TULEVANE KUNINGANNA: Alice ja Walther Sommerlath oma laste (vasakult) Silvia, Jörgi, Waltheri ja Ralfiga. Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
3. mai 2014, 18:00

Kuninganna Silvia: "Valus oli näha, kuidas mu terane ema enam midagi ei mäleta." (5)

"Mu elu suurim üleelamine oli ema võitlus Alzheimeri tõvega," tunnistas Rootsi kuninganna Silvia värskes teleintervjuus.

Silvia ema Alice Sommerlath haigestus 85aastaselt ning hääbus viis aastat hiljem, mäletamata lõpuks oma elust midagi.

"Kurvastan ka selle üle, et mu lapsed ei saanud oma vanaema tundma sellisena, nagu ta oli tervena," pihtis Silvia.

Tunnine intervjuu jõuab Ilta-Sanomate teatel Rootsi kanalis TV4 eetrisse 18. mail. Kuninganna räägib seal avameelselt oma pere rõõmudest ja muredest, kuid ennekõike oma ema tabanud rängast haigusest.

Silvia ei varja, et oli ema haiguse ajal sageli meeleheitel:

"Valus oli näha, kuidas varem nii aktiivne, organiseeriv ja terane ema ei suutnud enam mitte midagi meelde tuletada. Kohutavalt kurb tunne."

Vanaproua võttis 17 ravimit

Ema haigus tuli päevavalgele, kui isa poolt saksa ja ema poolt brasiilia päritolu Silvia märkas sünnimaal Saksamaal külas käies, kuidas ema Alice oli seletamatult kärsitu, vahel koguni tige ja agressiivne.

"See oli katastroof," meenutas kuninganna intervjuus oma tookordseid tundeid. Vanaproua võttis kokku 17 ravimit.

"Kord valutas tal kõht, kord pea, nii et talle määrati erinevaid ravimeid, aga mitte miski ei aidanud," rääkis Silvia.

"Siis selgus, et üks rohi tekitas emal tasakaaluhäireid. Lõunasöögi järel suutis ta end suuri vaevu ja aeglaselt jalule saada. Lõpuks kaotas ta tol aastal mälust pool oma elu," nentis kuninganna.

Kui Silvia oli Rootsi eriarstiga nõu pidanud, vähendati ema ravimikogust poole võrra – ning juba kolme nädala pärast oli Alice otsekui teine inimene.

Umbes samal ajal otsustasid Silvia ja kuningas Carl XVI Gustaf, et nad võtavad Alice’i enda juurde Drottingholmi lossi elama.

"Kui ema küsis mu surnud isa järele [Walther Sommerlaht oli surnud 1990. aastal 89 aasta vanuses], ei teadnud ma, kas peaksin valetama või tõtt rääkima. Mõistsin, et tõde on alati kõige parem," meenutas Silvia, kuidas Alice enam ajas ei orienteerunud.

"Kord tõdes ema, kui kummaline on, et ta oma elu üldse ei mäleta. See oli hirmus kurb. Ja ta oli ka ise väga kurb."

Ka Silvial kahtlustati dementsust

Alice Sommerlath elas Rootsi kuningakojas kuni oma surmani 1997. aastal.

Aasta varem oli Silvia asutanud mittetulundusorganisatsiooni Silviahemmet (Silvia kodu), mille eesmärk on meedikute koolitamine ning päevahoolduse pakkumine dementsuse all kannatajatele.

2010. aastal väitis Rootsi väljaande Svenska Damtidning ajakirjanik oma blogis, et Alzheimeri tõbi on tabanud ka Silviat.

Kuninganna tervislik seisund olevat järsult halvenenud.

"Olin sellest spekulatsioonist hämmeldunud ja šokeeritud," kommenteeris Silvia. "Minu tervis on hea, aga tekib küsimus, millises tervislikus seisundis on selle loo kirjutanud ajakirjanik."