REISIL: «Lapsega reisimiseks oli kuu aega ideaalne aeg. Samas jõudsime selle kõrvalt ka ise natuke puhata ja piisavalt päikeseenergiat koguda,» ütleb Birgit. Foto: Erakogu
Inimesed
9. mai 2014, 07:00

"Õnneks oli rõõmuhetki lennu ajal ikka kõvasti rohkem kui nuttu." (10)

"Natuke häält tegi laps ikka, kuid tundus, et kaasreisijad olid väga mõistlikud aning kurjustama meiega ei tuldud," räägib Birgit Õigemeel oma kaheksakuuse poja Simeoni esimesest pikast lennureisist. "Õnneks oli rõõmuhetki lennu ajal ikka kõvasti rohkem kui nuttu." Birgit veetis mõni aeg tagasi elukaaslase ja pisipojaga Tais terve kuu.

"Inimesed on igal pool maailmas ühesugused – abivalmid ja toredad. Võib-olla võiks esimest korda beebiga reisides lihtsalt mõelda sihtkohale – kas see on ikka turvaline – ja veelgi ideaalsem oleks, kui oled ise seal juba eelnevalt käinud," ütleb Birgit.

Väga suurt taustauuringut Birgit ja Indrek enne lapsega reisima minekut siiski ei teinud. "Kuulasime nõuandeid oma sõpradelt, kes lastega eelnevalt reisimas olid käinud ning usaldasime oma kõhutunnet." Birgit ja Indrek olid varem Tais käinud ja teadsid seega, et see on turvaline ja ilus koht.

"Meie üllatuseks armastatakse Tais lapsi üle kõige. Igal pool, kus lapsega käisime, ainult naeratati ja taheti temaga kohe suhtlema hakata. Elamiskohaks üürisime seekord mitme pere peale maja, kus oli lastega väga mugav olla (nendega koos olid Tais ka Timo Vendt perega ning Mihkel Mattisen elukaaslase Polina ja pisitütre Emiliaga – K. T)."

Kaasas ujumis-mähkmed ja kõhukott

Loomulikult tuleb lapsega reisile minnes võtta kaasa terve hunniku asju, mida muidu vaja ei läheks. "Liiga palju me siiski asju kaasa ei pakkinud, sest teadsime, et kohapeal on samuti võimalik kõike tarvilikku soetada. Kuna sõitsime soojale maale, siis oli riideid üsna vähe vaja, lapsele mõned suveriided siiski ostsime. Olulisel kohal olid mütsid, tugeva kaitsefaktoriga päikesekreem ja ujumismähkmed, mis on Tais kõvasti kallimad kui Eestis."

Samuti võeti kaasa mugav kõhukott, kus väike Simeon väga palju aega veetis – lihtsam vanematele ja mugav lapsele. "Veel pakkisime kaasa natuke ravimeid – näiteks beebi palavikualandaja ja nohurohtusid," sõnab Birgit. Et Tais on arstiabi kergesti kättesaadav ja kvaliteetne, apteegitooted suures osas samad, mis Euroopas ning kohalikud ravimid väga head, siis selle poole üle nad väga ei muretsenud.

Passipildi tegemine oli keeruline

Birgit tunnistab, et mõned hirmud neil reisile minnes ikka olid. "Näiteks, kuidas laps lennureisi üle elab ja ega me sealt mingeid haigusi ei saa. Üldiselt püüdsime selles suhtes väga rahulikud olla."

Väikese lapsega lendamine võib tihti põhjustada ebameeldivusi nii lapsele, vanematele kui ka kaasreisijatele – beebi ei saa ju ise midagi teha, kui lennuki tõustes-maandudes tal kõrvad lukku lähevad ja enamasti annavad lapsed sellest märku ikka nutuga. "Õnneks Simeonile lennuki tõusmine ega maandumine eriliselt ei mõjunud. Kuna tegemist oli ka öiste lendudega, magas ta enamiku ajast."

Birgit ütleb, et on kuulnud, et kõrvade lukkumineku vastu aitab lapse rinnaga toitmine ja just seda oleks temagi vajadusel proovinud. "Natuke häält tegi laps ikka, kuid tundus, et kaasreisijad olid väga mõistlikud ning kurjustama meiega ei tuldud. Õnneks oli rõõmuhetki lennu ajal ikka kõvasti rohkem kui nuttu," ütleb ta.

Üks, mis kindlasti ära tuleb teha, on pass. "Lapse pass on tegelikult täpselt samasugune nagu täiskasvanu oma, ainult et kehtib lühemat aega. Küll aga oli nii väikesest lapsest pildi tegemine pisut keerukas: raske on teda ju nii pikalt ühe koha peal hoida ja paluda kindlasse kohta vaadata. Samas tuleb püüda ise mitte pildile jääda," muigab Birgit. "Õnneks saime sellega üsna kiiresti hakkama."

Birgit ütleb kõigile, kes plaanivad lapsega reisile minna, et pole vaja midagi karta ning üle muretseda ei tasu. "Kogu perega reisil käimine on väga lõbus ja alati leitakse kõikidele muredele lahendus."

Birgit läheb Ott Leplandiga emadepäevatuurile

Armastatud mees- ja naislaulja, kes esindasid Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel järjestikustel aastatel, teevad koos Eestile ringi peale, et avaldada austust meie kõige tähtsamatele: emadele. Värskelt ka ise emaks saanud 

Birgit esitab kontserdil oma uue plaadi lugusid, nagu näiteks "Et uus saaks alguse" ja "Lendame valguskiirusel". Ott Lepland  toob ettekandele läbilõike oma parimatest lugudest, kõlavad ka spetsiaalsed lood emadele ja loomulikult duetid, mille krooniks praegune raadiojaamade lemmiklugu "Pea meeles head". Neid saadab live-bänd koosseisus Mihkel Mattisen (klahvpillid), Indrek Sarrap (kontrabass), Rauno Pella (trummid), Peter Põder (kitarrid, ukulele), Kalle Pilli (kitarrid). Birgitit ja Otti saab kuulda homme, laupäeval Tallinnas, pühapäeval Tartus ja esmaspäeval Viljandis.