VARSTI TEATRILAVAL: "Ma olen ikka seda meelt, et kui midagi meeldib, siis teen seda südamega ning küll see siis ka välja tuleb," ütleb lauljatar Elina Born, kes teeb sel suvel oma näitlejadebüüdi koguperelavastuses "DARA-BARA". Foto: MARI LUUD
Inimesed
30. aprill 2014, 07:00

Elina Born teeb näitlejadebüüdi: küll see ajapikku välja hakkab tulema! (15)

"Teksti pähe õppimine pole kindlasti nii raske kui kehastuda kellekski teiseks. Aga küll see ajapikku välja hakkab tulema," ­arvab lauljatar Elina, kes astub sel suvel esimest korda üles näitlejana – koguperelavastuses "DARA-BARA".

Nimelt pakuti talle rolli kogupere suvelavastuses "DARA-BARA", mille ta hoobilt vastu võttis. "Ma olin meeldivalt üllatunud, et minu peale mõeldi," lausub Elina.

Siiani piirdus lauljatari näitlemiskogemus vaid paaris põhikoolinäidendis kaasalöömisega. Kuid nüüd on Elina end viimasel ajal tabanud mõttelt, et kui ta ei laulaks, tahaks kindlasti olla hoopis näitleja. "Mulle endale küll õudselt meeldib näidelda, aga ma ei tea muidugi, kuidas ma publikule laval tundun," sõnab ta. Milline on Elina esimene teatriroll? "Ma mängin vahvat tegelast nimega Dara ja tegutsen ühel teisel planeedil, kus ei ela mitte inimesed, vaid teised minusugused olendid. Minu parim sõber on mu vend Bara, meile meeldib laulda. Me oleme väga heatahtlikud, aga meie žestid on teistsugused kui inimestel ja me räägime oma planeedi keeles. Kuid kõigele, mida me ­ütleme, järgneb alati tegevus, ­seetõttu saab publik kindlasti meie jutust aru. Ja kuna meil on lahedad väljendid, siis ajavad need naerma – proovideski on vahel väga raske tõsiseks jääda," naerab Elina.

Teeb ka sooloalbumit

Kuna lavastust etendatakse alles juulikuus, siis on ka proovid algusjärgus ja Elinal pole veel selget pilti ei oma osast ega sellest, kuidas kõik laval olema hakkab. "Siiani ei ole ma otseselt proovideks õppinud, aga ma teen iga kord märkmeid ja püüan ikka aru saada, milline tegelane ma siis olen," ütleb lauljatar.

Viimane valmistabki Elinale praegu kõige rohkem raskusi. "Iga prooviga muutuvad küll asjad selgemaks, kuid keeruline on leida oma karakterit, sinna sisse minna ja siis selles olla. Ma arvan, et see ongi näitleja töö juures kõige raskem."

Kas on ka midagi, mis on Elinat näitlemise juures üllatanud? "Näiteks see, kuidas proovid käivad. Esimene kord olime ringis ja lugesime tekstid lihtsalt läbi. Aga järgmises proovis tõusime juba püsti ja üritasime kehakeelt proovile panna. See ongi minu jaoks uus, aga üldiselt midagi rasket selles pole. Ma olen ikka seda meelt, et kui midagi meeldib, siis teen seda südamega ning küll see siis ka välja tuleb," muheleb ta.

Elinat on juba ka hoiatatud, et mai lõpus läheb proovikava tihedaks, kuid see teda ei morjenda. "Ma ootan seda väga, sest kõik "DARA-BARA" lavastusega seotud inimesed on nii lahedad," õhkab ta.

Näitlemise kõrval teeb Elina tööd ka oma sooloalbumiga, mis loodetavasti näeb ilmavalgust tuleval sügisel. "Ühesõnaga – teen kõike niimoodi vaikselt ja ei rahmelda."

Mõeldud eri rahvustele

Kogupere suvelavastus "DARA-BARA" räägib eri kultuuride üksteisemõistmisest. See on lugu sellest, et ka ilma sõnadeta on võimalik teineteisest aru saada. Tallinna teletornis elav tehnikahuviline ETI satub ühel öösel oma zuumimasina kaudu tundmatule planeedile nimega DARA-BARA. See erineb ETI kodust peaaegu kõiges: sealne loodus on teistsugune, lõhn ja hääled erinevad jne.

MTÜ Koa Kultuur projektijuhi Marili Kobini sõnul on lavastus eriline just seetõttu, et see on mõeldud eri rahvustele. "Kasutame nii-öelda rahvusvahelist keelt – kehakeel, koreograafia ja muusika," sõnab ta, kuid lisab, et muusikaliga siiski tegemist pole. Etenduses saab näha fantaasiaküllaseid tegelasi, tsirkust ja akrobaatikat, teadusteatrit, põnevat tantsukunsti ning kõike seda saadab lavastuse tarbeks loodud Stig Rästa originaalmuusika. "DARA-BARA" lavastaja on Anti Kobin ja näitlejatena astuvad peale Elina üles Merilin Kirbits, Maarius Pärn, Jevgeny Moissejenko ja akrobaat Anni Veskimäe.