakut näidata ja viimane neiu sai peale laulda "Dilemmas" Kelly osale.

Tüdrukutel läks küll veidi aega, et end koguda, kuid pärast esimesi palavaid kallistusi said kõik väga hästi hakkama.

Lavale kutsutud neiud olid kontserdikorraldaja sõnul täitsa juhuslikult välja valitud, sest räppar tuli ju otse lennujaamast lavale ja varasemaks kokkuleppimiseks polnud aega.

Nelly agent, kes on temaga viimasel neljal kontserdil kaasas olnud, nimetas Tallinna oma seni kõige paremaks.

"Ju ta siis andis natuke rohkem kui kuskil mujal. Võib-olla tundis ta end pisut halvasti, et fännid ootama pidid. Lõpp hea, kõik hea," lausub kontserdikorraldaja.

Ehkki räppmuusika austajaid ei saa Põhja-Tallinna laulja Jaanus Saksa sõnul juba ammu vaid riietuse järgi eristada, sest laiu pükse kannavad tänapäeval ainult väga pühendunud hip-hopi järgijad, siis jagus publiku hulka ometigi värvikaid erandeid. 30aastane Andres on olnud Nelly fänn 15 aastat.

"13.–22. eluaastani oli räpp põhiliseks muusikastiiliks, mille järgi tegin oma koduseid töid, koolitöid, sporti, kõike!" tunnistab ta, kuidas räppmuusika andis talle inspiratsiooni ja energiat.

Nüüdseks on Andres sellest natuke välja kasvanud.

Praegu teenib ta leiba müügijuhina ja teab, et ärimaailmas hip-hopparina elamine ei tööta, vabal ajal on see aga täitsa okei.

Hip-hopparite põhiriietust – laiad püksid, müts, pearätt ja lai särk – kandev Andres tunnistab, et ärikohtumistel käib ta riides hoopis teisiti.

"Pintsak, viigipüks, valge särk, lips," loetleb ta riideesemeid, mida argipäeviti selga tõmbab.

"Ei ole päris nii, et lükkan iga päev kottpüksi jalga ja kõik on hästi!" teab Andres. Räpi juures meeldib talle eelkõige see, et muusika räägib elust enesest.

"Mul oli sõber, kes kuulas seda ja see hakkas mulle ka vaikselt külge," tunnistab Andres. Omal ajal kirjutas temagi lauasahtlisse 20 lugu.

"Ja ma läksin sõjaväkke ja siis juhtus see hetk, et mul oleks olnud võimalus neid teha, aga mind ei olnud!" meenutab ta olukorda 1990. aastate keskel.

"Mulle meeldib teistest erineda."

27aastane Jevgeni paistab samuti ülejäänud publiku seast silma väga hoolikalt valitud riietusega.

Pükstest mütsini hip-hopriietust kandev mees on Nelly fänn olnud peaaegu kaheksa aastat. Peale muusikakuulamise teeb Jevgeni paberile grafitit ja tantsib.

"Päris iga päev ma selliseid riideid ei kanna, kui sünnipäevale lähen, siis mitte," naerab Tallinnast pärit räppmuusikaaustaja.

Autentse räppaririietuse kandjate kõrval kohtab kontserdil ka omapärase stiiliga muusikasõpru.

Indiaaniprintsessi meenutaval Sandral, kes pärit Raplast, on peas sulg, jalas kuldsed tennised, seljas kollane pluus ja üle õla ripub Minnihiirega kott. Peaehte tegi Sandra ise, inspiratsiooni selleks sai ta telesaatest "Puhkus Mehhikos".

Nelly kontserdile sattus tüdruk tänu r’n’b- ja räpifännist kallimale, kes sai piletid kingiks.

"Viimase kolme aasta jooksul, kui ma temaga koos olen olnud, on mulle ka hakanud selline muusika meeldima," tunnistab tantsutreenerist Sandra, kes armastab teistmoodi riideid ja on viis aastat pidanud oma rõivafirmat Rosé.

"Mulle meeldib teistest erineda, ma ei kanna tänaval tavalist riiet, proovin alati mõelda midagi uut," räägib tüdruk, kes on endale päris palju aksessuaare teinud.

Inimesed pahased?

Räppar, kes pidanuks astuma lavale kella 22 ja 22.30 vahel, saabus alles 00.30. Nelly oli kontserdikorraldaja sõnul ka ise löödud, kuid midagi polnud teha, sest ilmastiku vastu ei saa.

"Täiesti ilma lavaproovita, otse lennujaamaväravast kohvrite ja kõigega Saku suurhalli, viis minutit riietusruumis ja otse lavale. Väga professionaalne!" kiidab Jantson ja ütleb, et lennuki hilinemine tekitas korraldajatele parajat peavalu.

"Eesti inimesed on, nagu on, ähvardatakse tarbijakaitse ja muu kõigega. Aga tuleb öelda, et kontsert toimus ja midagi ära ei jäänud. Väike hilinemine ei tähenda veel seda, et keegi peaks raha tagasi saama."

Ka artistil endal oli hilinemise pärast väga kahju ja ta palus publikult mitu korda ka lavalt vabandust.

Nelly jäi kontserdiga rahule ja oli korraldajate sõnul heas tujus, ehkki väsinud.

"Eks ta suhteliselt kiiresti kobis sealt hotelli magama ja täna päeval (laupäeval – toim) juba Saksamaale," sõnab korraldaja artistist.