SIIS JA PRAEGU: Monica Lewinsky 1998. aastal Washingtonis (teine pilt) ja mullu Londonis (esimene pilt). Naine väidab, et vahepealsed 16 aastat on olnud talle emotsionaalselt väga rasked. Foto: Spiller/WENN.com
Inimesed
8. mai 2014, 07:00

Monica Lewinsky: avalik häbiposti naelutamine viis mu enesetapu äärele (16)

"Ema istus ööst öösse mu voodi kõrval, sest mul tiirlesid peas enesetapumõtted. Häbi, põlgus ja hirm, millega tema tütar oli üle valatud, tekitas temas kartuse, et ma võiksin endalt elu võtta – et mind häbistataks sõna otseses mõttes surnuks," pihib kümme aastat peidus püsinud Monica Lewinsky.

40aastane Monica avaldab ajakirja Vanity Fair juuninumbris essee sellest, kuidas kurikuulus afäär president Bill Clintoniga on tema elu mõjutanud. Diplomeeritud sotsiaal­psühholoog, kes on võtnud südameasjaks internetikiusamise vastu võitlemise, nendib, et teda tuntakse ära igal sammul. Paraku teatakse teda naisena, kellega president Clinton abikaasa Hillaryle truudust murdis – täpsemalt naisena, kes Clintonile tööpostil oraalseksi tegi.

"Mina – ma ise – kahetsen sügavalt seda, mis minu ja president Clintoni vahel juhtus," toonitab Lewinsky värskes kirjatükis, mis ei ole küll veel täismahus ilmunud, kuid millest Vanity Fairi veebileht üleeile mõningad katkendid avaldas. "Kahtlemata kasutas ülemus (Clinton – K. A.) mind ära, kuid ma jään endale ühes asjas alati kindlaks: see oli teadlik kahepoolne suhe. Kuritarvitamine algas alles hiljem, kui minust tehti patuoinas, et tema võimupositsiooni kaitsta," kirjutab 1995.–1996. aastal Valges Majas praktikal olnud Lewinsky.

Ta on varem mitu korda öelnud, et Clintoni leer lükkas valelikult kogu vastutuse tema õlule, kui tembeldas ta võrgutajast meesteõgijaks, kes vaid ühepoolselt presidendile seksuaalset rahuldust pakkus, kuid keda riigipea kordagi intiimselt ei puudutanud.

Häbimärk on seganud erialase töö otsinguil

Nüüd väidab Lewinsky, et see häbimärk on tema vahepealse elu suures osas põrmustanud – muutnud pea võimatuks erialase töö leidmise ning teinud temast avaliku mõnitusobjekti. Beyoncégi viitab uues laulus "Partition" Lewinsky kurikuulsale sinisele kleidile, millelt leitud spermaplekki kasutati vandemeeste kogu ees tõendusmaterjalina, et Clinton on nende seksuaalset kokkupuudet eitades valetanud.

"On aeg see sinine kleit maha matta," teatab Lewinsky, kes on võtnud nõuks lõpetada mineviku pärast kikivarvukil käimine: "Tahan, et minu lool oleks teistsugune lõpp. Olen viimaks otsustanud pea müüri tagant välja pista, et saaksin oma elu taas ise kujundada ja oma minevikule mingi mõtte anda."

Uuesti urust välja pugema ja internetikiusajate vastast võitlust alustama innustas teda New Jersey Rutgersi ülikooli esmakursuslase Tyler Clementi enesetapp 2010. aasta septembris, milleni viis see, et ülikoolikaaslased levitasid internetis veebikaamera abil salaja filmitud klippi sellest, kuidas ta teist meest suudles. Lewinsky tunnistab, et tragöödia tõi talle pisarad silma, ent mõjus eriti valusasti tema emale: "Emale kangastus 1998. aasta, kui ta mind hetkekski silmist ei lasknud." Ka Lewinsky maadelnud tugeva sooviga endalt elu võtta, kuigi ta kinnitab, et ei proovinud seda siiski kunagi teha.

Tyler Clementiga juhtunu pannud teda ühtlasi oma kannatusi teises valguses nägema. "Arutlesin, et oma lugu jagades saaksin ehk aidata teisi hetkedel, kui neil on eriti raske häbitundega toime tulla," meenutab Lewinsky, kes kasutab psühholoogiateadmisi nüüd küberkiusamise küüsi langenute nõustamiseks. Tema eesmärk on teha jõupingutusi ka selleks, et internetikiusamisest ja -ahistamisest rohkem avalikult räägitaks.

