Foto: Thomas Hansen (EBU), Andres Putting (EBU)
Inimesed
29. aprill 2014, 07:00

Tanja tegi Kopenhaagenis esimesed proovid: "Eurolava on grandioosne ja massiivne!" (4)

"Päris mõnus oli. Kui esmakordselt saali tulime, siis oli küll tunne, et lava on nii suur. Kõik on väga grandioosne ja massiivne," muljetab Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel esindav Tanja Mihhailova eile vahetult pärast esimest lavaproovi Kopenhaagenis.

"Tegime oma numbri neli korda läbi," räägib Tanja, et esimestes proovides uuel laval tuleb mõelda, kuhu vaadata.

"Lava on rombikujuline ja peaaegu ümberringi on saal, vaja on orienteeruda. Saalis küll veel rahvast pole, aga juba praegu tundub see väga uhke."

Veebileht eurovision.tv annab aimu, milline saab olema Eesti lavašõu: etteaste alguses lamavad Tanja ja tema tantsupartner Argo Liik laval ning nende taustal olevatele LED-ekraanidele projitseeritakse puidust põranda imitatsiooniga muster. Paari kohal rippuv ämblikkaamera liigub laulu algusnootidega aeglaselt eemale. Seejärel näeb kuubikukujuliselt seatud taustaekraanidel suuri puidust aknaraame telliskiviseinas. Veebilehe sõnul jätab see mulje, nagu oleksid tantsijad hiiglaslikus stuudios.

Taustalauljaid pole näha

"Mõtlesime, et tahame natuke konkreetsemat ruumi," selgitab Tanja taustavalikut oma numbrile.

Et laulu tantsuseade on küll esitajale raske, aga stiililt suhteliselt lihtne, ja Tanja riietus on mitteglamuurne – pole litreid ega sätendavaid helmeid – mõtles meeskond, et oleks tore, kui saaksime asja tuua justkui siseruumi.

"Alati on taustal justkui tähed ja rand. Püüame luua rahulikku ja lihtsat meeleolu, mis oleks natuke intiimsem," täpsustab Tanja.

Etteaste lõpupoole muutub lavakujundus liikuvamaks ja taustal on lindude ning pallide kujundid. "Natuke romantikat ka," muigab lauljanna.

Kolm taustalauljat – Marvi Vallaste, Kaire Vilgats ja Marilin Kongo – on sätitud lava paremale küljele nii, et nad Tanja ja Argo liikumist kuidagigi ei häiriks.

"Nad on küll laval, aga neid pole näha. Eestis oli meil nii väike lava, et taustalauljad olid ka pildil, aga see on taotluslik, et neid nüüd näha pole. Keskendume siiski kahe inimese loole," selgitab Tanja.

Pärast esimesi eurolavaproove on tema hinnangul vaja numbri juures siit-sealt kohendada vaid nipet-näpet.

Ees ootavad puhkepäev ja mitu kontserti

Ühes varasemas intervjuus on Tanja öelnud, et kõik tema Eurovisionil osalenud sõbrad kinnitavad: sel võistlusel on nad kogenud elu parimat helikvaliteet. Kuidas kommenteerib Tanja esmamuljet Eurovisioni helist?

"Ruumis, kus kõrvamonitoride proovi tegime, oli kõik väga hea, aga laval on natuke teine kõla, seetõttu tahaks heli kõrva pisut juurde," tunnistab Tanja, lisades: "Põhja- ja taustatüdrukute omavaheline vokaalide suhe oli väga hästi paigas."

Eesti Eurovisioni-delegatsioonijuht Mart Normet, kes proovi kõrvalt vaatas, kiidab, et kõik läks väga hästi: "See on üks raskemaid numbreid ja see proovis neli korda läbi teha, samal ajal puhtalt laulda ja tantsida, ei ole naljaasi. Väga uhke tunne on. Kõik kulgeb plaanipäraselt, ei mingit paanikat."

Eestlased saabusid Kopenhaagenisse pühapäeva päeval ja Normeti sõnul kõigepealt aklimatiseeruti. "Meid tervitas siin ikka väga soe kevadilm. Kõik mõnulesid ja võtsid reisiärevust maha. Patseerisime natuke linna peal ja tegime ka mõned töökoosolekud. Arutasime, mida me siin veel näha tahame, millised avalikud esinemised on tulemas ja mida on nende jaoks vaja."

Eile anti ka pressikonverents ja mõned intervjuud. Täna plaanib delegatsioon puhata. "See jääb võib-olla ka üheks viimaseks päris puhkepäevaks," ütleb Normet.

Järgmine lavaproov on reedel ning enne seda astub Tanja linnas üles nii mõnelgi avalikul esinemisel.

"Meil on plaanis kolm-neli esinemist erinevates klubides, linna peaväljakul ja ka kohalikele eestlastele. Meiega on kaasas Timo Vendt, kellega Tanja klubikontserte teeb – Tanja laulab ning Timo mängib saksofoni ja viiulit. See muusika, mida nad teevad, on tõeline peoküte ja sellist ägedat šõud nad siin pakuvadki," lausub Normet.

Uus lavakostüüm laseb Tanjal väga hästi liikuda

Proovipiltidelt saab näha ka Tanja uut lavakostüümi, mis on tehtud spetsiaalselt Eurovisioni lauluvõistluseks. See on lihtne ja elegantne õrn kleidike, mis tagant pisut pikem kui eest.

Kostüüm laseb Tanjal tantsukava ajal väga hästi liikuda. "Mõtlesime ikka kõik koos, milline see olla võiks. Ma olen selles suhtes hästi tundlik, et kostüüm peab olema mugav. Ei ole päris nii, et keegi teeb mulle kostüümi ja ma lihtsalt panen selle selga ja seisan," ütleb Tanja ja tunnistab, et lisaks mugavusele peab lavakostüüm olema ka praktiline.

"Selle alla on vaja peita ka kaks saatjat."

Tanja esinemiskleidi autor on Britt Samoson.