KÕIGI AEGADE PARIM KARENINA: Tatjana Samoilova ei pääsenud küll Hollywoodi «Anna Kareninasse», kuid tegi unustamatu rolli 1967. aastal Nõukogude filmis. Foto: ITAR/TASS
Inimesed
6. mai 2014, 07:00

Nõukogude kino superstaar Samoilova suri kõigist unustatuna (36)

Pühapäeval, oma 80. sünnipäeva õhtul suikus igavesele unele Nõukogude kino superstaar Tatjana Samoilova. Hingestatud mandlisilmadega näitlejanna, kelle filmidest on tuntuimad "Kured lendavad" ja "Anna Karenina", liigutas oma hiilgeajal miljoneid südameid, kuid suri unustatuna.

Vene ajakirjanduse teatel viidi südame isheemiatõbe põdev Samoilova laupäeval Moskva 19. kliinikust Botkini haigla reanimatsiooniosakonda üliraskes seisundis. Arstid tegid kõik, mis nende võimuses, kuid samal õhtul kell 23.30 lakkas armastatud näitlejanna süda tuksumast.

Nõukogude naise triumf Cannes’is

Näitlemine oli Tatjana Samoiloval veres. Tema isa Jevgeni Samoilov (1912–2006) oli Stalini aja superstaar ("Štšors", "Kell kuus õhtul pärast sõda", "Admiral Nahhimov"), ema Zinaida aga Poola juuditarist insener.

Koolipõlves õppis tüdruk balletti ja ilmutas nii silmapaistvat annet, et kuulus Maia Plissetskaja kutsus teda Suure teatri balletikooli. Kuid tõmme näitlemise poole osutus tugevamaks.

1957. aastal tõi noorele näitlejatarile kuulsuse Veronika roll draamas "Kured lendavad", mida vaadates miljonid Nõukogude naised silmad punaseks nutsid. Traagiline lugu noorest naisest, kelle kallim Boriss hukkub kangelaslikult Suures Isamaasõjas, kes on sunnitud abielluma oma vägistajaga (Nikita Hruštšov nimetanud Veronikat seepeale lipakaks), kuid kes viimaks leiab Borissi omaste seas andestust, liigutas hingekeeli ka Cannes’i festivali žüriil.

Film võitis 1958. aastal festivali peapreemia Kuldse Palmioksa. Sellist saavutust ei suutnud korrata ükski teine Nõukogude linateos. Samoilovale määrati parima naisnäitleja auhind.

Muuseas, filmi võtetel oli kaks päeva operaatori assistendina kaasa löönud tundmatu Prantsuse nooruk Claude Lelouch, kes turismigrupiga Moskvasse saabudes oli juhtumisi Mosfilmi sattunud.

Mõni aasta hiljem lõikas Lelouch kogu maailmas loorbereid juba filmiga "Mees ja naine" (mis võitis samuti Kuldse Palmioksa).

Neli luhtunud abielu

Ka Samoilovat võinuks oodata meeletu tähelend. Itaalia superstaar Gina Lollobrigida laulis 24aastasele venelannale ülistuslaulu, Picasso maalis temast portree. Hollywoodis pakuti Samoilovale Anna Karenina rolli filmis, kus Vronskit kehastanuks Prantsuse naistelemmik Gérard Philipe.

Ent mõistagi panid Nõukogude võimud sellisele karjäärihüppele käe ette. Paar aastat pärast menufilmi kaotas Tatjana töö isegi Majakovski koduteatris ja vireles mitu aastat.

Anna Kareninat sai ta mängida alles 1966. aastal Aleksandr Zarhi filmis (Vronski rollis näitlejatari eksabikaasa Vassili Lanovoi), mis jõudis linale järgmisel aastal ning pälvis ohtralt menu ja kiitust.

Samoilova Kareninat on nimetatud kõigi aegade parimaks. Au ja kuulsust paraku tema loometee lõpuni ei jaganud, nendib Komsomolskaja Pravda.

Õnn ei saatnud teda ka armastuses. Noorpõlveabielu Lanovoiga purunes kahe aastaga. Väidetavalt sai nende armastusele saatuslikuks abort, mille Tatjana oli otsustanud teha, kui oli saanud kutse filmi "Kured lendavad". Last väga oodanud Vassili ei suutnud seda talle andestada.

1959 abiellus näitlejanna algaja kirjaniku Valeri Ossipoviga, kuid seegi abielu purunes.

1968 läks Tatjana paari Eduard Maškovitšiga, ent kui nende poeg Dmitri oli kahene, katkesid suhted nii kibedalt, et isa ei näinud last ligi 40 aastat.

Kestma ei jäänud ka Samoilova neljas abielu ajakirjaniku ja režissööri Solomon Šulmaniga.

Läks vanaduspõlves mitu korda kaduma

Cannes’i festivali lemmik ei saanud aastakümneid oma annete väärilist tööd ja pidi leiba teenima kontserdigastrollidega.

Poeg õppis sellal internaatkoolis ega näinud ema kuude kaupa, kirjutab Bemis.ru. Eluõhtul ootas Tatjanat täielik unustus.

Pensionist tuli ta vaevu ots otsaga kokku. Ei tööd, ei sõpru. Arsti-radioloogi ameti valinud Dmitri abiellus 20 aastat tagasi ameeriklannaga ja kolis USAsse. Emaga polevat ta enam suhelnud.

"Telefonikõne ootus – see on ainus, mille nimel suur näitlejanna elab," märkis Bemis.ru.

Viimastel eluaastatel põhjustas näitlejanna sugulastele muret kadumisega. 2011. aastal lekkis Vene ajakirjandusse uudis, et korrakaitsejõud otsivad Samoilovat sotsiaaltöötajate palvel, kes ei suutnud temaga ühendust saada.

Eakas staar leiti mitme nädala pärast ühest Moskva haiglast. Samamoodi oli Tatjana kaotsi läinud kaks aastat varem ja avastatud kopsukliinikust.

Sel nädalal räägitakse omaaegsest kinodiivast taas, paraku juba minevikuvormis.

Nii pöörast menu kui ka lohutut unustust maitsta saanud näitlejanna sängitatakse Moskva kõige kuulsamale, Novodevitšje kalmistule.