Viimased kümmekond aastat pole Lewinsky kusagil sõna võtnud. 2005. aastal meediatähelepanu eest pagedes kolis ta Inglismaale, kus kaitses Londoni majandusülikoolis magistrikraadi sotsiaalpsühholoogia erialal. Hiljem on ta elanud nii Los Angeleses, New Yorgis kui ka Oregonis Portlandis, ent on oma sõnul kõikjal töö leidmisega kurja vaeva näinud. Sihtides heategevuskampaaniate turundamise ja kommunikatsiooniga seotud töökohti, olevat ta tulutult intervjuult intervjuule käinud.

"Potentsiaalsed tööandjad on taktitundeliselt vihjanud minu nii-öelda ajaloole. Ma ei osutunud kunagi päris sobilikuks kandidaadiks. Välja arvatud mõnel juhul ja täiesti valel põhjusel, kui öeldi: "Loomulikult, oma töö tõttu peaksid osalema meie üritustel." Ja neil üritustel olnuks muidugi kohal ka press," kurdab Lewinsky.

Teeninud sadu tuhandeid dollareid

Ehkki ta räägib nüüd, et on loobunud pakkumistest, mis võinuks talle sisse tuua üle 10 miljoni dollari – ta ei tundnud, et tal oleks õige oma kuulsust niimoodi ära kasutada –, on ta sellest varem siiski kasu lõiganud. 1990ndate lõpus ja 2000ndate alguses osales ta reklaamides ja telešõudes. Muu hulgas juhtis Lewinsky Foxi kohtingusaadet "Mr. Personality" ja tegi Briti Kanal 5 korrespondendina omanimelist saadet "Monica’s Postcards" USA eri paikade kultuurist ja trendidest. Takkapihta kehastas ta NBC komöödiasarja "Saturday Night Live" satiirilistes sketšides iseennast.

Ühtlasi on ta sadu tuhandeid teeninud elulooraamatutega "Monica’s Story" (1999) ja "My Life" (2004). 1999. aastal asutas käsitööhuviline Lewinsky käekotifirma The Real Monica. Ta on selgitanud, et oleks rambivalgusest pagenud varem, ent pidi oma kurikuulsa nime rahamasinaks pöörama advokaadiarvete tasumiseks.

Clinton: seksuaalsuhet ei olnud, olin passiivne osapool

President Bill Clintoni kõrvalehüpe praktikant Monica Lewinskyga tuli ilmsiks 1998. aastal, kui kohus arutas varem Arkansase kuberneri ametit pidanud Clintoni endise alluva Paula Jonesi kaebust, et Clinton ahistas teda seksuaalselt. Protsess päädis küll kohtuvälise lahendiga (Clinton maksis Jonesile 850 000 dollarit, ehkki ei tunnistanud end süüdi), ent selle käigus tõi Jonesi advokaat jutuks Clintoni afääri Lewinskyga, soovides näidata, et poliitik on varemgi alluvatega seksisuhetes olnud.

Tunnistajapingis eitasid intiimset seotust nii Clinton kui ka Lewinsky, kuid viimane süüdistas presidenti hiljem selles, et too sundis teda valetama. Tõde tuli siiski päevavalgele, sest kui Lewinsky 1997. aastal Pentagonis töötas, salvestas kolleeg Linda Tripp nende usalduslikke telefonikõnesid, kus Lewinsky enda ja presidendi suhtest rääkis. Veel ka siis teatas Clinton Valge Maja pressikonverentsil: "Mul ei olnud selle naise, preili Lewinskyga, seksuaalsuhet."

Lewinsky aga tunnistas nüüd vandemeeste kogule, et 1995. aasta novembrist 1997. aasta märtsini veetis ta Clintoniga intiimselt aega üheksal korral – ehkki nad ei astunud suguühtesse, teinud nad siiski oraalseksist enamat.

Valetunnistuses süüdistatud Clinton selgitas, et tema olnud passiivne pool, kes sai küll oraalseksi, ent ei puutunud sõrmeotsagagi ühtegi neiu intiimpiirkonda. "Ma arvasin, et definitsiooni järgi on seksuaalsuhe see, kui mina olen aktiivne osapool ja puutun kokku teise poole teatud kehaosadega," vabandas president ning möönis, et tal oli Lewinskyga kohatu suhe. Senat arutles, kas Clinton tuleks abielu rikkumise ja valetunnistuse andmise eest tagandada, ent otsustas riigipea ametisse jätta.

SIIS JA PRAEGU: Monica Lewinsky 1998. aastal Washingtonis ja mullu Londonis. Naine väidab, et vahepealsed 16 aastat on olnud talle emotsionaalselt väga rasked.