Eesti eurodelegatsiooni juhi Mart Normeti sõnul on Eestil kogu võistluse kõige keerukam lavašõu: Foto: Sander Hesterman (EBU)
Üritused
6. mai 2014, 07:00

Taustalauljad: "Teeme väga hea esituse, eelkõige Tanja teeb."

Kui Eesti esinduslaulu "Amazing" põhilised tähed Tanja Mihhailova ja Argo Liik on Eurovisioni laval esimest korda, siis taustalauljatel Marvi Vallastel, Kaire Vilgatsil ja Marilin Kongol on varasem Eurovisioni kogemus juba olemas.

Marvi Vallaste: Tanjaga on lihtsam eurolaval olla kui Ott Leplandiga

2012. aastal Ott Leplandiga Bakuus eurolaval olnud Marvi Vallaste rõõmustab, et sai kogeda lõunamaise võistluse kogemust.

"Bakuus oli soe, eriline, palju välist ilu ja nii-öelda glamuuri. Lisaks palju ärevust ja väga põhjalikku keskendumist võistluseks," meenutab Marvi.

Kui ta võrdleb aga Bakuu kogemust Kopenhaageni euroaastaga, siis tõdeb ta, et Aserbaidžaanis oli raskem.

"Ballaadi esitada on minu arvates keerulisem. Ja laulsin ju Otile teist häält üksinda. Tanja ja Argo selja taga oleme aga kolmekesi. Emotsionaalselt on lihtsam olla kambaga laval!"

Kaire Vilgats: Eurovision oli varem lihtsam

2000. aastal Inesega Stockholmis ja 2002. aastal Malta laulja Ira Loscoga Tallinnas eurolaval olnud Kaire Vilgats tõdeb, et Eurovisioni-tunnet oli tal rohkem Rootsis. "Eestis tulin lihtsalt kohale, tegin proovid ära ja läksin tagasi."

Kaire viimased Eurovisionid jäid sellesse aega, kui poolfinaale veel ei korraldatud. "Lihtsam oligi esiteks sellepärast, et oli ainult üks finaal ja kõik. Nüüd teeb asja keeruliseks see, et kontserte on rohkem," nendib ta.

Nii 2000. kui ka 2002. aastal läks Kairel võistlus ülihästi. Näiteks 2002. aastal Tallinnas oleks peaaegu võit tulnud.

"Maltaga oligi nii, et nad palkasid alati selle maa taustalauljad, kus Eurovision toimus. Minuga võeti ühendust ja mina panin siis kokku selle seltskonna, kes Ira Loscoga esines," meenutab Kaire, kuidas üldse maltalastele tausta laulma satuti. Siiski avaldab Kaire, et solist Ira Loscoga erilist sidet küll ei tekkinud.

"Ta oli selline... Noh, ta ei olnud väga suur sõbranna meiega ja ta ei proovinudki seda teeselda," meenutab Kaire.

Kas kolmas kordki Eurovisionil sama hästi läheb, Kaire ennustama ei kipu.

"Ma arvan, et me teeme väga hea esituse, eelkõige Tanja teeb," lubab ta. "Muus osas küll ei oska öelda, kas pääseme finaali või tuleme tagasi, saba jalge vahel.

Igatahes saab olema väga hea etteaste, kuid seda võib ju ikkagi natuke spordiga võrrelda: loeb, mis on sinu stardipositsioon, kes on sinu taga, kes ees..."

Marilin Kongo: pabistada pole mõtet

2009. aastal Moskvas Sandra Nurmsalu ja 2011. aastal Düsseldorfis Getter Jaani taustalauljana laval olnud Marilin Kongo kinnitab, et tegelikult pole millegi pärast vaja pabistada.

"Moskvas pidi kõik olema ikka kõige suurem ja uhkem, kallim ja ilusam. Düsseldorfis nii palju priiskamist näha ei olnud," võrdleb Marilin oma kahte eelnevat eurokogemust.

Siiski tõdeb ta, et tegelikult on eelmisi võistlusi keeruline võrrelda – need on ju nii erinevad.

Tänavuse võistluse pärast ei muretse ta üldse.

"Meil on tugev ja hea tiim," ütleb Marilin.

"Aga Eurovisioni puhul ei saa iialgi ennustada, mis sel aastal inimesi köidab."

2006. aastal osales Marilin Kongo ka "Eesti eurolaulul" Ivar Musta kirjutatud looga "Be 1st".

Marilin hakkab seda meenutades naerma: "Igal aastal mõtlen, et tahaks uuesti solistina osaleda, aga siiamaani pole veel selleni jõudnud."