AMAZING: Tanja nägi avamispeole eelnenud punavaibal välja nagu tõeline maailmaklassi staar. Meie esindaja liugles mööda staaride teed Kristina Viirpalu sinises kleidis. Foto: Andres Putting (EBU)
Üritused
6. mai 2014, 07:00

Mart Normet: poolfinaali esimeses lavaproovis tabas Tanjat korraldaja helikala (6)

"Esimene proov peabki minema natuke aia taha. Hea, kui läheb natuke (rõhutab – K. T.) aia taha. Tegelikult läks hästi – visuaal on väga kihvt. Me ju vaatame ja armastame silmadega. Kogu keskkond – graafika, valgus, kaamerad – toetab seda armastuslugu, mis meil laval on," rääkis Eesti eurodelegatsiooni juht Mart Normet eile päeval pärast Eurovisioni lauluvõistluse I poolfinaali esimest läbimängu.

Kuigi Normeti sõnul läks I poolfinaali läbimäng üldjoontes hästi, tuli ette ka viperusi. Tanja proovi algul kostis heli saali üsna halvasti ning tantsukavas võis märgata, et üks tõste ei tulnud päris hästi välja.

"Juhtus üks korraldajate helikala, millest me väga tõsiselt räägime. Kui see oleks võistlusel juhtunud, oleks number tulnud uuesti esitamisele," räägib Normet tehnilisest veast.

"Tanjale tuli kaks klikki – klikk on see, mis loo rütmi hoiab – üks saali ja teine kõrvamonitori, aga tegelikult ei pea see saali üldse minema.

Tanja sai kohe aru, et see, mis tal kõrvades toimub, on hapu. Sellegipoolest tegi ta kava sada protsenti ära, kuna lihasmälus on see sees," selgitab Normet.

"See pani ta suure pinge alla ja lõpus astuski ta ühe liigutuse valesti. Tanja kulutas topeltenergia ja nüüd me hoiame teda," nimetab Normet korraldajate tehnilist heliviperust Tanja jaoks päris rängaks katsumuseks.

Tanja läks pärast proovi hotelli puhkama, et õhtuseks vastutusrikkaks esinemiseks valmis olla. Selle eelvooru põhjal jagab žürii ka punkte.

Avapidu punavaibal

"See on kõige keerulisem lavanumber Eurovisionil ja iga üleliigselt kulutatud energiaühik on halb.

Mina tema sisse ei näe, aga usun, et emotsioonid varieerusid skaalal vihane-närvis-kurb. Selge see, et ta oli löödud, aga kui ta proovi mitu korda üle vaatas, siis juba naeris kaasa," räägib Normet.

Pühapäeva õhtul peeti suurt avapidu, kuhu kogu seltskond mööda punavaipa kohale sammus.

"Ruumi oli mõnusalt, seltskond hea ja toidud samuti head. Tutvusime väga palju erinevate delegatsioonidega ja vähemalt pooltega neist tegi Tanja ka pilti," kinnitab Normet, et kogu õhtu möödus väga sümpaatses õhkkonnas.

Normeti sõnul on Tanja täpselt õiges kohas, sest ka tema enda puhul on tegemist tõelise Eurovisioni fänniga.

"Ta jälgib ka teiste riikide eelvoore ja finaale, avapeol rääkis ta Islandi esindajaga nende finaalist. Selles mõttes jätab ta väga hea mulje," pole Normet kiidusõnadega kitsi.

Juba täna õhtul astub Tanja Kopenhaagenis Eurovisioni lauluvõistluse I poolfinaalis võistlustulle.

 

Triobet: Eesti pääseb ka tänavu Eurovisioni finaali

Ennustusportaali Triobet andmetel pääseb Tanja "Amazing" täna õhtul peetavast esimesest poolfinaalist edasi laupäevasele finaalkontserdile.

Eesti laul ei ole siiski poolfinaali peasoosik, talle ennustatakse edasipääsu pigem viimaste hulgas.

Lätlaste finaali pääsemise koefitsiendid on oluliselt madalamad kui Eestil ning neile ennustatakse tänavuses poolfinaalis koefitsiendiga 125.00 viimast kohta.

See tähendab, et kui Läti peaks siiski tänavusele Eurovisioni finaalkontserdile jõudma, saab õnnelik ennustaja oma raha tagasi tervelt 125kordselt.

Esimese poolfinaali peafavoriit on Armeenia lugu "Not Alone", edu ennustatakse ka Rootsi, Ungari, Ukraina ning Aserbaidžaani laulule.

 

Ajakirjanike ennustustabelis on Eesti 7. kohal

Pressikeskuses on ajakirjanikel võimalik anda hindeid oma lemmiklauludele.

Eile pärastlõunaks ennustati Eestile I poolfinaalis 7. kohta, tabelit juhtis Ungari esindaja K?llay-Saunders looga "Running".

Teisel kohal oli Rootsi laulja Sanna Nielsen looga "Undo" ning kolmandat kohta hoidis armeenlane Aram MP3 lauluga "Not Alone".

Viimaseks oli press pannud Albaania esindaja Hersi looga "One Night’s Anger". Edasipääsu ennustati ka Ukraina, Aserbaidžaani, Venemaa, Montenegro, Hollandi ja Belgia esindajatele.