RÄNK ÜLEELAMINE: Räppar Nelly tegi kõik endast oleneva, et leida leukeemiat põdevale õele Jackiele luuüdidoonor. Paraku ei saatnud ta ponnistusi edu ja õde suri 2005. aastal. Foto: AP
Inimesed
9. mai 2014, 07:00

Räppar Nelly minevikku varjutab õe surm (1)

39aastase räppar Nelly (kodanikunimega Cornell Iral Haynes) elu on esmapilgul ebaharilikult stabiilne – ei mingeid suuremaid draamasid lapsepõlves ega suheterindel.

Kuid temagi minevikus peidab end karm üleelamine: Nelly jäi 2005. aastal ilma armastatud õest. Nelly õde Jackie Donahue haigestus leukeemiasse 2001. aasta märtsis. Haigus oli kontrolli all kuni 2003. aastani, kui ta kokku kukkus. Nelly toetas kogu haiguse vältel oma õde väga ja korraldas talle luuüdidoonori leidmiseks tohutu kampaania "Jes Us 4 Jackie". Kahjuks ei kandnud tema püüdlused vilja ja Jackie suri 2005. aastal, ilma et talle sobiv doonor oleks leitud, vahendab Huffingtonpost.

Feministid võtsid õelt võimaluse?

Kampaania ajast kannab Nelly endiselt viha Spelmani kolledži vastu Georgia osariigis USAs. Nimelt soovisid Nelly ja Jackie ka seal oma kampaania käigus üles astuda, kuid kolledži naisaktivistid keeldusid põhjendusega, et Nelly loo "Tip Drill" video on liiga seksistlik. Veel kaheksa aastat pärast Jackie surma tunnistas Nelly, et ei suuda sellest keeldumisest üle saada, sest äkki oleks just sealt leitud doonor, kes oleks võinud Jackie elu päästa.

Kui Huffingtonposti ajakirjanik 2013. aastal staarilt küsis, mida ta tagantjärele õe päästmiseks teisiti teeks, ütles Nelly kõhklematult, et ainus viga, mis ta tegi, oli see, et Spelmani kolledži keeldujatele tappa ei andnud. "Mul pole enam õde ja ma ei usu, et nood tüdrukud endiselt oma protestirida ajada viitsivad. Aga see, et nad toona seda tegid, võis väga suure tõenäosusega võtta Jackielt võimaluse elada. Te võtsite meilt võimaluse! Täiesti ebaõiglaselt. Me oleksime võinud mu seksistlikku suhtumist arutada, aga siiski kampaaniaürituse korraldada. Võib-olla oleks me sealt leidnud selle sobiva inimese, aga seda ei juhtunud nende meeleavaldajate kiusu pärast," puistas Nelly südant.

Spelmani kolledži feministliku liikumise naised ütlesid aga vahetult pärast 2013. aastal avaldatud intervjuud räpparile vastulauseks, et nad keelduvad tema õe surma eest vastutust enda õlule võtma.

"Ta peaks oma isiklikud tunded kõrvale jätma ja vaatama suuremat pilti – me keeldusime, sest ta vihjab oma videos "Tip Drill" naistele kui seksiobjektidele," seisis vastulauses.

Spelmani kolledži toonased tudengid kinnitavad, et üritasid luuüdidoonori leidmiseks ise kampaaniat kokku panna, et nii oma keeldumist leevendada, kuid see ettevõtmine jäi aktivistide koolilõpetamise tõttu soiku.

Nelly tutvus Jackiega täiseas

Nelly pühendumus oma õe aitamisel on imetlusväärne, kui arvestada, et nad jagavad vaid üht ühist vanemat – neil on sama isa. Nelly ja Jackie kasvasid eraldi ja tutvusid alles täiskasvanueas, kuid sellest hoolimata tekkis neil uskumatult tugev side. Kui Jackie haiguse ajal kemoteraapia tõttu oma juuksed kaotas, ajas ka Nelly end kiilaks. Mõistagi pakkus räppar end ka õele doonoriks, kuid kahjuks ei osutunud ta sobivaks kandidaadiks.

Ühes enne surma antud intervjuus tunnistas haigestumise eel Nelly stilistina töötanud Jackie, et Nelly oli see, kes innustas teda võitlema. "Vahel ma helistan talle ja nutan, ütlen, et ma enam ei jaksa, et ma annan alla. Aga ta suudab alati mu mõtted positiivsetele radadele suunata ja jõudu anda," tunnistas Jackie.

Nelly ei eitagi, et õe surm on olnud talle katsumuseks, millest ta ei ole siiani toibunud. Väidetavalt on ta õe mälestusele pühendanud ka oma loo "Dilemma".

Nelly esineb täna õhtul kl 19 Saku Suurhallis. Staari soojendus-esineja on Põhja-Tallinn.