Ajakirjanike ees: Eesti meediale tehtud nii-öelda pressikonverentsi lõpetas Tanja sõnadega: "Ma rohkem sellest ei räägi, muidu hakkan nutma." Foto: Liina Metsküla
Üritused
8. mai 2014, 07:00

Tanja tulemusest: "Rohkem sellest ei räägi, muidu hakkan nutma!" (16)

"Muidugi olen ma kurb – mis siin mõelda, see on inimlik tunne. Aga ei ole midagi teha. Meie tegime nii, nagu suutsime," kommenteeris Tanja vahetult pärast poolfinaali lõppu oma finaalist väljajäämist.

"Rahvas ja žürii hääletasid. Pole mõtet hakata küsima, miks see riik sai ja see ei saanud," ütleb Tanja ega hakka spekuleerima, miks Eesti finaalist välja jäi. "Kindlasti täna me veel Eestisse ei lenda ja homme ka mitte," ütles ta teisipäeva hilisõhtul.

Küsimusele, mis neil pärast poolfinaali plaanis on ja ega Tanja hotelli patja nutma ei lähe, ütles lauljatar, et kindlasti minnakse Kopenhaagenit vaatama. "Sõidame bussiga, seal ma nutan ja kui kohale jõuame, siis pidutseme."

Kui kogu Eesti meedia on pärast poolfinaali pressikeskusesse Tanjat intervjueerima kogunenud, ilmub keset jutuajamist eikuskilt välja Läti eurolaulik,

kes laulab: "Me armastame Eestit, oo-ooo-ooo" (saate "Me armastame Eestit" tunnusviisiga – K. T) ning hakkab Tanja pead paitama. "Meil on täna Eesti-Läti pidustused, nagu näha," naerab Tanja.

Vahetult pärast poolfinaali esitust ütles Tanja Õhtulehele, et kõik läks hästi ja tunne oli kirjeldamatu. "Ma olin väga rahul," ütles Tanja ka hiljem. "Varem proovides ma ei ole kuulnud inimeste hääli, sest kõrvamonitorid on peas, aga poolfinaalis kuulsin ja see energia ning toetus, mis saalist tuli, oli super! Mul oli väga hea laval olla ja Argo ütles, et temal ka."

"See oli super kogemus."

Tanja kinnitab, et ei muudaks oma esituse juures mitte midagi. "Kui oleks vaja uuesti teha, siis oleks sama lugu, koreograafia, kostüüm, tantsupartner. Sellist mõtet ei ole, et oleks võinud teha seda või seda."

Olgugi et oodatud finaalikohast jäi Eesti ilma, ütleb Tanja, et Eurovision on suurepärane kogemus. "Ma soovitan kõigil lauljatel Eestist, et kindlasti üritage ja saage seda tunnet tundma."

Tanja ütleb, et tänu võistlusele teatakse teda nüüd ka mujal kui Eestis. "Juba tulid mulle ka suurepärased tööpakkumised, kui ma viitsin prantsuse keele ära õppida. Aga ilmselgelt ma ei viitsi – eesti keel oli juba niigi raske, seega ma jään Eestisse," viskas lauljatar nalja.

"See oli super kogemus, esiteks esinemise mõttes ja teiseks sain ma näha, kuidas käib lavatagune melu," võtab Tanja asja kokku. Kas ta oleks nõus selle kõik teist korda läbi tegema? "Mitte küll kohe ja ma ei tea, kas juba järgmisel aastal, aga ära iial ütle iial. Kui on hea lugu ja huvitav mõte, siis miks mitte. Praegu ma usun, et sellest esitusest me midagi paremat välja ei mõtle ega ära tee. Ma tahan tänada kogu Eesti tiimi, sest meie visioon sai toeks. Ja muidugi tahan tänada kõiki neid, kes minuga laval olid."

Tanja on teatavasti suur eurofänn ja finaali mittepääsemine tema suhtumist ei muuda. "Absoluutselt mitte, ma vaatan järgmisel aastal ikka sõpradega seda uuesti, see on hea seltskonnaüritus."

Õnneks suutis Tanja hoolimata nähtavast löödud olekust siiski nalja visata ja ajakirjaniku pärimisele, kas nüüd võiks teda palgata eurokommentaatoriks, vastas ta: "Kui Reikop enam tööd ei viitsi teha, siis ma tulen!"

Teisipäeval peetud I Eurovisioni poolfinaalist pääsesid laupäevasesse finaali Montenegro, Venemaa, Ungari, Armeenia, Aserbaidžaan, San Marino, Ukraina, Rootsi, Holland ja Island.

Eestlased rõõmustasid ennatlikult

"Kui viimase edasipääsejana öeldi Island, siis meie kõik kuulsime Estland. Võttis aega ikka kõvad sekundid, enne kui me oma eufooria keskel aru saime, et Eesti ei saanudki edasi," räägib Kopenhaagenis viibinud Jüri Nael ühest apsakast.

Pressikeskuses jälgisid tulemuste välja kuulutamist ka mõned Eesti eurotiimi liikmed, peale Jüri Naela näiteks Kaia Triisa ja Mikk Saar. Kui viimase edasipääsejana Island välja kuulutati, kõlas see tõesti nagu Estland – eestlased hüppasid püsti ja kiljusid rõõmust. "Kõrv kuulis tõesti Estland ja me ei andnud endale aru, et nad ei ütleks nii – me ei ole ju Saksamaal. Kuulsin, et Kaire Vilgats hüppas ka püsti ja hakkas laulma, samuti osaliselt Eesti delegatsioon, kes kuulis seda, mida kuulda tahtis," räägib Nael.

Jüri lendas Kopenhaagenisse küll vaid selleks, et headele sõpradele Tanjale ja ­Argole kohapeal kaasa elada. "Tahtsin neile siin toeks olla ja muidugi euromöllust osa saada," räägib Nael, kes on Eurovisionil teist korda. Esiti plaanis ta Taani jääda nädalaks-poolteiseks, kuid töökohustuste tõttu saabus siia teisipäeva õhtul ning lendas kolmapäeva hommikul juba Londonisse tööle tagasi.

Tanja esinemist kiidab ta taevani. "Tanja on praegu selline artist, kelle võiks panna ükskõik millisele maailmalavale ja ta veaks seal välja. Tal on olemas välimus, tööeetika, anne, hääl ja keha, mis suudab laulda ning tantsida samal ajal. Ma loodan, et see võistlus avab Tanjale uksed suuremasse maailma, sest ta väärib seda."