Timo Vendti ja esitaja Tanja koostöös valminud laul „Amazing” Eurovisiooni finaali ei jõudnud. Foto: MATI HIIS
Üritused
8. mai 2014, 17:35

Pajusaar: Eurovisioonil on tobedaid etteasteid jäänud vähemaks

Vaadanud ära Eurovisiooni esimese poolfinaali, leidis Eesti ühe parema eurolaulu „Kaelakee hääl” autor Priit Pajusaar, et tobedate etteastete hulk on aasta-aastalt vähenenud.

Üldlevinud arvamuse järgi on Eurovisioonil üha suurema tähtsuse omandanud visuaalefektid ja lava-show, mis võib kalduda isegi klounaadi. Pajusaar aga leiab, et tobedaid pärlendavate kehadega tantsunumbreid on jäänud vähemaks.

„Ma julgen arvata, et praegu on asi hakanud paremuse poole minema ja seda tänu sellele, et ka žürii saab igal maal poole häälte ulatuses sõna sekka öelda. Ei ole see asi nii hull midagi, igal aastal on ka mõni hea lugu sekka sattunud. Ega sellestki, et keegi teeb vingema show või rähmleb laval rohkem, midagi halba ole, kui see on asjakohane. Ja teisalt – kui see ei ole asjakohane, siis saab vähemalt nalja. Kujutage ette, kui jube see oleks, kui saaksime 26 lugu kuulata musta riietatud artistilt tõsist kurba esitust, olgu see pealegi kvaliteetne,” mõtiskleb helilooja.

Tõsi, tänavusi võistluslugusid vaid ühe korra kuulanuna talle ükski eriliselt meelde ei jäänud. Pajusaar lisab, et samas võib mõni lugu hakata finaalis elama teise nurga alt. Võitjat ta ennustada ei oska: „Eurovisiooni tulemuste ennustamine on mõttetu, sest see on ikkagi väga suures osas ettearvamatu.”

Kuidas aga suhtuda Eestit esindanud Tanja Mihhailova finaalist eemalejäämisse? Priit Pajusaar asja tõsiselt ei võtaks: „Tuleb endale aru anda, et lõpuks on see kõik mäng. Muusika hindamine iseenesest on juba jabur. Tanja esitus oli väga hea, aga lihtsalt mõni lugu toimib paremini, mõni mitte. Ega esitusest ei piisa, lugu peab ka väga hea olema. Võib-olla ei olnud sel lool nii palju sellist konksu, et Euroopa inimesed tõstaksid telefonitoru ja arvaksid, et see on kõige parem lugu.”

Kas hiljuti 50 aasta juubelit tähistanud armastatud heliloojal on samuti plaanis tulevikus mõni eurolugu kirjutada? Pajusaar vastab, et ei näe praegu mingisugust vajadust ega kiusatust sellega tegelda. „Aga ma ei ütle absoluutselt „ei”, sest kui tuleb väga hea mõte ja leidub artist, kellel on tõesti tõsiselt minu lugu vaja, siis mine tea, äkki tuleb tõesti hullus peale. Aga täna on see minu jaoks eilne päev ja mul on uued põnevad väljakutsed,” ütleb helilooja.