EESTI OTSIB NALJAMEEST: Komöödiafestivali korraldaja Paavo Piik sõelus kultuurimajadest ja külakeskustest välja seitse tublit humoristi, kes hakkavad täna õhtul «Tallinn Comedy Festivalil» huumorit tegema. Foto: MATI HIIS
Inimesed
8. mai 2014, 07:00

„Kõige rammusama huumoriga tüübid on ikka Mulgimaal!“ (10)

"Mulgimaa rahva naljadel on lopsakust ja rammusust: ei kardeta piinlikkust ja julgetakse mängida piiridega," muheleb Paavo Piik, üks naljapeo "Tallinn Comedy Festival" korraldajaist. Kodumaiste naerutajate leidmiseks sõitis Piik koos näitleja Henrik Kalmetiga kuu aja vältel läbi pool Eestit.

Suureks üllatuseks avastas Paavo Piik talendiotsinguil, et just maaelu pealispinna all vohab kirev ja külluslik naljavaramu.

"See on täitsa uskumatu, milline elu tegelikult rohujuuretasandil käib," imestab Piiki ja toob näiteks huumoripäeva "Maamees muigab", mida peetakse igal kevadel Väätsal ja kuhu kogunevad lõuapoolikud ja kodukootud estraadiartistid kogu Eestist. Rääkimata veel arvukatest kohalikest naljaklubidest.

Milline siis näeb välja maa­lähedane ja ehe eesti huumor?

"Seinast seina, ei ole ühte kõikehõlmavat suunda," arutleb Piik. Samas selgus, et kultuurimajades kohtab neidki etteasteid, mille huumor sisaldub paljudele faktis: esitatav on äärmiselt mittenaljakas.

"Pool saali naerab selle peale, mis toimub laval; ja siis teine pool rõkkab, et esimene pool naerab," kirjeldab Piik tüüpilist ahelreaktsiooni vastuolulisele etteastele.

Väga levinud on ka nipp huumori klassikavaramust, kus mehed ajavad selga naisterõivad.

"Seda tehnikat ekspluateeriti väga innukalt," mäletab kuu aega kohalikke naerutajaid inspekteerinud Piik. Rohkelt pakkuvat naljaainet ka aktsendid, murrakud, kokutamine ja kõnedefektid. Piik tunnistab, et sedalaadi huumoriga tuleb osata hoida väga täpselt tasakaalu: hästi tehes on ju naljakas, aga kui kukub halvasti välja, siis on ikka kohe väga halb!

Parimad naljaviskajad – seitse inimest – noppisid Piik ja Kalmet oma ringreisilt üles ja saatsid pealinna naljapeole.

"Tallinn Comedy Festival" algas eile ja kestab 9. maini. Kohalikud ja seni varjul olnud ürgsed talendid hakkavad huumorit tegema täna õhtul kell pool üksteist klubis Sinilind. Kava nimeks on "Open Mic" ehk "Avatud mikrofon".